Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2015 17:39 - "Блак рок'' - тайният могъщ световен магнат http://www.vestnikzora.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Блак рок"" - тайният могъщ световен магнат

 

  image
Името "Блак рок" е познато само на внимателните читатели на специализирани икономически списания. Дори познавачката на финансовия свят Хайке Бухтер се сблъсква с това име едва през последните години, когато започва разследванията си, посветени на инвестиционния посредник от Ню Йорк. "Имаше банкери, които говореха за "компанията" или за Лари Финк", спомня си журналистката, която от над десет години публикува информации от Уолстрийт.

Бухтер описва в книгата си "Блак рок" като могъщ концерн, който никой не познава. А тази компания всъщност управлява активи за 4.7 трилиона долара.

През различни търговски и консултантски платформи на концерна се вливат над 14 трилиона долара, тоест около пет процента от всички финансови активи в света. Но влиянието на "Блак рок" не е ограничено само върху финансовите активи. Фирмата консултира централни банки и финансови министерства, големи инвеститори и държавни фондове, както и пенсионносигурителни каси в САЩ, застрахователни компании и фондации. Чрез заеми и акции "Блак рок" финансира и фирми. На финансовия пазар няма почти нищо, в което да не участва и този концерн, твърди Хайке Бухтер.

От една невзрачна сграда в Манхатън шефът на "Блек рок" Лари Финк и неговите мениджъри дърпат нишките на огромна мрежа от фирми, които например са главни акционери в големите американски банки и имат значителни дялове в различни оръжейни и петролни компании. Събрани заедно, фондовете на "Блак рок" са най-големият собственик на фирмите, представени в германския борсов индекс DAX. Сам по себе си този факт не е опасен, но е знак за голяма мощ. Ако в днешно време притежаваш дори пет или шест процента от акциите на една фирма, си доста могъщ. Фондовете на "Блек рок", а и неговите клиенти печелят всеки път, когато от конвейрите на германските автомобилни концерни слизат готови автомобили, когато миньорите в Южна Америка добиват руда или когато американските учени разработят някакви нови медикаменти.

Лари Финк започва кариерата си в края на 80-те години в инвестиционната банка First Boston. През 1986 г. имиджът му е съсипан, след като погрешните му прогнози за лихвеното развитие докарват загуби от 100 милиона долара. Две години по-късно той основава "Блск рок". "Най-влиятелният мъж в модерния финансов свят може лесно да бъде сбъркан с някой счетоводител", пише Хайке Бухтер. Въпреки това Финк е постигнал нещо, което никой друг не е успял. "Той създаде своя собствена империя на Уолстрийт за по-малко от три десетилетия. За да постигнеш подобно нещо, се иска много силно его и невероятна амбиция", казва Бухтер. Именно финансовата криза и фалитът на "Леман Брадърс" ускоряват възхода на "Блек рок".

Компанията на Лари Финк е известна с прецизните си анализи - особено на ипотечните сделки за портфолия от времето на кризата през 2008 г. Така от малък финансов посредник "Блак рок" се превръща в голям играч на Уолстрийт. За това говори и фактът, че бившият американски министър на финансите Тимоти Гайтнър се обръща към Лари Финк на малко име. Със сигурност би било интересно да се надникне по-отблизо в бизнеса на "Блак рок". Това обаче е сложно, включително и поради това, че компанията играе водеща роля в много различни бизнес сектори.

Наскоро американски и китайски медии съобщиха, че американският фондов гигант се е сдобил със специален нов лиценз, който ще му позволи да набира средства директно в Китай за пръв път. За това съобщава висш ръководител на компанията. Така най-големият фонд мениджър в света си проправя път към Поднебесната империя. В интервю, взето в Банкок наскоро, вицепрезидентът Филип Хилдебранд коментира, че "съвсем скоро" неговата компания е получила т.нар. лиценз за квалифицирано местно ограничено партньорство (Qualified Domestic Limited Partnership, или QDLP). Той каза, че "Блек рок" е отдадена на Китай и ще направи всичко необходимо, за да предлага услуги по управление на активи там. В момент, в който китайският фондов пазар предпазливо се възстановява от най-тежките разпродажби в историята, новият лиценз ще позволи на концерна, който вече извършва някои дейности в страната, по-голяма свобода при набирането на средства на място от китайските инвеститори с високи доходи. Компанията се присъединява към други глобални фондове с подобен лиценз, измежду които Man Group Plc. и Och-Ziff Capital Management Group. Заради нетрадиционните мерки на Пекин да спре пропадането на пазара някои поставиха под съмнение обещанията на втората по големина икономика в света да отвори своите капиталови пазари.

Въпреки че китайските власти не публикуват информация относно QDLP лицензите, "Блак рок" се оказа сред първите традиционни мениджъри на активи, които получават подобен лиценз, коментират наблюдатели. Хилдебранд отказа да коментира целите на бизнеса на компанията в Китай. Освен това Пекин контролира тясно достъпа до пазара. Чуждестранните управляващи дружества, които искат да предлагат инвестиционни продукти, като цяло трябва да оперират на местна почва чрез джойнт венчъри, в които имат миноритарни дялове, с местни фирми, въпреки че като цяло регулаторите отпускат коланите.

"Блак рок" вече разполага с дял в смесено дружество с Bank of China Investment Management. Хилдебранд, който бе в Тайланд, за да говори на форум, организиран от Централната банка на Тайланд, каза, че не е притеснен от краткосрочната перспектива, а за това дали Пекин остава ангажиран с програмата за реформи. Въведен през 2012 г., лицензът QDLP позволява на чуждестранни алтернативни фонд мениджъри, основно хедж фондове, да набират средства на местна почва и да ги инвестират в чужбина. Първият кръг лицензи бяха предоставени през 2013 г.

Именно затова Хайке Бухтер подробно е проучила мултинационалната компания за инвестиционен мениджмънт, посвещавайки й над 280 страници. В книгата си тя анализира всевъзможни взаимовръзки - като се започне от дяловите участия на "Блек рок" в германски фирми, та до консултациите за спасяването на Гърция. При това авторката на книгата не сочи укорително с пръст и не обвинява, а просто насочва вниманието на обществеността към поредния икономически гигант, опитвайки се да обясни как функционира днешният финансов свят.

image

image
- - -



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707494
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031