Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2015 21:12 - Как случайно караш хората да те ненавиждат? http://lyubopitna.blogspot.cz
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.08.2015 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как случайно караш хората да те ненавиждат?   На един мой, близък човек!
Н.М.


Не сме и предполагали колко лесно е да ядосаме околните.
Случвало ли ви се е приятелите, колегите или просто познатите изведнъж ви се ядосаха без всякаква причина. Може би сте си казвали, че са прекалено чувствителни и изобщо нямат право да се сърдят, защото нищо не сте направили?

 Излиза, че може да се нанесе силна и смъртна обида на някой без даже да забележите.


5. Мълчите, следователно игнорирате.
 На тези от вас, които общуването с другите хора не им са отдава лесно, мълчанието изглежда най-добрия вариант. Ако сте интроверт, най-много ви се иска другите хора просто да млъкнат - и с радост сте готови да им предложите същата услуга. За това, сблъсквайки се с колега в търговския център, вие предпочитате да се шмугнете пкрай него, а не да хабите неговото и своето време за безполезен разговор. И, най-вероятно, ще чуете зад гърба си: "Козел такъв!"

Какъв е проблема?
Това е най-честата грешка в общуването, с която се сблъсквам. Не сте реагирали на поканата за парти. Не сте отговорили на забавното им същобщение с безброй усмивки. Не сте им пожелали весело изкарване на рождения ден. Сега те са огорчени, а вие сте смутени - кой би могъл да помисли, че мълчанието е обидно?
Много хора мислят така. И за тях тази е обида е една от най-страшните, които можете да си представите.
Помислете - изпращате автобиография за нова работа. Кое е по-добре - да получите писмо с отказ или изобщо да не получите отговор? Разбира се отказа е лош, но отсъствието на отговор говори за пренебрежение, а това е хиляда пъти по-лошо. Точно така някои хора възприемат вашето нежелание да говорите с тях.
Помнете старата поговорка: "Ненавистта не е противоположност на любовта. Равнодушието е нейната противоположност".
За това имайте предвид...
Всичко е въпрос на власт.
Хората,  които отказват общуване, мислят, че по този начин демонстрират превъзходство.. И ако до сега сте смятали за странно, че някой смята обикновеното повседневно взаимдействие за борба за власт - поздравления, днес открихте за себе си  нещо невероятно важно за света.

4. Показвате превъзходството си 
Да си представим следната ситуация: през уикенда поканихте на ресторант симпатично момиче, а когато я карахте вкъщи, колата ви внезапно заглъхна, наложи се да извикате помощ и да плащате ремонта, но мимичето през цялото време бе с вас, даже остана да нощува, и, изглежда, всичко между вас се развива отлично.
И в понеделник разказвате тази прекрасна история на колега. Но по неразбираема причина момчето след това започва да ви избягва. И искрено недоумявате защо.
Какъв е проблема?
Демонстрирали сте му превъзходствто си, въпреки, че не сте го направили нарочно. Това е едно от нещата, които постоянно правим случайно.
Разказахте историята си за ресторанта, момичето, счупената кола и скъпия ремонт на момче, които вече две години не се е срещало с никой, живее с майка- инвалид в края на града, харчи почти всички пари за лекарства и лекари за нея и всеки ден пътува за работа с автобус и метро.
Разказа ви бе приет като хвалба и опит да покажете, колко сте щастливи и успешни за разлика от него.
За това имайте предвид....
Това работи винаги: един от събеседниците винаги ще е по-красив, успешен, умен, привлекателен, и двамата ще знаят това, но нито един от тях няма правото да го споменава.
За много от нас несигурността за собствения "ранг" е открита рана, за това за успех при комуникирането с тези, които се намират "по-високо", се налага да намаляваме достоинствата си. Забелязвали ли сте, че хубавките актриси често казват, сякаш ужасно излизат на всички снимки?
Капана е в това, че често не се досещаме, че в тази конкретна ситуация имаме превъзходство над другите. Просто може да не знаем, че човек има някъде подобна "открита" рана.
Но помнете - този факт, че  случайно сте обидили някого, нищо не променя. Всяко ваше взаимодействие с човек, което довежда до понижаване на самооценката му, играе срещу вас.

3. Те мислят, че сте им длъжни.
Случвало ли ви се е, че след раздяла бившият ви партньор патетично да заяви: "Как може така да ме оставиш? След всичко това, което направих за теб!"
Или се отказвате да направите услуга на приятеля си по причина, която ви изглежда напълно уважителна (например, не можете да му помогнете с местенето, защото работите в този ден), а след това забелязвате, че приятелят ви е смъртно обиден.
Къде е проблема?
Голяма е вероятността за това, хората да ви се сърдят тъй като сте отказали да платите дълга, за съществуването на който даже не сте се досещали. Тази страна закономерност работи в повечето отношения: в един момент партньорите започват да мислят, че другата страна нещо им дължи.
Това се случва в много нещастни семейства. Жената мисли: "Това момче бе непохватен самотник преди да го намеря, кой знае, къде би бил сега, ако не бях го спасила. Сигурно отдавна нямаше да е жив".  Дкато мъжът смята обратното: "Аз я храня, дадох и добър дом, ако не бях аз, тя щеше да намери някой отпадък на обществот, който даже можеше да я бие. Възможно до смърт!" Всеки смята себе си в отношенията за мъченик, който жертва всичко заради неблагодарния партньор.
Същото може да се случи на работа  - всеки от вашия отдел мисли, че точно благодарение на героичния труд компанията до сега се държи, шефа смята, че той храни цяла тълпа безделници. Сътрудниците са потресени и обидени, когато фирмата безсърдечно обявава уволнения, а ръководството е шокирано и обидено, когато всеки от вас напуска без да обясни на причината.
 За това имайте предвид....
Важното е, че във всеки отделен случай другия човек отчаяно иска вие да му дължите нещо. Защото това му дава власт над вас (кой има повече влас - банката или заемателя?)
Но при това той не може да обясни, защо ви приема като дължник - той просто се ядосва, че отказвате да "платите". Ето ще една очевидна причиная за това, защо някой ви се сърди "без всякакъв повод".
Само сте изпратили на шефката мейл с обикновен въпрос или няколко свои мисли, но тя силно се вбеси. Що за неуравновесена кучка!
След тва, вечерта, решихте спонтанно да минете на гости при стар приятел и да побърборите, но тази гадинка изобщо не ви се зарадва, даже се опита да ви изпрати по-бързо. Е как така, за какво?
Или, например, слагате на стената в социалната мрежа на ваш познат трогателен поздрав за рождения ден, а той даже не си прави труда да отговори. Нормално ли е това изобщо?  Сигурно сте се досетили, какво се е случило. Шефката е била прекалено заета, понеже имала куп работа. Приятелят ви трябвало да приготви вечеря и бе донесъл за вкъщи работа - нямаше време да изслушва историите ви за това, как вчера до полунощ сте гледали "Теорията на големия взрив" докато сте пили бира. А последното момче получило още около стотина такива трогателни поздрави и  не му бе стигнало времето да отговори на всеки лично.
Не става въпрос за това, че с гнева си те искат да утвърдят превъзходството си над вас: "Аз съм толкова важен и зает,  а ти си просто последната песъчинка вна опашката за прием при мен". Напротив, те се чувстват безпомощни, тъй като ставате един от хората, които се опитват да откраднат и без това ограниченото им време. За това  ви се ядосват. Разбира се, ме да възразите: "Заетостта още не е повод да се държи като последния засранец". Точно както милионера би могъл да каже на бездомния, изгубил последните си обувки, че това не е повод да се разстройват.
  Ще разкажа за себе си,  блогът ми е преглеждан от много хора и почти всеки от тях ми пише лично писмо, съобщение или смс да му помогна с проблемите. Не можех да правя това физически и бях принудена да разочаровам много хора, които се надяваха да им помогна.
А сега вдигнете ръце тези, на които наистина им е жал за мен. Така си и мислех, практически никой. Сега ви дразня, тъй като смятате, че се хваля - точно като в четвърта точка ("аз съм толкова известен, просто съм звезда за всички звезди!"). В това е цялата работа: няма добър начин да обясниш на друг човек, че нямаш време за него. Това винаги подразумява наличие на по-важна работа от него.
За това имайте предвид...
Човек, който моментално е немногословен с вас или игнорира обажданията ви се намира в безисходно положение. Това, което възприемате като демонстрация на превъзходство от негова страна, той вижда като лично безсилие.
Помнете, че вие сте само едно от нивата във веригата от чужди човешки взаимодействия.  За това имайте предвид, винаги ще ви се наложи да се отчитате за "предшественика", даже ако ви се струва, че не сте длъжни да го правите.

1. Смятате, че всички всичко устройва.
Това, изглежда е случаят, който може да се случи на всеки. Проблема може да възникне между съседи по стая, приятели, съприузи и даже цели народи.В офиса, например, се появяват някакви нови безсмислени изисквания.
А приятелката изведнъж решава, че петък вече няма да е "вечерта на пицата", въпреки, че преди година и половина всичко това  й харесваше
Минава ви през главата мисълта - всичко бе толкова прекрасно, системата работеше както бе предвидено, и изиведнъж те предявяват нези нелепи изисквания. Тогава казвате:
"Защо разлюляват логдата сега, когато всичко вървеше толкова хубаво?"
"Защо се оплакват, нали винаги така правехме!"
"Нямам никакви проблеми, ти викаш!"
Какъв е проблема?
Нека разгледаме прост пример. В много млади семейства възниква така наречения конфликт заради тоалетната чиния. Причината е в това, че мъжът апълно игнорира потребностите на жената. Той иска иска да направи живота й по-лош, той не изпитва ненавист към нея или нещо от рода. Седалката е там, където според него трябва да бъде и всичко е наред. Той просто отказва да признава това за проблем.
Вие се оказвате въвлечени в конфликт, без даже да подозирате, че това е конфликт. Няма да обръщате внимание на това, докато не стане много късно.  Правителства на цели държави са падали по този начин.
Това става във всички сфери в живота. Когато възниква болезнен  социален въпрос, винаги се намира група хора,  която е учудена, че друга група е недоволна от "нормалното" положение. "Ние не искаме да обидими никого, просто искаме всичко да остава така, както беше до сега", - е обикновено оправданието на такива хора.

За това имайте предвид....
Да бъдете неправата страна в такъв конфликт е по-лесно отколкото си мислите.  На вас ви харесва да седите вкъщи през уикенда, а половинката предпочита активна почивка.След година безуспешни опити да ви свали от дивана тя се предава, а вие мислите, че отношенията накрая започнаха да се изглеждат. През това време тя обмисля как най-безболезнено да скъса с вас. "Но защо, всичко бе толкова прекрасно!"
Да, беше, но само за вас. Вие не чувствахте превъзходството си, защото това е нормалното свойство на властта - носителят й я усеща като норма. За разлика от другите участници на социалното взаимодействие.
 От всички капани в списъка, този е най-лошият, защото можете да накарате другите да ви ненавиждат, без даже да подозирате. За да го избегнете трябва да сте бдителни постоянно. Това е трудно, но количеството хора, които ви викат, значително ще намалее.

Гордостта в Библията е призната за смъртен грях! Някога се чудех,но днес не! Няма по-разрушително нещо!
Н.М.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19785536
Постинги: 44942
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930