Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2015 20:03 - Експеримент с непознато ядрено гориво започват в АЕЦ "Козлодуй" Автор: gikotev
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Експеримент с непознато ядрено гориво започват в АЕЦ "Козлодуй"


Това съобщава вчера руската държавна корпорация РОСАТОМ, позовавайки се информационната агенция РИАНОВОСТИ, която пък, от своя страна, се позовава на корпоративния вестник на завода производител (Новосибирски завод за химически концентрати - НЗХК), на чийто интернет сайт такава новина НЯ-МА. Но нека проследим хронологията:

РОСАТОМ - 06.11.2015 11:14 | РИА Новости
:
В РФ изготовили модернизированное ядерное топливо для болгарской АЭС

"В Руската федерация е произведено модернизирано ядрено гориво за българската АЕЦ"


МОСКВА, 5 ноя — РИА Новости : Абсолютно същото съобщение 1: 1
ТУК.

"
Новосибирский завод химконцентратов (НЗХК, входит в топливную компанию госкорпорации "Росатом" ТВЭЛ) изготовил российское модернизированное ядерное топливо ТВСА-12 для единственной болгарской АЭС "Козлодуй", сообщает корпоративная газета НЗХК."

И макар РИАНОВОСТИ да се позовава на корпоративното издание на НЗХК на интернет сайта на завода (
ТУК) такова съобщение няма.

От непотвърдените съобщения на РОСАТОМ и РИАНОВОСТИ научаваме, че става въпрос за нов вид ядрено-горивна касети от тип ТВСА-12 (тепло-выделяющая-сборка-альтернативная = топло-отделяща-касета-алтернативна), които от следваща година ще започнат да се зареждат в един от двата работещи блока (5 или 6) на АЕЦ "Козлодуй".

image

Според РИАНОВОСТИ така ще изглежда околноста около АЕЦ "Козлодуй" след приключване на експеримента с новото ядрено гориво. Снимката е автентична, от сайта на агенцията. Да ви напомня на един украински пейзаж?
И като стана дума за Украйна е задължително да се отбележи, че същата страна е ОТ-КА-ЗА-ЛА използването на същото ново гориво, заради недостатъчното му познаване. В това можете да се убедите ако проследите няколкото съобщения по темата в сайта на Руското атомно общество (
ТУК). Прави впечатление, че в около 20-те съобщения по темата "ТВСА-12" се спрягат единствено имената на Украйна и България, като първата окончателно се е отказала. Но подходящи реактори (ВВЕР-1000) за използване на същото гориво има в поне още ТРИ държави. Това са Чехия, Китай и Иран. Те по-глупави ли са да не желаят да използват "по-доброто" гориво? Или пък не са толкова мразещи собствените си народи, за да ги подлагат на опасни руски експерименти?
Но това не е всичко! На интернет страницата на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ - IAEA) откриваме 24 странична PDF презентация (
ТУК) на същият вид ядрено гориво, направена от руски ядрен мафиот, на международна конференция, преди ДВЕ години, някъде в България. И какво виждаме на 13-та сраница (ядрената мафия обича да се гаври доста подличко) от въпросната презентация?

image

Независимо, че в долният ляв ъгъл на страницата пише 2012-та г. истината е, че мероприятието се е състояло през 2013-та г., както пише на титулната страница на презентацията. Най-вероятно и самото изложение на презентацията се е случила на 13-то число, от месец септември 2013-та г. Така се събират ТРИ 13-ки !!! Страницата, годината и денят от месеца. Само си отбелязвам, че ми е интересно.

С червени цифри собственоръчно съм отбелязал пунктовете, на които искам да ви обърна специално внимание.

1. "12 пилотни касети ТВСА-12 (от общо 163 намиращи се в реактора - бел. Г.К.) бяха заредени на блок №1 в АЕЦ "Калинин", през 2011-та г. Експлоатационните резултати са положителни."
Ъ-ъ! Няма как да стане! В същата презентация се казва, че въпросното гориво ще трябва да престоява в реактора по ПЕТ години, а не само ДВЕ. Освен тома за "положителните резултати" е необходимо целият реактор, а не само 12 от 163, да бъде зареден със същите касети, да прогорят ПЕТ години, после извадени, охладени, изследвани, анализирани, описани и представяни. Докато това се случи трябва да изминат още МНОГО ГОДИНИ. Всичко това поражда обосновани предположения, че твърдението на руснака е пълен вятър и мъгла. Най-вероятно няма никакъв експеримент на руска АЕЦ, а той ще започне и ще се проведе у нас?

2. "2013 - легализиране (точният превод от английски е "оправдаване") и лицензиране в Украйна."
Ъ-ъ! Такова нещо не се е случило!

3. "2013-2014 - легализиране и лицензиране в България."
Ъ-ъ! Това все още не се е случило! Но ще се случи. Такава е природата на (из)родната ядрена мафия.

4. "Доставка на първата пратка от касетите ТВСА-12 за блок №4 на АЕЦ Ровно", Украйна, през 2014."
Ъ-ъ! Това не се е случило и няма изгледи скоро да се случи.

Трябват ли ви още жокери?

Ще следя развитието на това поредно мародерство и своевременно ще си пиша тук. За финал, за непостоянните читатели на този блог ще се представия чрез визитната си картичка, която беше актуална към лятото на 2008-ма г., котаго разобличих предишен подобен експеримент в (из)родната АЕЦ, с рециклирано ядрено гориво:

image


През последните повече от 7 години почти няма престъпление на (из)родната ядрена мафия, покровителствана и защитавана от политико енерГЕПИйна мафия, което да ми е убягнало и да не съм разобличил в този блог.

Георги Котев



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706175
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031