Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2016 19:52 - Как от Русия при послушния Елцин заминаха тайно за Америка 3500 т злато, 4500 т плутоний и един вагон диаманти! Какъв Путин иска САЩ и какво целят с Панамагейт!
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 924 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как от Русия при послушния Елцин заминаха тайно за Америка 3500 т злато, 4500 т плутоний и един вагон диаманти! Какъв Путин иска САЩ и какво целят с Панамагейт!
Автор: Петър Бойчев 09.04.2016   image      

Валентин Вацев е един от най-авторитетните български геополитици. Завършил е Философско-историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. До 1997 г. е член на Изпълнителното бюро на БСП. В момента преподава геополитика в ПУ „Паисий Хилендарски” и европеистика в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив

 

Интервю на Петър БОЙЧЕВ

 

 - Г-н Вацев, казвате че Панама е под 100-процентов контрол на САЩ. С това ли да си обясним  американската липса в Панамските досиета?

 

- Е, хайде да е 99 процента да е. Панама я водят суверенна държава. Преди 50 години техният държавен глава заяви, че Панама е независима. Което беше крайно несериозно от негова страна. И не след дълго той почина. Панама е задният двор на САЩ. Как да си независим, като държавата ти е направена само, за да има откъде да мине един канал. После имаше още един техен държавен ръководител, който в началото беше в чудесни отношения с  ДЕА – Агенцията за борба с наркотиците. После се скараха, той даже размаха мачете. А срещу Америка не бива да се размахва мачете.  И в момента излежава 6 доживотни присъди в САЩ. Те пратиха там два взвода морски пехотинци, защото той не искаше да идва. Така че Панама е независима и суверенна държава, но през нея минава американски канал. Че световния финансов  елит си държи парите в офшорки – това е банално като света. Офшорките са легимната технология  на глобализирания финансов капитал. Тук няма нищо интересно.

 

- Каква целта на скандала Панамски досиета? Че на Путин не му чист косъмът ли?   

 

- Две неща са всъщност интересните. Едното е, че американците се опитват да възпитават Путин. Това е опит за възпитателно-педагогическо въздействие върху ръководителя на руската държава. В смисъл, ако продължиш  да се държиш така неуместно , както ние преценяваме твоето държание, първо ще чуеш някои неща за своето обкръжение, а после и за себе си. Да си припомним, че когато Путин беше по-мил, те слагаха портрета му на корицата на „Тайм”. Нищо че изглеждаше като удавник. После обаче започна да не им харесва, и тръгнаха да го показват като чудовище. Въпросът на САЩ е как Путин да се възпита да бъде готин – като Елцин.

 

- Елцин можеха да го напиват...Спомням си пресконференцията на която не можеше да се държи на краката си, а Клинтън едва сдържаше смеха си.

 

- О, не само. Там ставаха други по-весели неща. На тази държава й се загубиха 3700 тона злато, които бяха пренесени с руски бойни самолети, които преминаха през Турция – територия на НАТО. И Турция тогава не ги сваляше. Това злато беше пренесено на един Средиземноморски остров, където се оформи много симпатична офшорна зона. В същото това десетилетие на Русия й се загуби 4500 тона оръжеен плутоний! И всички се хванаха за главите – къде е плутоният? Никой не знае. после се оказа, че бил в САЩ  - на отговорно съхранение. Пак тогава изчезна един железопътен товарен вагон с диаманти! Той и досега не се е намерил. Та това е основният проблем на САЩ – как да направят така, че Путин да се държи като Елцин.  Защото Елцин казваше  на големите им корпорации – елате в Русия, нека всеки си забие хоботчето в нейните ресурси и да смуче колкото си иска. А гадината Путин казва елате, ние имаме много, но ще си плащате.  Това, което хубавите хора като Елцин, не правят.

 

- И веднага се оказа, че има 2 милиарда долара в офшорка...

 

- Тази история с панамските досиета е ден до пладне. Не е солидна тази работа и съдеийки по американските реакции това не е дело нито на интелектуалците от държавния департамент, нито на умните хора от ЦРУ, нито нито на симпатягите от военното разузнаване. Това е изработка на ниско ниво. Америка като прави нещо подобно, го прави на високо равнище. Там наистина има сериозни и отговорни хора. Панамските досиета не е акция от високо качество, средно – към ниско ми е оценката.

 

- Работа с ниско качество, но засега със страхотен отзвук.

 

- Аз казах вече – те не се опитват да свалят Путин, а да му въздействат педагогически. Да го вкарат в добрия път. Знаете ли как се води прасе? Като се бие с тънка пръчка по ушите.  Да върви накъдето трябва. А опасността – те могат да го дестабилизират. Но тогава ще изчезне главният балансьор – между имперска Русия, въоръжена с ядрено оръжие, и на която много й се воюва,  и елциновите наследници, финансовите кръгове, да ги наречем приятелите на запада. И тогава вече ще се повтори историята от 1917 г. когато основно с английски усилия беше дестабилизирана руската империя и тя изчезна. Падна голяма радост в Лондон.  Няма го вечният враг.  Десет години по-късно се появи нова империя, начело с един мустакат  тиранин. И тогава Лондон си каза – ама ние защо се радвахме толкова, сега е по-зле. Така че ако искат да свалят Путин – да го свалят, ама първо да си помислят кой ще го наследи. Да не стане така да плачат за него. Аз мисля че има разумни и отговорни американски политици, които искат да запазят равновесието в Москва. Обама е точно такъв. Аз не го харесвам, но признавам, че той се държи отговорно.  Но някакви глобални борци путинофоби си правят опасни експерименти.  

 

- Ще има ли български отзвук от Панамските досиета?

 

- Сигурно има българи с офшорни сметки. Не може всички да са цъфнали и вързали, а ние да не сме. Има и щастливи българи. И какво толкова? Почтеният човек има пари и банкова сметка в офшорка.

 

- Не е незаконно.

 

- Световната офшорна система е абсолютно законна. Там живее глобалният финансов капитал. Да, така се заобикаля  държавното законодателство. Но няма по-добра измислена техника за това от офшорките.       



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. kvg55 - Чудя им се на ума. Знае се, че Панама е ...
10.04.2016 17:14
Чудя им се на ума. Знае се, че Панама е васална на САЩ територия.
Защо си държат парите там?
цитирай
2. nikikm - Ами
11.04.2016 01:08
и американци си държат парите там.Сега пак ще ги държат,но тези,които са набелязани,ще ги прехвърлят в Америка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19798555
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930