Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2016 19:56 - Държавата мащеха ни го слага с вазелинче http://retro.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2016 19:57


Държавата мащеха ни го слага с вазелинче Монополистите ни тестват прага на поносимост   31 яну. 2016   Автор Тони Филипов, Д-р
image
 
Водата в София може да поскъпне до 5,50 лв. за кубик, съобщиха от КЕВР. Това бил прагът на поносимост. За да сме под прага на поносимост, стойността за 2,8 кубика (средната месечна консумация за човек) не трябва да надхвърлят 2,5% от средния месечен доход в съответния регион. При среден доход за София от 600 лв., прагът на поносимост е 5,50 лв. за кубик. В момента цената на „Софийска вода” е средно 1.47 лева, а за страната варира около 1.80 лева.

Обаче споко! Шефът на КЕВР Иванов успокои, че това няма да стане наведнъж от догодина, а плавно, за няколко години. „Няма да позволим шоково поскъпване на водата от 2017 г. Потребителите не бива да се притесняват, че ще се стигне рязко до тарифи от 3 или 5 лв. през следващата година.”

Ще ни го вдяват внимателно, грижливо, с вазелинче и лубриканти.

Ще си спомним някои позабравени работи. Едната ми баба беше от Панагюрище. На панагюрци, ако не знаете, им викат вариклечковци. Щото са много стиснати. Та баба не миеше паниците, отопваше ги със залче хляб. Ще се върнем към „сухите” дворни клозети. Първите 20 г. от живота си съм ходил на двора и отговорно ви казвам, че от това не се умира. Но що да давам пример с мен си, като Георги Първанов е расъл с клозет на двора, пък стана президент, и то на два пъти. Освен това лекарите са категорични, че клечането е далеч по-полезно от седенето. Може също да се поразреди и къпането, макар че тука няма големи резерви.

Има и едно друго решение. Да вземем вече гьостерицата и да я развъртим, за да не се срамуваме един ден от децата си. „Какво, деца, ще ви напомня за бащите ви, които бяха по-велики в търпението, отколкото в борбата?” (Иво Андрич)

Но, както сме казвали и друг път, нито ние сме човек, дето ще ви прикани към това свещенодействие, нито пък вие сте такива, че да ме послушате. И вие, и ние сме хора еснафлии, никога няма да дигнем ръка срещу царщината. По-скоро ще пием една студена вода, ако ще и по 10 лв. за кубик. Просто имаме много висок праг на поносимост. Една изключително висока култура на търпение, която монополистите тестват ежедневно и досега не са останали разочаровани.
Обаче не е само водата. Всичко тече, нищо не поевтинява. Бензинът и дизелът са се вкопчили в двата лева като тъща в парапет и не смеят да мръднат на повече от стотинка-две надолу. На световните борси петролът е на дъното от месеци, вече и никакви фючърси не могат да обяснят ината на българските цени.

В анализ на БСК се посочва, че от декември 2014 до декември 2015 у нас бензин А95 е поевтинял с 12.2%, а дизелът - с 9%. Докато за същия период цената на петрола на международните пазари е намаляла почти наполовина - с 43.4%. В средата на януари 2016 г. България се оказва сред страните с най-скъпи горива преди облагане с данъци, такси и акцизи - 0.465 евро за бензина и 0.473 евро за дизела.

"Стандарт" ни успокоява: "Бензинът пада до 1,75 лв. за 8 март".

Тате ще ми купи колело… Марешки направи бензиностанция във Варна, на която от декември продава бензина с 30-40 ст. по-евтино от „Лукойл” и другите големи играчи. Излиза, че те няма да го стигнат и на 8 март. Евентуално на 1 април…

Марешки твърди, че въпреки ниските цени си докарвал умерена печалба. Значи монополистите си докарват неумерена. Ами намерили са село без кучета…

Най-главното куче тук, основният държавен регулатор, е Комисията за защита на конкуренцията. Но тя се задоволява с констатации. Пък и мандатът й е изтекъл още преди половин година и по някаква причина изборът на нова се бави. Според Радан Кънев „за да мине търгът за автомагистрала „Хемус”, явно на Пеевски отдавна му е бил обещан този национален приоритет”. Ако е затова, не бива да пропускаме и Валентин Златев, който ще строи другата половина на националния приоритет. Цените на този строеж са предмет на отделен разговор.

Анализ на сектора на горивата, направен от КЗК през далечната 2011 г., показа, че основната причина за високите цени у нас е монополът върху данъчните складове. 80% от тях са на „Лукойл” и той, естествено, иска наем, който прави неизгоден вноса и елиминира конкуренцията. КЗК препоръча държавата да изгради собствени данъчни складове, за да се премахне рекетът на „Лукойл”, или да подпише междудържавни спогодби със съседите ни, за да могат нашите вносители да ползват складове на тяхна територия. Познайте от първия път дали някой от парламентарните дебелогъзници, наричани за благозвучие народни представители, се загрижи за решаването на този кардинален за икономиката проблем. Както казва един мой настолен приятел, те знаят само „дай, дай, дай и не гледай, че съм негодяй”. Горивата са сред структурообразуващите цената фактори във всяко производство. И веднъж населението се ограбва директно през цените на горивата, а втори, трети и десети - през цените на другите стоки. Да не споменаваме огромните проблеми с отчетността при „Лукойл” и съпротивата срещу измервателните уреди. Никой не знае колко губи хазната от недекларирано производство. И върхът на нахалството е, че монополистът твърди, че работи на загуба. При най-високи цени преди облагане, при пет пъти по-ниски заплати в сектора в сравнение с европейските, да си на загуба осем години подред, се иска голям майсторлък. Майсторлък в данъчните злоупотреби, прехвърлянето на печалби към дъщерни дружества или офшорни фирми, пране на пари. Казано простичко, тупат ни като брашнян чувал.

През това време компанията майка „Лукойл”, вторият най-голям производител на петрол в Русия, отчита баснословни печалби. През 2011 г. печалбата му 10.4 млрд. долара, през 2012-а - 11 млрд. Ръст от 6.2% за година. При „Роснефт” ръстът е дори 7%.

„Върху шията на потребителите в страната висят като воденични камъни монополното присъствие на руските доставчици „Газпром“ и „Лукойл”, безскрупулният картел между дистрибуторите на горивата и престъпното бездействие на КЗК и НАП”, коментира „Дойче Веле”. Защото и при газа нещата са същите. „Братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа”, каза Борисов през май 2014 г.

Изобщо здраво ни скубят братушките. Но и брадърушките не прощават при сгода. Намеквам за тока, който също тече и изтича. Борисов изигра лани едно представление с договаряне на по-ниски цени с двете американски централи. И те уж се съгласиха да намалят цените, но когато НЕК си оправи старите борчове към тях. Ама НЕК е скъсан като карпатски вълк и няма как да ги оправи. Това се знаеше още тогава и ни дава право да наречем тези преговори лицемерие и хвърляне на прах в очите.

Основният проблем с американските централи е по-скоро морален, техните цени действат развращаващо, като поставят горна граница на изкупуваната енергия, към която, логично, всички други се стремят и няма основание да им се откаже. Но не са само Мариците. Истината е, че целият сектор е прояден от корупция и с основание е наречен енергийна мафия – най-яката мафия, на която плащаме всички. И тук отново може да ни помогне само държавата. Ако я има…

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира, че през тази година заради либерализацията на пазара ще има 10-20% поскъпване на тока. Навсякъде, където пазарът на ток е либерализиран, се е наблюдавало повишение през първата година. В нормалните икономики цената после се е нормализирала, но нашата не е сред нормалните.

Интересно при електроенергията какъв праг на поносимост са си намислили. Лев за киловат? При 40% енергийно бедни българи!

Държавата напълно абдикира от живота ни. Тя е майка за монополиста и мащеха за обикновения човек. Нито една от многобройните й институции, създадени, за да бранят правата на хората, не действа - Комисия за защита на конкуренцията, Национален осигурителен институт, Национална здравна каса, Агенция за социално подпомагане, Агенция за хората с увреждания, Агенция по заетостта, Държавна агенция за закрила на детето, Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, Комисия за защита на потребителите, Българска агенция за безопасност на храните… Само НСИ може да ви каже колко всъщност са. А с какво се занимават много от тях, никой не може да ви каже.

Миналата седмица беше оповестен доклад на Сметната палата за работата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), който констатира, че не сме защитени от некачествени и вредни храни. Според одиторите липсата на ефективен контрол създава риск на територията на страната да бъдат допускани опасни храни. Съществувал и сериозен риск от корупция.

Риск!? Не, бе, съществува корупция! Рискът е друго.

Пловдивското поделение на БАБХ било сезирано за пратка моркови, бъкани с олово. Обаче, дето викала оназ пенсия охлювоберачка, доде се наведа, и той се шмугна в храстите. Доде инспекторите стигнат до складовете, те били празни. И никой не си направил труда да съобщи на населението. Тон и половина генетично модифицирани пуканки за микровълнова по същия начин се шмугнали и инспекторите хванали само 6 кг (словом: шест). Лазаня със свинско месо със синтетични хормони, овесени изделия с токсичния деоксилеваленол и т.н., и т.н.

Мисля си, че при това положение се налага, освен данък вредни храни, да се въведе и данък за отровните. С тристепенна скала: леко отровни, средно отровни и летални. Така де, едно е малко олово в морковите, съвсем друго - метилов алкохол в ракията.

И седя и се чудя какво да ям?! Пилешкото бъка от хормони. На моята възраст едва ли ще е фатално, но що да рискувам? Телешко също не кусвам, откакто видях едно генномодифицирано теле. Не теле, а урод някакъв. Свинското е вредно за кръвното. И знаете ли какво ям при това положение? Каквото има. Майната му!

Някога казвахме - няма такава държава. А сега какво да кажем, като няма и такава?!



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697664
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031