Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2016 17:00 - Докъде падна Европа! И евродепутати под контрол на американски фондации http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 414 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.04.2016 17:01


Докъде падна Европа! И евродепутати под контрол на американски фондации Публикувано на 05.04.2016 в Свят
image
image

Единадесет евродепутати се обърнаха към Федерика Могерини,във връзка с посещенията на руски военни кораби в испанското пристанище Сеута, писа в-к El Pais. (Суета е автономен испански град, разположен на средиземноморския бряг на Северна Африка, срещу Гибралтар.Мароко има претенции за връщане на окупирана територия.)

 Депутатите  са от Каталония, Фландрия, Полша и балтийските републики.

Според изданието El Pais,зад обращението на евродепутатите стои ултраконсервативният  американски фонд „Heritage Foundation“,към който е създаден и „Център за свобода на името на Маргарет Тачър“.

image

„Инициаторите на жалбата са големи привърженици на британското присъствие в Гибралтар,а Испания е обвинена в лицемерие, защото позволява на руските кораби влизат в Сеута, но не разрешава на корабите на НАТО, директно преминаване между анклавите и испанските пристанища“,се казва в статията.

 Всяко пристигане на британски военни кораби в Гибралтар предизвиква напрежението между Великобритания и Испания за скандалния британския средиземноморски анклав – скалисто парче земя с площ от едва 6,8 кв. км в най-южната част на Испания.

Много хора и политически партии в Испания не се примиряват и смятат присъствието на англичаните в Гибралтар за провокация.

Преди едно десетилетие британското правителство направи опит да сключи споразумение за съвместен суверенитет.

  Испания се заинтересува от плана само като стъпка в посока възвръщането на пълния си суверенитет над Гибралтар,завзет от Великобритания с договора от Утрехт през 1713 г.

image

El Pais казва, че от 2011 г. в Сеута са акостирали повече от 50 кораби от руския военен флот за почивка на екипажа  и зареждането с гориво. Това превърна испанския порт „в главната руска военноморска база в западното Средиземноморие“,се казва в статията.

Руското посолство в Мадрид изрази изненада от истерията около обичайната практика кораби да акостират в чужди пристанища. „Тези посещения се извършват след получаване на разрешение, в пълно съответствие с международното и националното право“,подчертава  дипломатическата мисия.

image

image

Сеута неофициално е руска военноморска база в Гибралтарския проток,смятат  САЩ и Великобритания и често изразяват недоволството си от постоянното посещение на руски военни кораби в испанския порт.

Испанците се оправдават пред англосаксонците,че така НАТО може да разузнава руските кораби.През август миналата година в пристанищния град акостира руската подводница последно поколение- „Новоросийск“,за която се смята, че е почти невъзможно да се открие.

Не е случайно, че Испания посреща своите руски гости в града,с който имат проблеми с Мароко, вместо да им предложат едно от пристанищата на Иберийския полуостров.

image

Важен елемент са приходите и постъпленията в градската хазна. Според администрацията на града през 2014 г. в пристанището на Сеута  са слезли около 2 хиляди и 300 руски моряци. Според докладите,при обмяна на валута,всеки от тях е получил средно по 450 евро, което означава повече от един милион годишно. Парите остават главно в местните магазини и ресторанти.

Към това трябва да добавим приходите от плащането на пристанищни,маячни таксии постъпленията за попълване на вода и гориво- от около 300 тона дизелово гориво и 150 тона вода,за по-малките кораби и до 3 хиляди тона гориво и 750 тона вода за по-големите.

По време на държавното посещение на  Дмитрий Медведев в Испания през март 2009 г. двете  страни подписват енергийно споразумение, което дава на испанските фирми голям достъп до руските изкопаеми горива.

Испанският премиер Сапатеро тогава каза: „Меморандумът означава по-голяма сигурност в енергийните доставки в Испания и това гарантира по-добър достъп за нашите компании на руските резерви на енергия“. Меморандумът е последван от споразумение между „Газпром“ и „Газ Натурал“, което дава достъп на испанската страна до експортните газопроводи на „Газпром“ и потенциално до газовото находище Щокман в замяна на дял в испанските електрически компании.

Автор: Йордан Халачев
Източник:
Уphalachev




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19821129
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930