Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2016 16:35 - Засилват се опитите на Турция да се меси в делата на България, алармират наши учени http://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове:
0



Засилват се опитите на Турция да се меси в делата на България, алармират наши учени Публикувано на 17.05.2016 в България

image image

Сериозно сме обезпокоени от засилващите се опити на редица официални институции и политически личности в Република Турция да се месят открито и необезпокоявани във вътрешните работи на нашето Отечество. Както вие добре знаете, тези опити за груба намеса стават по няколко пътища – дипломатически, икономически и пр. начини.

Това се казва в отворено писмо до парламентарния шеф Цачева и премиера Борисов, подписано от редица именити наши учени. Сред тях акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, проф. Иван Маразов.

Според тях за всички са видни опитите на турския Дианет да ръководи делата на българската мюсюлманска общност, както и да се намесва пряко във вътрешнополитическия живот на България.

Писмото обръща внимание и на дискусията около новия Изборен кодекс. Според учените „около промените в новия избирателен кодекс малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция.”

image

Те изтъкват в същото време ,че турският посланик в България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати.

Обръща се внимание и как през последните дни пред очите на официалните български институции се извършва покупката на двете най-големи български болници – Токуда и Сити клиник, от една известна турска корпорация.

За никого не е тайна стратегията на турската дипломация да реализира т.нар. „Стратегическа дълбочина“ – т.е. да наложи политическото си влияние върху държавите, чиито територии са били част от някогашната османска империя. Политиката на Република Турция по отношение на конфликта в Сирия е показателна в това отношение, се коментира в писмото.

В заключение учените заявяват, че разчитат на категоричната и недвусмислена реакция на Цачева и Борисов, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България. / news.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19810224
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930