Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2015 19:20 - На границата става страшно, само за ден 500 бежанци са я щурмували - Предимно роми са ятаците им в Свиленград http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На границата става страшно, само за ден 500 бежанци са я щурмували - Предимно роми са ятаците им в Свиленград

image

 
 
 

500 бежанци са се опитали да преминат границата ни за ден. Това съобщава пред „Монитор” депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, като се позовава на статистиката на МВР. По негови думи със затоплянето се очаква засилване на бежански натиск, както и било през последните няколко години.„В тази връзка вече започна съвместната операция между МВР и Министерството на отбраната по охрана на границата”, казва още народният представител. Той обясни, че се предприемат необходимите действия нелегалните имигранти да бъдат засечени от камерите на Гранична полиция, за да бъдат прихванати още на браздата. Той припомня, че предстои да се завършат процедурите по избор на изпълнители за строителството на оградата по границата ни с Турция.

„Охраната на защитното съоръжение ще изисква много по-малко човешки ресурс”, обяснява депутатът. Той не отхвърля възможността нелегални имигранти да се опитват да влязат в страната ни и по море. „Напълно е възможно, когато се завърши това съоръжение, да се засили трафикът по море”, казва той. По негови думи обаче по-голямата част от придвижващите се по вода се опитват да стигнат до Румъния.

Около 150 бежанци седмично плуват през река Марица, за да влязат през южната ни граница с Турция, пише още "Монитор". Чужденците избират този маршрут по съвет на каналджиите, които ги дерат с по 500 евро на човек. Според трафикантите трасето е слабо охраняемо и липсват термокамери, които да засичат нарушителите през нощта. Прекарването често става с плуване с празна туба или с малка надуваема лодка, в която едва се събират трима човека. Избира се места, където реката е по-тясна, а на брега има гъста растителност.

След като стъпят на българска земя бежанците се поемат от втори човек, който срещу допълнително заплащане им гарантира, че ще ги изведе към Западна Европа. Цената до Германия например стига 3 хил. евро.

Тя обаче зависи от възрастта и пола на бежанеца. Мъжете минават най-тънко с между 250 до 500 евро, най-скъпо се плаща за жените с малки деца. Според бежанци, заловени на южната ни граница, разплащането става на части, с депозит в началото. По правило никога не тръгва цялото семейство. Обикновено мъжът остава в Турция като гаранция, че ще плати превоза на семейството му. Затова по лагерите има много самотни майки и деца без придружител. Понякога главата на семейството просто не може да събере парите за доплащане и чака докато му изпратят или си ги изработи, което отнема месеци.

Роми им подсигуряват квартира и транспорт
Основно роми у нас са ангажирани с намирането на транспорт и квартира на вкараните от каналджиите бежанци. Те са превърнали това в сериозен бизнес, който им носи солидни печалби. Само за ден те искали по 150 лева наем на квартира. В нощта на 28-и април харманлийската полиция щурмува каналджийски адрес на улица „Липа”, където спипа 13 нелегални сирийци без документи за самоличност.

Според слуховете приютилият ги домакин, познат с предишни свои прояви в тази насока, решил сам да им осигурява транспорт срещу заплащане до Германия и бил докладван като наказателна мярка от големите играчи в занаята. Досега осъдените за каналджийство се броят на пръстите на едната ръка и става въпрос за дребни риби, наричани на жаргон транспортери. Това са роми, живеещи в градчетата в близост до границата. Дават им по 100 лв. и кола, за да осъществят превоз от точка А до точка Б.

На 2 април Стефан Георгиев от Любимец, не се посвени да прегази 32-годишния граничен полицай Александър Райков, който бе част от полицейска засада срещу каналджии между Свиленградските села Сладун и Варник. В крайна сметка 31-годишният ром остана в ареста в очакване на делото с обвинение за опит за убийство, но поръчителите му и мозъци на каналджийската схема така и не бяха разкрити. /blitz.bg/

Обама официално подкрепи подмяната на населението в България – вкарва ни в югославски сценарий





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19784987
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930