Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2016 18:53 - ГЪРМИ МОЩЕН КОРУПЦИОНЕН СКАНДАЛ! Министър на Борисов се кани да даде 16 млн. лв. на боса на фи.. http://pik.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1054 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2016 18:54


ГЪРМИ МОЩЕН КОРУПЦИОНЕН СКАНДАЛ! Министър на Борисов се кани да даде 16 млн. лв. на боса на фирма-убиец! КАК СЕ ПРАВЯТ ПАРИ ВЪРХУ ТРУПОВЕ!? Автор: Ивайло Крачунов 31.01.2016 image      

Пореден скандал за милиони левове е заформил земеделецът с военни напъни Николай Ненчев.  

На 15 януари министърът с присадена коса е пуснал обществена поръчка за закупуване на 6 бронирани високопроходими автомобила на обща стойност 16 млн. лв. за нуждите на Военна полиция, научи ПИК от свои източници в отбранителното министерство. 

Скандалното в процедурата е, че тя е предварително нагласена единствените машини, които да отговарят на изискванията, да са израелските „Пустинни котки", с които вече Военна полиция разполага.  

А единственият доставчик на тези автомобили за България е скандалният оръжеен търговец Десислав Делев, чиито оръжейни складове почерниха Стралджа при взривовете на Петолъчката. Припомняме, че преди 4 години при експлозията загинаха трима работника, а десет други бяха ранени.  

image

  Още при закупуването на първите „Пустинни котки" за Военна полиция през 2008 – 2009г. по времето на военния министър Николай Цонев (НДСВ), процедурите бяха съпътствани от грандиозни скандали.  

Интересно е че човекът, който е ръководил избора на комисията в този период – Борислав Сертов, сега вече се е издигнал до генерал и командир на Военна полиция и под благословията на министър Ненчев е подготвил новата процедура, въпреки че самата служба няма никаква нужда от тези машини, тъй като няма бойни формирования, които да окомплектова с тях, след прекратяването на участието на България в мисията на НАТО в Афганистан, за където те бяха първоначално предназначени.

image

  Интересна подробност е, че Сертов е назначен за шеф на Военна полиция от министър Ангел Найденов по времето на кабинета Орешарски. 

 Скандално, за да може да се нагласят документите така, че на изискванията да отговаря само израелската фирма, през есента на 2014 г. на посещение в Израел са „командировани" директорът на дирекция „Отбранителна аквизиция" (която ще проведе търга) Венислав Цанов, директорът на служба Военна полиция (която трябва да пусне заданието) Борислав Сертов и оръжейният търговец Десислав Делев (на снимката със синята риза), за да посетят израелските производители и да вземат техните характеристики, така че от поръчката да могат да бъдат изключени всички останали производители. 

 За това, по скандален начин на Съвет по въоръженията са променени техническите спецификации, така че да на се използват НАТО-вските STANAG, а по-ниските израелски критерии. Така например са занижени изискванията за дебелина и устойчивост на бронята на шасито срещу мини и самоделни взривни устройства, което реално ще постави под риск живота на военнослужещите, ако се използват в мисии и операции. 

 Още по-интересно е изключителното бързане от страна на военния министър Николай Ненчев процедурата да приключи в най-кратки срокове. Тя е обявена на 15 януари 2016г., а крайният срок за подаване на документи е 15 февруари или само месец по-късно. Това е срок, който според експерти е крайно малък да се подготвят подобни сложни документи, освен ако не знаеш отговорите предварително. 

 Още по-странно е, че министърът е разпоредил цялата процедура по избор на изпълнител да е приключила до април или до три месеца след обявяването й, при положение, че много по-прости процедури се точат с месеци и години в МО. 

 Странно е защо е това бързане. Явно министър Ненчев вместо да търси справедливост след взривовете на Петолъчката е открил общи бизнес интереси и няма търпение да налее 16 млн. лева в лъхащата на корупция схема. 

 Подобна афера със сигурност би достигнала до ушите на важните фактори в Брюксел и за пореден път би дискредитирала България пред очите на Европа.

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19800924
Постинги: 44987
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930