Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2015 18:16 - Принципът на автономност и независимост на централните банки http://illuminatibg.blogspot.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове:
0



Принципът на автономност и независимост на централните банки категория: Статии - в вторник, декември 08, 2015 - Няма коментари   imageСпоред доминиращата политико-икономическа доктрина на международно равнище Централната банка трябва да бъде автономна и независима от политическата система, за да изпълнява коректно своите функции. Тази теорията е използвана до ден днешен от тайните общества като троянски кон срещу упражняването на паричен суверенитет от страна на държавата и по този начин да попречи на демократичния контрол върху издаването на валута.

   В чл. 1 от Статута на Италианската централна банка се упоменава нейната абсолютна автономност за вземането на решения към държавата: При изпълнение на своите задължения банката на Италия и компонентите на нейните органи работят с автономност и независимост според принципа за прозрачност и не могат да бъдат привличани в приемането на инструкции от други обществени или частни субекти.

   Това означава, че нито правителството, нито някой друг институционен орган може да контролира или да влияе с дейността си.

   В една истинска демокрация всяка публична функция от особено икономическо и социално значение трябва да бъде изключена от контрола върху парламента, но както и се очаква, принципът на автономия и независимост се оказва само претекст, който да улесни международното банкерство, незаконно поело абсолютния контрол върху издаването на валута.
   Както централната италианска банка, така и Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка и всички други национални банки на индустриализираните държави, определяни като автономни и независими, се управляват от частни лица, които принуждават държавите да задлъжняват и да плащат лихви върху издадените пари.

   През 2007г. Алън Грийнспан (бивш управител на Федералния резерв) по време на интервю за представянето на книгата си ,,Ерата на турбуленцията" заявява откровено: Ами, преди всичко Федералният резерв е независим орган и това означава, че никой правителствен орган не би могъл да обезсили решенията, които взимаме. Докато това е така, очевидно нито една администрация, Конгресът или който и да е друг ще поиска за необходимо, нещо различно от това, което смятаме за необходимо. Каквито и да са нашите взаимоотношения, често казано, няма значение.

   Това твърдение за всемогъщество на Управителя на Федералния резерв намира основания в международните договори и националното законодателство, които уреждат отношенията между държавите и централните банки.

Дайте пистолет в ръцете на един човек и той ще може да ограби една банка. Дайте една банка на един човек и тя ще може да ограби света.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707271
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031