Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2014 17:56 - Архангеловден е! http://www.mignews.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Архангеловден е!

Почитаме пазителя на душите

image image        

Архангеловден е! Днес, на 8 ноември е един от големите ни църковни празници. Почитаме Свети Архангел Михаил.

Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели – архангели. Първият е Св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака – неслучайно за него казват, че е най-силният ангел.

Ето ги 7-те ангели небесни: Архангел Михаил представя Божието слово. Архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От недъзи лекува Архангел Рафаил, Уриил просвещава душите ни. Салатиил се застъпва за нас пред Бога, Уехудиил го прославя, а Варахиил ни дарява с Божиите благословии.

Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел пазител. Хората вярват, че душата не може да напусне тялото, ако Свети Рангел, както простичко са преиначили името на Архангел Михаил, не дойде да я прибере.

Легендата разказва, че при подялбата на света на Архангел Михаил се е паднало да придружава мъртвите. В осмия ден на ноември нашият народ отбелязва денят на смъртта. Звучи страшно, но в народните празници се срещат болка и радост! Народът ни нарича на този ден, за да му е по-леко на човек, когато душата му отива при Господ!

На много места в България се прави курбан за светеца. Пекат се и обредни хлябове, които много приличат на тези, които се приготвят при помени и погребения. Най-често се приготвят по два хляба, наричат ги Рангелово блюдо и Боговица.

Най-възрастният човек в дома разчупва питата на кръст и изрича думите „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!“. Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!“.

На някои места в България домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Имен ден днес празнуват: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим




Тагове:   архангеловден е,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19783487
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930