Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2015 17:44 - Ще има ли автономия за българите в Украйна? http://www.lentata.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 532 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.12.2015 17:44


Ще има ли автономия за българите в Украйна?

11 December 2015   

Автор Костадин Костадинов

image

Тези дни на официално посещение в Украйна беше американският вицепрезидент Джо Байдън.

В рамките на неговото посещение беше организирана международна конференция в Киев, посветена на проблемите на регионалното развитие на Украйна.

Украински и европейски експерти, политолози и депутати разглеждаха перспективите пред бъдещото конституционно устройство на бившата съветска република с оглед инициативата на президента Петро Порошенко за създаване на Кримско-татарска национално-териториална автономия.

Всички участници единодушно подкрепиха идеята на украинския президент. Разбира се, в настоящия момент тя не носи реални изменения в реалното държавно устройство, защото Крим, предвиден да бъде ядро на тази автономия, е вече част от Русия. Но създаването на такава национално-териториална автономия (НТА) няма как да се случи само и единствено за татарите.

Ето тук американският вицепрезидент направи ключово изявление - Байдън подкрепи Порошенко, като заговори за "регионализация" на Украйна. Внимателно използваният израз пряко кореспондира с терминологията, използвана по време на преговорите в Минск между украинците и руските бунтовници от Донецк и Луганск. Тогава киевските власти всячески избягваха дори споменаването на думи като автономия и федерализация, за разлика от техните опоненти, настояващи да получат именно такива придобивки в преговорния процес.

С посещението на Байдън обаче духът от бутилката беше изпуснат.

Всеки може да тълкува думите на американеца както си иска, но е факт, че дори и в средите на официалните поддръжници на киевския режим започна да се говори за предоставяне на повече права на регионите, населени с малцинства.

Започнаха да се появяват и най-различни карти, показващи бъдещите области на НТА в Украйна.

Кое е важното за нас, българите?

Погледнете картата в началото на статията и ще разберете.

Докато страната ни се занимава с водевилния скандал в управляващата коалиция и докато домораслите ни политици коментират пародийната съдебна реформа, в една толкова важна за нас и почти съседна нам държава вървят процеси, за които няма да срещнете и дума по медиите. Нито ред, нито вопъл, нито стон.

Разбираемо е - това въобще не е евроатлантическо.

За българите в Украйна трябва да мълчим и да не ги споменаваме, все едно не съществуват.

Защото, както е известно, те си позволяват да критикуват управляващата в Киев клика, а това за праволинейната проамериканска администрация в София е непростим грях.

Така че, забравяме за българите в Бесарабия. Интересно е каква би била официалната реакция на София, ако все пак при един процес на деволюция в Украйна и прехвърляне на повече правомощия от Киев към регионите случайно възникне българска автономия, като посочената на картата?

С оглед на утвърдената практика дали няма да станем свидетели на софийски делегации в Киев, които да увещават украинските власти да не се поддават на претенциите на бесарабските българи?

Може и да звучи абсурдно, но само преди година български политици отрекоха българския произход на сънародниците ни в Украйна, само защото симпатизирали на Русия.

Така че - всичко е възможно.

Добре поне, че на нашите съотечественици в Бесарабия въобще не им пука какво мислят или правят за тях софийските политици. Те отдавна се оправят сами, и ако въобще нещо подобно се случи, то наистина ще бъде не заради, а въпреки усилията на „българската” държава.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707240
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031