Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2016 21:00 - Руският Синод се превърна в Синодрион. enotcorp.org Автор: grigorsimov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 590 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.04.2016 21:02


Руският Синод се превърна в Синодрион. 


Достойно за съжаление е, че православният Патриарх пада в прелест, отстъпва от основите на Светоотеческото учение и с това, не само той отпада от Църквата, но довежда до смут и цялата Църква, и провокира разкол.

 Стократно, обаче, по-грешни са тези персони от обкръжението на Патриарха, които с манипулиране го подтикнаха към пагубния път. Но не по-малко грешни са и онзи йерарси, които, разбирайки всичко това, вместо да пресекат, без лицемерие, очевидното грехопадение, не само не го осъждат, но всячески се опитват да го оправдават!

 

В събота се проведе заседание на Синода за обсъждане Хаванската среща на Патриарха и декларацията за «Всеправославния Събор». Предполагаше се, че първите, по достоинство, йерарси на Руската Православна Църква трябваше да мислят за бъдещето на своята Църква, за стоенето в истината и за предотвратяване на всичко, което, по един или друг начин провокира разкол в Църквата. Но приетите документи напомнят повече на адвокатски усилия, целящи да оправдаят криминален престъпник, а по процент на гласуване с «да», църковните йерарси надминаха даже и конгресите на КПСС.
Как може да се върши подобно нещо, без страх от Бога, в когото вярваш, и от идващия последен Съд?! Как може да поставят по-високо благоволението на Патриарха, от благоволението на Бога?! А отговорът, общо взето, е прост. Спомните си поразителната по дълбочина «Легенда за Великия инквизитор» на Достоевски: Христос дошел в света и незабавно бил хванат от Великия инквизитор, който, разбира се, веднага го познал и добре разбрал, колко опасен може да е Той за Ватикана и папизма.
«Защо да крия от Тебе?… ние не сме с Тебе, а с НЕГО (с дявола), и това е нашата тайна! Ние отдавна не сме с Тебе, а сме с НЕГО, ето вече осем века. Точно преди осем века ние взехме от него това, което ти с негодувание отхвърли, - последния дар, който той Ти предлагаше, като Ти показа всичките земни царства. А ние взехме от него Рим и меча на Кесаря, и се объявихме за царе земни, царе единствени, макар и до днес да не сме успели да доведен нашето дело до края… И сега хората са уверени, повече от когато и да било, че са напълно свободни, а всъщност, те ни поднесоха свободата си и покорно я положиха пред нашите крака... Повторям Ти, че утре ще видиш това послушно стадо, което, след първия ни знак, ще се хвърли да натрупва главните на кладата, на която ще изгоря Тебе, задето си дошел да ни пречиш».

 

 В тези думи е отразена цялата истинска същност на концепцията на папизма, и самата римско-католическа ерес, която вече ни е предписано да я считаме за «братска църква», максимално да се сближаваме с нея и заедно да се борим за нещо по-добро. И от сега изобщо не трябва да наричаме тази сатанинска по същество, бездна на ерестта, - «ерес», понеже, както ни учи Патриархът Кирил, еретика не трябва да наричаме еретик, защото може да ни се обиди, и това ще попречи да го върнем на пътя на истината…

 

Опитвам се да си представя, какво би станало, ако на последното «съглашателско» заседание на Синода се беше явил Самият Христос, и изведнъж Спасителят с ужас разбере, че никого от присъстващите, с нищо не може да убеди. А ще чуе от Синода същите думи, които Достоевски е вложил в устата на Великия инквизитор: «Защо си дошел да ни пречиш? А че си дошел да ни попречиш, и Ти Самият го знаеш. Но знаеш ли, какво ще се случи утре? …утре ще Те осъдя и ще Те изгоря на кладата, като най-злият от еретиците, и същият този народ, който днес целуваше краката Ти, утре, само след един мой знак, ще се хвърли да прибутва главните към Твоята клада... Защото, ако има някой, който най-много да е заслужил нашата клада, това си Ти».
И наистина биха го изгорили! А водената от йерарсите тълпа тъпи «ватиканстващи», които сега повтарят заблудата, че «Патриархът е прав, защото е началник, а началството винаги е право», - вдъхновено биха трупали въглените въз Неговата клада.
И всичко казано до тука, за съжаление, не е само хипотетично предположение, защото СИНОДЪТ, превърнал се в «СИНОДрион», вече започна репресии против Църквите, които не са съгласни, че думите на Патриар Кирил (новопридобития «брат» на папа Франциск), са над Светоотеческото учение и над самия Христос.

 

 Но какво да се прави? Отпадане на Свещеноначалието и репрессии против несъгласните да отпадат от Истината, вече са се случвали в историята на Православието: и в епохата на иконоборчеството, и в Западна Русия, след въвеждането на унията. Тях ги «отлъчваха», като ги горяха живи и ги закачаха на ченгели, забити между ребрата им…
Предците ни, го изтърпяха и не се отрекоха. Дано и ние не се окажем по-недостойни от тях, ако се уплашим от СИНОДРИОНА?!

И.З.Енотов

http://enotcorp.org/синодрион-рулит/

 

  

Превод, със съкращения, Григор Симов

 
Гласувай:
1
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 13754668
Постинги: 26242
Коментари: 5872
Гласове: 6320
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930