Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 19:26 - В Атина решиха: Икономически съюз с Русия http://bgpravda.blogspot.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.01.2015 19:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В Атина решиха: Икономически съюз с Русия   image Русия отваря пазарите си за гръцкия зехтин, както и за цялата гама от продукти на хранително-вкусовата промишленост, само трябва да се подпише официален документ за прекратяване на ембаргото. Промяната се налага заради съставянето на новото ултраляво правителство в Атина. По същото време всички приватизационни сделки са спрени в страната, както се бе договорил преди това Андонис Самарас с ЕК.

Гърция е готова да направи логичен завой към Русия, каза Гавриил Аврамидис от дясноцентристката партия “Независими гърци” (АНЕЛ). Тази фракция вече е влязла в правителствената коалиция с победилата на изборите СИРИЗА.

Руският министър на селското стопанство Николай Фьодоров потвърди това: “Ако върху Гърция бъде оказан натиск от страна на ЕС, Русия е готова да отмени ембаргото и да започне да купува гръцки селскостопански товари с 30-годишна перспектива”.

“Нашият водач Панос Каменос подчертава, че за АНЕЛ е много важен въпросът за политическите съюзи. Ние считаме, че Гърция трябва да направи геополитически завой към Русия”, отбеляза Аврамидис.

Ципрас на два пъти бе в Москва, но това стана когато бе в опозиция, а сега ръцете му са развързани да осъществи своите планове за икономически коридор към Русия и нейните пазари.

На 15 януари Каменос бе на посещение в Москва, където се срещна с представители на управляващата партия. “Сигналите, които получихме по време на срещите си в Русия, са много важни”, заяви Каменос след завръщането си в Гърция.

Другият ясен сигнал, че Атина вече и предпочела Кремъл идва от морското транспортното министерство на Гърция. Още преди формално да е поел поста, Теодорос Дрицас обяви, че спира приватизацията на оператора (OLP) на пристанището в Пирея. Най-вероятно същата ще е съдбата и на порта в Солун.

003Пътувайки за церемонията за полагане на клетва в президентския дворец, новият гръцки зам.-министър каза, че общественият характер на пристанището в Пирея ще бъде запазен. “Продажбата на OLP спира веднага.”

Това ще стане от името на Фонда за приватизация TAIPED, над чиято съдба виси голяма въпросителна след триумфалната изборна победа в неделя на радикалната левица от СИРИЗА и привличането в правителството на националистите “Независими гърци”.

Решението изправя новата власт не само срещу партньорите в Европа и МВФ, но и срещу Китай.

До края на януари е срокът за подаване на обвързващи оферти за 67% държавен дял на порт Пирея. Шортлистата включва пет кандидата, но китайската група Cosco, която вече оперира два от пристаните, е смятана за фаворит. Пекин заяви на няколко пъти, че е готов да инвестира солидни средства в пристанището, защото то ще бъде една от вратите на Китай към европейския пазар.

Атинският в. “Катимерини” допълва, че TAIPED най-вероятно ще прекрати и продажбата на контрола над пристанището в Солун, тъй като едва ли кабинетът ще се спре на два различни модела за експлоатация на двата основни търговски порта на страната, които са и едни от ключовите пристанища за Югоизточна Европа.

Руските потребители познават добре гръцките стоки, преди санкциите на ЕС Атина внасяше 34% от цитрусовите плодове и земеделски стоки, които бяха на руски пазар.

Изданието, споделящо консервативни ценности, обръща внимание и на факта, че зам.-министър на финансите с ресор приватизация най-вероятно ще бъде Надя Валавани, известен противник на антикризисните ангажименти за намаляване на държавното участие в икономиката. Името ѝ бе спрягано като потенциален външен министър.

Преди изборите СИРИЗА обещаваше да прекрати и приватизацията на двете основни компании в железопътния сектор – Trainose и ROSCO, към които проявяваха интерес както руснаци, така и германци.

Атина иска Русия активно да се включи във възстановяването на гръцката икономика, която бе в тежък колапс през последните 4 години.



7plus7.net




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703706
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031