Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2016 16:37 - Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене" http://www.dnes.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"

Николай Младенов коментира писмото: Това е нормална практика

image
6 юли 2016

Wikileaks: Скъпа, г-жо Клинтън, България спира "Белене"
Снимка: Reuters, архив

Wikileaks публикува писмо до Хилъри Клинтън, в което я информират за спирането на АЕЦ "Белене". Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилари Клинтън е получила мейл от своя заместник Ричард Морнингстар. Текстът на изпратеното на 28.03.2012 г. писмо е със заглавие "България спира ядрения проект Белене", а текстът му гласи:

"Скъпа, г-жо секретар,

В момента съм в Атина като част от вихрено посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че получих обаждане от българския външен министър Младенов преди известно време, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да отмени ядрения проект "Белене" с Русия. Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София.

Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. "Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор".

Съобщението е изпратено и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който коментира: "Нелоша работа".

Междувременно министърът на външните работи в кабинета "Сакскобургготски" Николай Младенов коментира писмото в личния си блог, като отбеляза, че е предоставил информацията, че страната ни прекратява проекта за АЕЦ Белене и на посланиците на страните-членки на ЕС в София.

Той посочва, че в публичното пространство са се появили спекулации относно това как е комуникирана информацията, че българският парламент и правителство прекратяват проекта за АЕЦ "Белене" с решение на Народното събрание от 28 март 2012.

"Спекулациите са предизвикани от публикуването на множество имейли на г-жа Хилари Клинтън от времето, когато е била американски държавен секретар. В един от тези имейли на 28 март 2012 посланик Морнингстар пише на зам. началника на кабинета на г-жа Клинтън за наш разговор, в който го информирам, че България прекратява проекта.

Същата информация предоставих и на посланиците на страните-членки на ЕС в София още на същия ден на среща в МВнР. Руската страна беше информирана за намерението на България още на 26 март от премиера Борисов в телефонен разговор с президента Путин, информация за който има в стенограмата на Министерски съвет. Да информираш своите американски и европейски съюзници, както и своите руски партньори, за решения от стратегическо значение е нормална практика", пише Младенов.
По публикацията работи: Валерия Белчевска


 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19822836
Постинги: 45028
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930