Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2016 15:59 - Радикалният ислям си намира почва у нас, убедени Цацаров и службите https://news.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.07.2016 16:00


Радикалният ислям си намира почва у нас, убедени Цацаров и службите Автор:Диляна Панайотова

20.07.2016

image

Източник: БГНЕС

 

Радикалният ислям си намира почва у нас. За това предупреди главният прокурор Сотир Цацаров по време на дискусия в НС, посветена на темата и организирана от ВМРО.

Цацаров, който уважи събитието, подчерта, че темата се повдигала много предпазливо. Не трябвало да обръщаме гръб на проблемите. Ислямът не е радикален сам по себе си, изтъкна обвинител номер едно. Не можело да се слага равенство между исляма и радикализацията.

Радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм, според Цацаров. По думите на главния прокурор не е вярно твърдението, че няма наченки у нас на радикален ислям. В законодателен план трябва ясно да се даде определение на това какво е радикален ислям, призова обвинител № 1.

Необходими били промени и в закона за вероизповеданията. Настоящият начин за регистрация на вероизповеданията не бил добър. Нужно било по-засилено участие на държавата в този процес. Сегашната процедура дава грешни резултати, смята Цацаров.

Трябвало да се засили и ролята на дирекция „Вероизповедания”, по мнението му. Голяма част от проповедниците в малките населени места имали дипломи от Саудитска Арабия и незнайно още къде. Малка част от ислямските проповедници са с дипломи от страната ни.

Главният прокурор настоя да се приеме Закона за противодействие на тероризма. Процесите в Пазарджик доказаха, че твърденията ни са верни, тези хора са с обвинение в проповядване към война, изтъкна той по повод делото за радикален ислям. Делото било доказателство, че радикалният ислям намирал почва у нас.  Затова  трябвало да има дискусии по темата и законодателни изменения.

В последните години много се говори за радикалния ислям. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е инициатор на дискусията. По думите му, у нас не се вземат мерки, както в редица страни от ЕС. Ние имаме едно предимство, подчерта патриотът. България не е засегната от процесите на радикално ислямизиране на групи хора, посочи Каракачанов. Сега било времето да се изговори проблемът и да се вземат мерки, с които да се предпази обществото.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев подчерта от своя страна, че радикалният ислям е нещо ново за нас. Това е голям риск, предупреди и той. Радикализацията ставала и чрез социалните мрежи, не само скрито по тайни и конспиративни методи.

Основният риск от радикален ислям у нас са маргинални групи, които на основата на финансовата зависимост,биха се насочили и поддали за радикализация, коментира още Георгиев.

И шефът на родното ФБР защити Закона за противодействие на тероризма. Според него той е необходим, тъй като давал възможност на агенцията да е по-бърза в някои сфери на действие.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев подчерта, че ислямът е мирна религия. Аз съм загрижен за националната сигурност на България, заяви той. 450 са затворените джамии у нас. Това е опасност, смята Генджев. Там може да отидат проповедници, които не се знае какво ще проповядват.

Да се изгонят проповедниците от Дианета. Около 90 са тези души. Ние не сме разграден двор, категоричен бе Генджев.

Той предлага държавата да плаща заплатите на мюфтиите. Така щяла да има контрол върху проповядването. Нямало да се влагат пари в проповядването отвън. Той дори предлага Закон за радикалното проповядване, който обаче да преследва всички религии.

В ромските махали се навъдили, както той се изрази, редица религии, които не се знаело какво проповядват на хората там. Той препоръча на шефа на ДАНС да провери религиозен курс по ислям, който се извършва в Сърница.

Лидерът на Атака Волен Сидеров изрази задоволството си, че политиците и службите ни узрели за тезите на националистите. Според него трябва да се промени Законът за вероизповеданието, така че да не се допускат неправилни религии.

Атакистите искат мюсюлманските проповеди да се водят на български език. Щяло да има съпротива, но инициативата трябвала да дойде от мюсюлманското вероизповедание.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19824267
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930