Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2016 01:30 - Путин прави "мощен юмрук", насочен срещу външни сили http://www.dnes.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 506 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Путин прави "мощен юмрук", насочен срещу външни сили

Руският президент прави "радикалната реформа" в силовите структури

6 апр 2016  Елка Василева
 
Путин прави "мощен юмрук", насочен срещу външни сили

image
Владимир Путин и Виктор Золотов. Снимка: Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин започна радикална реформа в правоохранителните органи, пише "Комерсант".

Федералната миграционна служба и службата за контрол на наркотиците бяха върнати в състава на МВР, а вътрешните войски на министерството - преобразувани в национална гвардия, пряко подчинена на държавния глава. Гвардията, в която бяха включени полицейските специални части и извънведомствената охрана, се нареди сред най-мощните силови структури в Русия, отбелязва вестникът.

Очаква се реформата да реши няколко твърде важни задачи - да гарантира още по-успешно правния ред, да оптимизира бюджета на правоохранителната система и да премахне дублирането на функции, добавя изданието.

Държавната дума посрещна с одобрение новите президентски решения, посочва то. "В системата на МВР безспорно ще се изгради добре организирано взаимодействие между всички служби", което ще направи по-ефикасна дейността на миграционните органи и борбата с наркотрафика, убедена е Ирина Яровая от властовата партия "Единна Русия", председателка на парламентарната комисия по сигурността, цитирана в статията.

Депутатът комунист Юрий Синелников смята сливането за закономерно, но е смутен от създаването на национална гвардия. Тя не бива да се превърне в "опрична войска", напомня той за личната дружина на руския цар Иван Грозни, прочула се с кървав терор в края на 16 век.

За главнокомандващ националната гвардия е назначен Виктор Золотов, бивш началник на президентската охрана, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. "Золотов е сред най-доверените хора на Путин, неговата лоялност е извън съмнение", смята политологът Евгений Минченко.

Той изтъква една от причините Русия да формира нова силова структура: "Показваме мощен юмрук, насочен срещу опитите на външни сили да дестабилизират ситуацията".

За създаването на гвардия в Русия се заговори още след събитията на Блатния площад, заявява аналитикът Алексей Макаркин, припомняйки за размириците в Москва през май 2012 г., когато избухна протест срещу връщането на Владимир Путин в Кремъл. Днес въпросът не опира толкова до предстоящите наесен парламентарни избори, "колкото до неутешителните социално-икономически прогнози, които може да предизвикат социални протести", твърди той.

Военнослужещите от създаваната в Русия Национална гвардия ще могат да проверяват документите на гражданите и да ги задържат. Трябва обаче да спазват т. нар. правило "Миранда", т. е. да информират задържания за правата му. Това става ясно от базовия законопроект за войските от гвардията, внесен в Държавната дума от президента Владимир Путин, предаде ТАСС.

Според проекта, внесен в парламента и качен на сайта му, гвардейците ще имат право да проверяват документите за самоличност, "ако има достатъчно основания" да подозират, че съответните лица "са извършили престъпление или административно правонарушение", с оглед да ги предават на полицията. Ще могат да задържат и други лица, "за да бъде установена самоличността им", също така избягали затворници и обявени за издирване хора.

Гвардията ще бъде упълномощена да задържа лица, "направили опит за самоубийство или с признаци за изразено психично разстройство, създаващи с действията си опасност за себе си и околните", на които също трябва да се разясняват правата им, а после да бъдат предавани на медицинските власти, предвижда проектът.

В случай на обявено извънредно положение гвардейците ще могат да затварят улици и пътища, да използват автомобили - собственост на граждани или ведомства, за изпълнение на задачи, свързани със сигурността или с необходимост от спешна медицинска помощ, пише БТА.



 




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19790973
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930