Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2016 18:44 - Споделен идиотизъм http://www.lentata.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2016 18:45


Споделен идиотизъм

10 July 2016   

image Политиците в тая държава не знаят какво да правят с нея. И това особено лесно личи по темата „споделено пътуване”, която избухна напоследък.

Зеленогорски се изцепи, че споделеното пътуване е „абсолютно нелоялна практика”, която институциите не можели да подкрепят.

Поправките в Закона за автомобилните превози, внесени от Министерски съвет, гласят, че инспектори от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” ще имат право да разпитват пътниците дали се познават и да проверяват дали не пътуват споделено. И междудругото, да им налагат глоби от по 1500 лв. /Фашизъм?!/

Преди месеци, лицензираните превозвачи, недоволни от по-високите изисквания към тях, поискаха от министъра на транспорта Московски да забрани сайтовете за споделено пътуване и съответните групи във „Фейсбук”.

Както виждате, всичко по темата дотук не е нищо друго, освен споделен идиотизъм.

Скоро политици и засегнати от тях гилдии ще поискат за най-лесно да забраним света.

Такса „дишане на въздух”? Няма проблем, въвеждаме я.

Такса – „родил си се"? Ооо, и още как, плащай си, нагло копеле, че имаш нахалството да хабиш кислорода на тоя свят, без да плащаш на управниците му.

Това, че политиците са лобисти и работят не за национални, а за свои икономически интереси, не е български феномен.

Но това, че политици говорят глупости, само защото не могат да се справят с онова, което има да управляват – си е роден идиотизъм.

Да искаш да решаваш икономически проблеми със забрани, когато твърдиш, че управляваш демократична държава със свободна пазарна икономика показва сериозен управленски дефицит. И мозъчен такъв.

Да определиш свободното придвижване на хора като „нелоялна практика” е проява на жестоко безсилие.

Понеже не могат да разрешат проблемите на сивия сектор, не могат да се разберат с превозвачите и да регулитрат бизнеса, дай затова да се превърнем в Оруел икономика и да тормозим гражданите, да им вземем правата.

И понеже забелязваме затрудненията на властта да е в крак със световните информационни тенденции, се налага да изясним някои неща...

В цял свят, в момента се развива т.нар. икономика на споделянето. (Бележка – драги БГ политици, не можете да спрете вятъра, един вид...).

Т.нар. Sharing Economy се върти около концепцията за споделяне вместо за купуване. Не харчиш за хотел, а отиваш на по-евтино в дома на някого чрез платформа като Airbnb или си споделяш колата за ползване от друг чрез Uber.

Чрез новите технологии хората са способни да организират споделяне на почти всички услуги, които притежават или, от които се нуждаят.

Според списание Economist икономическият потенциал на „икономика на споделянето” в следващите години ще достигне 110 млрд. долара.

Според Рейчъл Ботсман, автор на книгата „Икономика на споделянето”, към момента пазарът за отдаване под наем на неизползвани вещи възлиза на 26 млрд. долара, а в световен мащаб има над 10 000 предприятия, които залагат на споделянето като бизнес модел.

С две думи – родните упраляващи не са в час с новите тенденции в икономиката. Не ги познават, не са наясно какво се случва в света, извън контрола им са процесите, които логично застигат и България, и не могат да се справят.

Затова забраняват. Или като стари баби се възмущават колко нелоялна практика е споделеното пътуване.

Хубавата новина е, че родните политици не могат да спрат слънцето да изгрява.

Лошата новина е, че с политици като тези, не можем да разчитаме, че у нас ще си уредим живота просто като произвеждаме слънчеви очила.

По-скоро политиците ни ще предложат да си затваряме очите през деня.

И ще отрекат като нелоялна практиката да се излагаш денем на слънчеви лъчи.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19807810
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930