Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2016 23:27 - Г-н Паси, и в слугинажа трябва да има мярка! http://1997.blog.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.07.2016 23:28


Г-н Паси, и в слугинажа трябва да има мярка!   Г-н Паси, и в слугинажа трябва да има мярка!

Дума 6. Юли 2016

Доц. Йордан Величков

 Трябва да се приветстват думите на премиера Борисов: "мир с война не се прави". Твърдейки това, бих искал да напомня, че аз съм един от последователните критици на г-н Борисов. Но в случая позицията му е разумна и държавническа.
 Изявленията и поведението на Соломон Паси отдавна не впечатляват. Българската общественост е свикнала с шумното му, натрапчиво сервилничене и блюдолизко поведение, с безкрайните му инициативи, демонстриращи вярност и преданост пред Вашингтон.
 С последното си изявление от 4 юли т.г. бившият български външен министър премина всякакви граници на подлизурство и нагаждачество. Вместо подкрепа на разумната позиция на премиера срещу създаването на мощен международен военноморски флот в Черно море, насочен срещу Русия, Соломон Паси яростно настоява да се "балансират тежковъоръжените подводници" на руския флот с голяма многонационална флотилия. А как точно българската страна би могла да балансира със своите скромни военноморски възможности "тежковъоръжените" руски подводници, вероятно въоръжени и с ядрени оръжия, Паси не пояснява. А изглежда и не му е ясно.
 Въпреки отрицателната позиция на българското правителство той е убеден, че "Доброто" (очевидно НАТО), ще победи "Злото" (без съмнение Русия). В тази връзка той предупреждава: "От нашето правителство зависи това да стане по-скоро и на по-ниска цена".
 Стряскащи призиви. Умопомрачителна войнственост. "По-скоро и на по-ниска цена" да "сложим" Русия на място, т.е. да я разгромим, зове бившият външен министър. Такъв апел не е отправял и най-военолюбивият американски ястреб.
 Освен отказа за участие на българската страна в общ черноморски флот, Паси не може да прости на премиера Борисов и за отклоняване на идеята "два съюзни US изтребителя да направят церемониален 30-секунден полет на 4 юли над София". Вероятно и тази безумна инициатива не е американска, а лична приумица на Паси.
 То бива сервилност, то бива подмазване, но и в слугинажа трябва все пак да има мярка и граница. Ами ако поискат и другите съюзнически държави да дефилират с изтребители над София по случай националните им празници, какво ще правим?
 Освен военолюбива натура, Соломон Паси е крайно непочтен манипулатор. В поздравителния си адрес до неговите "американски приятели" (вероятно от военнопромишления комплекс) той пише: "Да си дадем сметка за процесите у нас, ерозирали напоследък до най-високо държавно ниво от 1989 г. насам - антиамериканизъм:
 1. Никога не е бил на такава висока обществена и правителствена почит у нас
 2. Никога не е бил така тясно свързан до степен напълно идентифициране с русофилството".
 Смазващо долнопробна инсинуация. Само личност с тежко болни амбиции и сериозни здравословни проблеми може да сътвори такива абсурди.
 За какъв "антиамериканизъм" може да се говори, когато България е всепризнатият най-верен съюзник на САЩ. Фактите са смразяващи. Няма друга източноевропейска държава, която да е предоставила на Вашингтон повече територии за военни бази от България, и то безплатно. В името на "дружбата" с новия голям брат българската държава се лиши от стратегически и печеливши енергийни обекти. А известно е, че големите политически назначения в България задължително се "съгласуват" с Вашингтон. Затова и няколко от българските външни министри служат много по-усърдно на САЩ, отколкото на България.
 А що се отнася до "русофилството" на огромна част от българския народ, то не е дело на Москва и най-малко на Путин, а е резултат на здравия разум, на изконното чувство за справедливост и почтеност на българина.
 Най-големите провокатори и подстрекатели на "антиамериканизма" и на "русофилството" в България не са българският народ и българското правителство. Подстрекателите са такива политически недоразумения като Соломон Паси.
 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19801884
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930