Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 19:10 - „Хей Османе, враг проклет!“ vs „Джелем, джелем“http://kostadin.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
0



„Хей Османе, враг проклет!“ vs „Джелем, джелем“ image

Български учебник по музика? Или турски? Не е ясно, пише и на двата езика, но песента е турска, вероятно и учебникът е турски. Или...?

1. Хей Османе, враг проклет,
Твойто царство се свърши
И от Бога си проклет
Нямаш правда се реши!

пр. Бой, бой искаме ний,
Да победим врага злий,
Мир и правда да царува,
Българина да домува.

2. Българин веч не трепере
От проклетo ти име,
Ще те гони със потеря,
Било лете или зиме.

Бой, бой искаме и пр.

3. С огън той ще отговаря
На твоите чиновници,
Често ще им той повтаря:
Варвари, разбойници!

Бой, бой искаме и пр.

4. Гарнизонът дет`Султана
В Румелия ще прати
Ще да види и в Балкана,
Какво ще да си пати.

Бой, бой искаме и пр.

5. Бърза помощ от Султана
Той ще тича да проси,
А най-сетне Мухамеду,
Много здраве ще носи.

Бой, бой искаме и пр.

Из „Учебник по пеенето” за средните училища в Българско от Йосиф Каломати, стр. 137-138, учител по музика в Областната реална гимназия – Сливен. Собствено издание 1884

Това, драги сънародници, е текст от учебник по музика от времето, когато все още съществува Източна Румелия - автономна турска провинция. Натъртвам - провинция. Не държава, още по-малко пък суверенна. Учебникът е за турската провинция, но заглавието му е за "училищата в Българско". Нашите прадеди тогава не са признавали решенията на Берлинския конгрес и са отказвали да наричат провинцията по друг начин, освен като Българско! Това е през 1884 г. - само една година преди Съединението, 6 години след Руско-турската Освободителна война и 8 години след кървавия разгром на Априлското въстание. Въпреки всичко българите тогава са възпитавали децата си да бъдат свободни хора!

В сегашните български учебници по музика за трети и четвърти клас се изучава "Джелем, джелем" (на цигански и български), "Гял янъма" (на турски и български), има уроци посветени на някакъв цигански празник Банго Васил и т. н. Годината е 2015, а България е суверенна и независима държава, но дори и в учебниците и по музика място за българската култура няма. Там се настаняват чужди и вредни традиции. Учебниците по родинознание са сменени с безличния предмет "Човекът и обществото", понеже думата Родина била "натоварена с негативни конотации" (каквото и да означава това). В тях българското е почти заличено и представено просто за едно от многото лица на "културното разнообразие по тези земи". В резултат "българската" образователна система днес възпитава мулти-култи дегенерати с размътено българско самосъзнание и робски инстинкти.

Можете ли да откриете разликите? Кога България е била независима и свободна? Тогава или сега? И има ли я въобще България сега? Прочетете учебниците тогава и сега и сами си отговорете на този въпрос.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19785686
Постинги: 44942
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930