Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2015 21:24 - „Нестле“ АД продава заразени сладоледи ANONYMOUS BULGARIA
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1226 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Нестле“ АД продава заразени сладоледи  

image

Варненец разкри случай със заразени сладоледи, произведени от „Нестле“ АД, гр. Варна. Ето каква е ситуацията, разиграла се миналото лято:

„ През август месец миналата година семейството ми имаше гости и закупихме от „Метро“ няколко кутии със сладолед „Фамилия“ 0,8л Банан с какаов сироп, произведен от „Нестле“АД, гр. Варна.

Сладоледите бяха от една партида и със срок на годност 10/2015. След консумирането им всички получихме остри стомашни болки, придружени с повръщане и разстройство. Най-тежко пострадаха децата. След лечението докторите ни посъветваха да изследваме въпросния сладолед. Направих си експеримент и освен този от „Метро“, купих същия и от „СВА“. Дадох двата за изследване в акредитирана лаборатория. Резултатите показват, че банановото лятно изкушение е заразено с ентеробактерии, които са 12 пъти над допустимата норма“, пише Мирослав Колев.

image

Той се е свързал с РЗИ Варна, които са препратили сигнала до Регионалната агенция по безопасност на храните. От своя страна БАБХ също е взела проби от 5 различни кутии със сладолед, резултатите от които са същите-наличие на ентеробактерии 8 пъти над нормата.

От тук идват въпросите- Колко опасни са тези ентеробактерии, до какво водят и какво се е случило със заразените сладоледи?

„Наличието на ентеробактерии не означава салмонела или друга опасна болест. Хората с по-чувствителен организъм наистина биха почувствали неразположение, но това не е задължително“, обясниха от Агенцията по безопасност на храните в София. Те отрекоха да има други сигнали от потърпевши от същия продукт.

Не бяхме сигурни до колко тези бактерии са безобидни, както твърдят, затова се свързахме и с медицинско лице, което да разясни какво точно означава присъствието на ентеробактерии в храната.

„Съществуването, на която и да е бактерия от семейство Enterobacteriacae в храни е недопустима. Това е посочено и в Европейския регламент 2073/ 2005г. за микробиологични критерии в хранителни продукти. След като е определена допустима норма, значи надхвърлянето и е рисково. Дори и някои да смятат, че диарията и повръщането не представляват сериозна опасност, всъщност това са симптоми на хранително натравяне“, заяви д-р Драганова, директор Дирекция „НЗИ“ в РЗИ Варна.

Някои от ентеробактериите са нормални обитатели на храносмилателния тракт у човека и животните.

Когато обаче, те са над нормата и се наруши баланса на добри и лоши бактерии те могат да предизвикат заболявания като коремен тиф, паратифове А и В, дизентерия, хранителни токсоинфекции и други.

Поради това на производителя е било издадено предписание да изтегли нереализираните количества от търговската мрежа и те да бъдат унищожени.

Продадени са 44 182 броя сладоледи, заразени с ентеробактерии

„Питам се защо това не беше направено по-рано. „Нестле“ пусна за продажба 44 958 броя от заразения сладолед, от който успя да продаде 44 182 броя, и само 776 са унищожени“, пише още пострадалият варненец.

image„Установено е, че причината е възникнал проблем с технологичното оборудване, който е бил своевременно отстранен.  Наличието на ентеробактерии е показател за лоша технологична хигиена, поради което е било извършено обучение на персонала и завишаване на хигиенния контрол“, се казва в документа на Агенцията по безопасност на храните.

image

В него пише още, че фирмата изпраща всеки месец проби до акредитирана лаборатория и до момента не са откривани данни за наличие на ентеробактерии, салмонела или листерия моноцитогенис.  По линия на официалния контрол са взимани проби и натривки на всяко тримесичие и също не е имало несъответстващ резултат.

Защо, обаче, след като храните подлежат на задължителни ежемесечни проби в продължение на три месеца от пускането им в търговската мрежа никой не е открил проблем със заразените сладоледи и те са се продавали свободно на пазара?

Възниква и още един много важен въпрос- Как една от най-старите наложили се на пазара фирми би допуснала цяла партида със заразени сладоледи? Има ли обикновеният потребител шанс да застане срещу историята, името и най-вече адвокатите на една международна дългогодишна компания, с лидерски позиции на пазара?

Отне ни няколко дни да разнищим случая, тъй като в ситуацията са засегнати няколко страни- пострадалия варненец, фирмата производител и Агенцията по безопасност на храните, като контролиращ орган и трета независима страна.

В твърденията и на трите имаше разминаване, но в ситуацията по-важен е резултата.

Понесла ли е наказание фирмата за допуснатата зараза в храната и как потърпевшият е бил обезщетен?

Освен предписанието от БАБХ останалите едва 776 бройки сладоледи да бъдат унищожени, на компанията е издаден Акт за административно нарушение и е наложена имуществена санкция поради нарушение на чл. 20 ал.1 т.3 от Закона за храните.  Издадено е и наказателно постановление.

„Аз разбрах , че има и други натровени деца. Вероятно, обаче, са подсигурили тяхното мълчание. Напълно съм склонен да вярвам, защото от „Нестле“ се свързаха с мен и ми предложиха 10 броя кашони с техни продукти, по 2 кашона на пострадал. Естествено, отказах“, разкри още Мирослав Колев. Той се е свързал с директора на компанията в Швейцария и е завел дело, за да си търси правата по съдебен ред.

Какво казва „Нестле България“ АД за случая?

„Нестле“ е водеща в световен мащаб компания за храни и напитки, чието мото е : „Добра храна, добър живот“.  Е, за нашия варненец август месец не е бил най-добрият в живота му, вследствие на не толкова „добрата“ храна, която е консумирал.

„Качеството и безопасността на нашите продукти са първостепенен приоритет за нашата компания. Приемаме подобни сигнали много сериозно и работим по тях в тясно сътрудничество с местните регулаторни органи. Ето защо, независимо че това беше изолиран случай, като превантивна мярка последвахме решението им да изтеглим продукта от пазара. Не сме получавали потребителски сигнали за каквито и да е други подобни инциденти. След проведеното вътрешно разследване установихме, че нашите строги процедури за пускане в продажба на нови продукти не са били спазени при конкретната партида сладолед. Това е неприемливо и ние сме предприели необходимите коригиращи действия, за да не позволим друг подобен случай“, заявиха в отговор „Нестле България“ АД.

Компанията отрича да е предлагала на Мирослав Колев безплатни продукти на „Нестле“ като компенсация. Според варненецът други сигнали е нямало, тъй като симптомите наподобяват летен вирус и много от лекарите не констатират, че става въпрос за хранително натравяне.

По неофициална информация сладолед на „Нестле“ е бил изтеглен от пазара в Македония, заради зараза със салмонела.  Предвид приоритета ни, който е българският пазар спряхме с разследването дотук.

„Можем ли да сме сигурни, че това няма да се случи и това лято?“, пита Мирослав Колев.

Е, донякъде за продуктите на „Нестле“ може да разчитаме, че след този случай компанията е засилила механизмите на контрол и безопасност. За другите производители, обаче, остава да се надяваме и да вярваме в контрола от Агенцията по безопасност на храните, който очевидно не е много ефективен.

Източник: petel.bg





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19822995
Постинги: 45036
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930