Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2015 21:28 - САЩ ще воюват с Русия с чужди ръце · by Светът днес ·
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 2040 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
САЩ ще воюват с Русия с чужди ръце 14.04.2015

imageСтокхолмският международен институт за изследване проблемите на мира публикува ежегодния си доклад за тенденциите в световните военни разходи. Според данните от института, през 2014 г. общият военен бюджет за всички страни в света е 1776 млрд. долара, което е 2.4 % от световния БВП. Намаляването е с 0.4%, което е факт на база орязаните военни разходи на САЩ с 6.5%.

Америка хвърля 3.5% от собствения си БВП за военни цели, т.е. 610 млрд. долара. Китай – 216 млрд. долара.

Русия, според същия институт, харчи за военни цели 84.5 млрд. долара.

Авторите на доклада отбелязват, че увеличението на военните разходи е планирано преди украинската криза в държавните военни програми 2011-2020.

С изключение на САЩ и Латинска Америка, където разходите са останали на предишното ниво, в другите части на света разходите за отбрана са се увеличили. Най-голям е ръстът в Саудитска Арабия, която заема четвърто място в света по разходи за отбрана. Миналата година военният бюджет на страната е увеличен и е в рамките на 80.8 млрд. долара.

Интересното е, че военните разходи са скочили в Източна Европа. Не само са скочили, а продължават да растат. Те са в рамките на 93.4 млрд. долара, което, в сравнение с 2005 г. е увеличение с 98 %. Най-големи са разходите в Украйна – скок с 23 %, 4 млрд. долара. Експертите уточняват, че тук не са включени разходите за настоящата война. Институтът прогнозира, че военните разходи ще се увеличат до 50%. В същото време световните медии тръбят, че Украйна уж отчаяно води преговори с всевъзможни кредитори за реструктуризация на дълговете и фактически е на прага на абсолютния дефолт.

Да си на ръба на държавния банкрут и да правиш нови и нови военни разходи, извинявайте, но това си е чисто безумие.

На второ място по милитаризация е Полша, която увеличи военния си бюджет с 13 %, а в 2015 г. планира да го вдигне до 20%. Държавната военна програма на Полша планира модернизация на всички видове и родове войски. Полша ще купи 32 бойни и 70 транспортни въртолети, няколко стотин танка и друга бронирана техника, американски крилати ракети за изтребителите F-16, а също ще обнови и закупи морски военни съдове, брегови ракетни комплекси, системи ПВО и ПРО.

Литва заема трето място сред източноевропейските държави, увеличавайки военните си разходи на 6%.

imageВижте на снимката как се движи скокът във военните разходи в България. Забелязвате рязък скок през 2015 г., нали?

В доклада се казва, че “конфликтът в Украйна принуди много европейски страни от Централна Европа, Балтика и Скандинавия, които се намират близо до Русия, да увеличат разходите си за отбрана, преразглеждайки собствените си военни програми”.

В същото време разходите за отбрана в Западна Европа не растат и дори намаляват, независимо от натиска на НАТО да се отделят 2 % от БВП за военни цели. Франция, Великобритания, Германия, Италия и Испания са планирали неголямо намаляване на военните си бюджети през 2015 г.

Някои военни експерти смятат, че тази тенденция свидетелства за това, че САЩ имат намерение да създадат около Русия своеобразен “пояс на сигурността”, т.е. да водят война с помощта на чужди ръце.

В същото време всички основни военни програми в САЩ са запазени, в това число за създаването на системи за противоракетна отбрана, за поддържане на 600 бойни единици във флота, да поддържането на 11 авио-ударни групи и т.н. Изтребителите от пето поколение F-22 вече са внедрени, започва масово внедряване на F-35…

Що се отнася до Западна Европа, не е тайна, че икономиката на ЕС е в тежка криза, затова и военните разходи не растат. Голяма част от тези държави са в НАТО.

Но защо растат военните разходи в източноевопейските държави?

НАТО изисква от източноевропейските си партньори да отделят за военни нужди 2% от БВП. Казват, че това се изпълнява само от Великобритания, Полша и Естония.

Какво се случва в България в тази сфера?

Ето какво четем в пресата в близкото минало:

„Министерство на отбраната на България обяви програма за  превъоръжаване за следващите десет години, съобщи Bloomberg. В рамките на програмата се планира закупуването на нови оръжия и оборудване, които отговарят на стандартите на НАТО.
За тази цел са заделени два милиaрда долара.

В  програмата са очертани 13-те приоритетни проекти, най-важният от които е покупката на осем нови многоцелеви изтребители. Както  пояснява ИТАР-ТАСС, за закупуване на нови самолети се планира да бъде похарчена около половината от тази сума.

Основните кандидати за покупката са американските изтребители F-16C/D Fighting Falcon,, шведският JAS 39C / D Gripen NG и европейският  Typhoon. В Българското министерство на отбраната ще изберат самолетите през 2012 година.

До  2020 г. годишните военни разходи в България ще се запазят на ниво 1,5% от БВП. Част от парите България възнамерява да получи като  военна помощ от Съединените щати.

Както се очаква , размерът на помощта ще бъде около сто милиона долара. Част от тази сума ще бъде изразходвана за модернизиране   фрегатите клас „Дръзки“, които ще бъдат оборудвани с  новата  противоракетна система земя-земя с ракети с   хоризонтален обсег“.

Аз не съм чула да сме получили 100 долара помощ от САЩ. Вие чули ли сте?

Ако съм проспала помощта, моля Барак Обама да ме извини.

Ако не съм проспала, а просто така е заявено в миналото с надеждата, че скоро ще бъде забравено, и щом сме в НАТО, макар никой не ни е питал искаме ли да сме в НАТО, искам си я тая помощ за държавата, господин Барак Обама…

Ето какво четем в Решение Номер 690 от 3 октомври 2014 година “За одобряване на националната програма “България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020”, подписано от тогавашния министър-председател Георги Близнашки.

Защо г-н Близнашки е бързал да подпише точно тази програма, на този въпрос си отговорете сами…Все пак сте умни хора.

Както пише в самата програма, новото е:

“- съгласие за нарастване на разходите за отбрана в следващите шест години за достигане на 2% от БВП…

  • Създаване на държавен фонд за превъоръжаване с приходите от ефективно управление и реализация на излишна движима и недвижима собственост с отпаднала необходимост за БА. (т.е. ще се разпродава собственост на Армията бел.моя).
  • Създаване на отбранителен клъстер от предприятия и търговски дружества за поддръжка на изпълнението на Националната програма…, използване на инвестиционни инструменти в евроатлантическото пространство (т.е. ще привличаме чужди фирми и капитали, които с някои родни ще се превърнат в мощни финансово-военни монополи, бел. моя)”.

По-надолу в родната Програма четем следното:

“За изпълнението на част от основните проекти за модернизация в периода 2003-2014 г. са планирани 1.79 млрд. лв., а за реализирането им са усвоени 1.63 млрд. лв.

Независимо от факта, че в този период бяха придобити нови типове самолети, вертолети, кораби и транспорти средства, част от изразходваните средства нямаха възвращаемост под формата на нови способности”.

Тук някой военен ще трябва да ми разясни какво означава “закупихме много бойна техника, но така закупената вече бойна техника няма възвращаемост”.

Означава, че сме закупили НЕГОДНА бойна техника, че нямаме капацитет да обслужваме вече закупената бойна техника или какво?

Ако вече закупената бойна техника е негодна или се нуждае от допълнителни средства, за да стане пригодна за съвместни действия с другите сили на НАТО, то кой и защо си е позволил да закупи подобна техника?

Някой ще понесе ли отговорност за така закупената негодна бойна техника?

Ако нямаме капацитет за обслужване на вече закупената бойна техника защо я закупихме – за да си я държим скъпата бойна техника под ключ? А защо закупуваме прескъпа бойна техника, щом не сме си направили труда да си подкотвим специалисти, които да я обслужват?

Някой ще понесе ли отговорност за тази призната галимация в Министерството на отбраната?

Защо за размерите на България тези военни разходи представляват доста пари, нали така.

Изсмукват се пари дори от всяка дъвка чрез ДДС, която закупува българският данъкоплатец, а в резултат какво получава насреща гражданинът – ми, купихме някаква техника, ама тя няма възвращаемост.

„Ми, що я купи тогава, бе“, би попитал бай Пешо, който поправя обувки пред блока?

Продължаваме с документа, подписан от Близнашки, който щеше уж да бори олигархията, а, както виждам, е съгласен да се създадат военни клъстери. Нали разбирате тези военни клъстери в какъв мощна люпилня на едри финанси и политическо влияние се превръщат?!

Но да продължим с Програмата, подписана от Близнашки.

“Освобождаване на излишните от Министерството на отбраната недвижими имоти и движими вещи в интерес на отбраната.

Министерството на отбраната управлява недвижими имоти, които в резултат на реорганизацията на армията са освободени от съответните структури и не са необходими за прякото изпълнение на функциите на ведомството. Имотите с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната към настоящия момент са 1 106 бр. Голяма част от имотите са бивши военни поделения, със значителен сграден фонд прилежаща инфраструктура. Имотите не са в добро експлоатационно състояние, поради амортизация натрупана през годините, липса на употреба/поддържка и остарял сграден фонд. За една част от тях има издадени актове за държавна собственост (798 бр.), а за останалите следва да се съставят актове…

Министерството на отбраната се освобождава от излишна недвижима собственост, посредством продажба или безвъзмездно предоставяне на други ведомства и общини. За периода 2010-2013 г. са продадени имоти на стойност 20 млн. лв. Безвъзмездно предоставяне на други ведомства имоти в периода 2010-2014 г. са в балансова стойност 345 млн. лв (2 247 сгради и 23 210 дка). Приходите от продажби не са в състояние да покрият разходите, трупащи се за същия период от време”.

Т.е. не само, че сте продали собствеността на Българската Армия, но вече сте профукали и приходите от продажбите? А-ха.

Продължаваме с Програмата, която Близнашки побърза да подпише:
”Състоянието на имотите и свързаните с тях разходи налагат извода, че е необходимо да се създадат условия и да се реализира ускорено освобождаване от тях. Министерството на Отбраната е изготвило Визия за недвижимите имоти с отпаднала необходимост (създаване на единна държавна структура, която да актува, управлява и да се разпорежда с излишните недвижими имоти). Визията в дългосрочен аспект развива една от възможностите на държавно равнище да бъде уреден въпросът с недвижимите имоти с отпаднала необходимост и да се постигне значителен ефект за държавата”.

Какво конкретно означава “значителен ефект за държава”? Понеже от стартирането на Решението изминаха вече доста месеци, т.е. продажбата отдавна е в ход, какъв е положителният ефект от продължаващато разграждане на Армията?

Не че някой от Министерството на отбраната ще ми отговори, но аз да попитам…

Продължаваме с Програмата, подписана от Близнашки:

“Приходите от продажба на движими вещи с отпаднала необходимост за периода 2009-2014 г. възлизат на 106.3 млн. лв. Министерството е направило разходи в размер на 22 млн. лв., като допълнително структурите извършват разходи за транспорт, съхранение на продадени и неизтеглени имущества, охрана и др. дейности. Само през 2012 г. МФ е направило корекция към бюджета на МО с 20 млн. лв. от преизпълнение на плана за собствените приходи, които са разходвани за изплащане на вертолетите “Пантер”.

Значи какво излиза от Програмата, подписана от Близнашки: разпродават имуществото от социализма на БНА, но парите от продажбите били профукани и затова трябвало да разпродават още и още. Но в същото време имали в бюджета на МО 20 мл. лева от собствени приходи и закупили вертолети „Пантер“. Закупили вертолети „Пантер“, но тези вертолети не били ефективни, т.е. нямали възвращаемост и затова трябва да се направят нови военни разходи, макар хората да ровят по кофите. Направо имам чувството, че някой ни прави на шарани. Или ние самите сме пълни баракуди.

Продължавам с Програмата:

“Основен проблем е, че Министерството на отбраната извършва значителни разходи по освобождаването на движими вещи и недвижими имоти с отпаднала необходимост, а приходите от разпореждането с тях не се използват за реализиране на проектите за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили”.

Ми, нали закупихте вертолети „Пантер“?! Както се вижда, МО други приходи няма. Тогава?

В точка 25 четем следното:

”В дългосрочен план е необходимо да бъдат придобити ключови за съвременните операции способности за: въздушно разузнаване и наблюдение, изграждане и поддържане на обща оперативна картина, комуникационно-информационна поддържка, мобилна логистика, (забележете !!!) ДЕЙСТВИЯ В ГРАДСКА СРЕДА, нощем и при екстремни климатични условия, защита на критична инфраструктура…”

Не се плашете, но знанията и уменията на военните в градска среда се използват ето при какви обстоятелства:

при Глобални заплахи
– епидемия
– военен конфликт вътре в държавата
– прекъсване в електрозахранването
– прекъсване на водоснабдяването
– масови безредици
– глобална икономическа криза

imageИли с други думи казано, властта се презапасява от избухването на масови безредици, от масово народно недоволство, което да бъде потушено с помощта на военните! Така излиза. Тук не споменавам полицията, ако забелязвате. Тук става въпрос за военните! Т.е. властта в България ще пусне военните, ако народът на България започне да изразява публично и масово отвращението си от управлението. А-ха.

За днес ми стига четенето на тази Програма, защото нещо започнах да си мисля, че живея в някакъв концлагер, който на вратата си няма табела “концлагер”, а пише “хотел Великденски Рай”, но в хотел “Великденски Рай” от тишината започва все по-отчетливо да звучи шумът от маршируващи тежко въоръжени военни части. Аз съм човек на перото и перото ми може да бъде счупено от всеки луд кретен, който населява тази грешна, но прекрасна страна, а камо ли от един военен. Дори само като си помисля колко лесно може да ми бъде счупено перото, самото то започва вече да скърца…А когато на хората на словото перото започва да им скърца, на повърхността на държавата изплуват с мощен спринт чалгата, посредствеността, молодушието, равнодушието, дебилизмът, кретенизмът и т.н. неща, които отдавна ни обкръжават.

Започнахме, драги читатели, с темата, че САЩ се канят да воюват с Русия с помощта на чужди ръце, включително и с български.

Да, стратегията на САЩ за създаването на санитарен кордон около Русия се появи още след разпадането на СССР. Да не си мислите, че е творение на Барак Обама?! Тогава, след разпадането на СССР, се започна поетапното разширяване на НАТО на Изток.

Алиансът започна да диша във врата на Русия. СССР с огромната си мощ ги държеше в далечина, но капитализмът в Русия не успя. Факт. Руският капитализъм позволи на НАТО да обкръжи Русия в зловеща ракетна ограда и блокада едновременно. Лошо, братушки, както се наричахме помежду си в миналото. Лошо. Днес Русия граничи с няколко страни на НАТО – Норвегия, три прибалтийски държави, Полша, Турция и България чрез морска граница.

imageПогледнете снимката, която прилагам, за да видите как е обкръжена Русия от бази на НАТО.

Това е предният ешалон на НАТО в създаването на санитарния кордон западно от Русия.

Разбира се, че е прозирно ясно, че американците искат да водят горещите кестени с чужди ръце. Но дали искат това европейците? Дали България трябва да вади американски парещи кестени, след което да остане без ръце?

Има ли интерес България да застава срещу съвременна Русия?

А има ли морал България, за да застава срещу собствената си Освободителка?

Нима не е нужен мир на България?

Нима смятат да причинят на Родината ни поредната Национална катастрофа, превръщайки ни във враг на Русия и въвличайки ни в опасен международен конфликт, който може да прерасне в световен?

Но защо ни е поредна Национална катастрофа, господа управляващи байовци, та ние вече отдавна катастрофирахме, каза перото ми и скръцна.

Петя Паликрушева





Гласувай:
1


Вълнообразно


1. aboychev - СЛЕД КАТО
15.04.2015 10:49
РУСИЯ Е ОБЯВИЛА ЗА ВРАГОВЕ
ВСИЧКИТЕ СИ СЪСЕДИ
Е ЕСТЕСТВЕНО ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ
ДА Е "ОБГРАДЕНА" ОТ БАЗИ НА СЪСЕДИТЕ СИ
ТЕ ЧЛЕНУВАТ И ЩЕ ЧЛЕНУВАТ В НАТАО
ЗА ДА ОСИГУРЯТ СИГУРНОСТТА СИ
ИМИННО ОТ АГРЕСИВНОСТТА НА РУСИЯ
СТРАНАТА НА УБИЙЦИТЕ НЯМА МЯСТО В ЕВРОПА
АЗИЯ ЩЕ РЕШИ ЗА СЕБЕ СИ
цитирай
2. nikikm - Кога и
15.04.2015 18:21
къде Русия е обявила враговете си! сащ обявиха Р,сия за враг и евр.държави,макар не всички! Не поставяй каруцата пред коня.Ако имаш поне малко чувсво за справедливост.Тази война не я искат нито руснаци,нито украинци,тя е необходима на американците и по ред причини!В тази война жертви дават САМО руснаци и украинци!
цитирай
3. aboychev - ТА И АЗ ДА ТЕ ПИТАМ
15.04.2015 21:40
КАКТО ТИ МЕ ПИТАШЕ
КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ ДА
ИЗКАРВАШ
МАСОВИЯ УБИЕЦ НА ГРАЖДАНИ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ - ПУТИН
ЗА МИРОЛЮБЕЦ
ИЛИ СМЯТАШ ПАМЕТТА НИ ЗА ТОЛКОВА КЪСА
ТА ДА НЕ ПОМНИМ
ПРОГРАМНИТЕ МУ РЕЧИ ЗАЕДНО С ТЕЗИ НА ДУГИН
И ДРУГИ ИДИОТИ ПОЗОРЯЩИ ПРАВОСЛАВНАТА МИ ВЯРА
КАРУЦАТА СИ Е НА МЯСТОТО
А КОНЕ ПРОСТО НЯМА
ОСВЕН ВАШИТЕ С КАПАЦИТЕ
ДЕТО НЕ ВИЖДАТ НИЩО ДРУГО
ОСВЕН ОПОРНИТЕ СИ ТОЧКИ
цитирай
4. nikikm - Бойчев,
15.04.2015 22:21
програмна реч не е убийство!Убити са милиони директно от американците или техни терористични сателити в десетки войни,намеси и инвазии!не си прав!Нещо замъглява чувството ти за справедливост!може би омразата ти към всичко руско,склавянско и пр.
цитирай
5. aboychev - ДА БЕ
16.04.2015 06:43
И В МОСКОВДСИЯ ТЕАТЪР
И В БЕСЛАН
И В ЧЕЧНЯ
И В ГРУЗИЯ
И В КРИМ И ЦЯЛА ИЗГОЧНА УКРАЙНА
ДЪРЖА ЕДИНСТВЕНО ПРОГРАМНИ РЕЧИ
И ИЗБИРАШЕ НАРЕД ТЕЗИ ДЕТО ГИ СЛУШАХА
ВИЕ НАИСТИНА СТЕ ЗОМБИРАНИ СкЛАВиЯН ИДИОТИ МАЙ
КОИТО БЪРКАТ
ПРАВОСЛАВИЕ С СЛАВЕНЕ НА УРОДА МОСКОВСКА РУСИЯ
цитирай
6. nikikm - Абе,не си твърде
17.04.2015 00:25
уравновесен в изказванията си.Бъркаш доста нещо и доста неща ти се привиждат,пък после ги преекспонираш.Мисълта трябва да е винаги пред емоцията,а от твоите тиради лъха само на емоция!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707836
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031