Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2016 16:24 - Пострадали от ваксини заведоха колективен иск в Япония http://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0



Пострадали от ваксини заведоха колективен иск в Япония   03.08.2016 в Свят

image

image

63 млади жени са завели колективен иск за компенсация в размер на 945 млн. йени (9 млн.долара) заради получените увреждания от ваксината срещу човешки папилома вирус, по-известна като ваксина за рак на маточната шийка.

Жените съдят японското здравно министерство и фармацевтичните компании GlaxoSmithKline (GSK) Plc и MSD KK, пише asahi.com.

Искът е заведен на 27 юли в съдилищата в Токио, Осака, Нагоя и Фукуока. Ищците са на възраст от 15 до 22 години.

Жените твърдят, че имат здравословни проблеми като болка в различни части на тялото, трудности при ходене и други увреждания, получени след ваксиниране срещу човешки папилома вирус.

Всички те са били ученички по време на ваксинациите, които са направени между 2010 и 2013 година.

Въпросните ваксини са Cervarix на GSK, разрешена за употреба в Япония през 2009 г., и Gardasil на компанията MSD, в употреба от 2011.

Ищците твърдят, че по време на ваксинационната кампания по света има много докладвани случаи на различни странични ефекти, включително смърт и инвалидизация.

През 2013 година здравното министерство в Япония се отказа от ваксината срещу човешки папилома вирус след многобройни случаи на усложнения и недоказана полза. Ваксината не е забранена, но вече не се препоръчва в страната.

Според пострадалите правителството носи отговорността за одобряването и препоръчването на ваксините за употреба, като е уверявало в безопасността им, въпреки че е запознато с възможните опасности.

В съдебния процес се отбелязва, че юридически причинно-следствена връзка съществува, защото същите общи симптоми се появяват сред ищците, след като са им поставени ваксините.

Японската програма срещу рака на маточната шийка започна през 2009 г. Безплатно са ваксинирани момичета от 6-ти клас нагоре. По данни на Japan times от 14 юни 2013 година са били ваксинирани 8 млн. 290 хил. души. Регистрирани са 1968 случаи на странични реакции като гърчове, нарушения в двигателните функции и други.

Майка на момиче, пострадало от ваксината твърди, че случаите на пострадалите са много повече и ваксината е причинила смъртта на 114 души, а 25 784 са получили сериозни усложнения.

image

Критиците на ваксината смятат, че ефективността ѝ при предотвратяването на рака на шийката на матката не е доказана, като и че вредите надвишават предполагаемата полза.

Японското правителство започна разследване по случая.

Припомняме, че на 7 юли 2015 година след усложнения, отключени от ваксина срещу човешкия папилома вирус, почина 14-годишната Лилия Христова от Самоводене. Момичето е ваксинирано заради наследствена обремененост. Сeдмицa cлeд пocтaвянeтo нa вaкcинaтa пo глaвaтa ѝ ce пoявявaт мнoжecтвo paни, последвани от цялостно увреждане на организма, a по-късно се установява, че е развила aвтoимyннo зaбoлявaнe. Лили умира в болница във Ватикана в страшни мъки и крещейки от болка.

През април в интервю за Actualno.com доц. Иван Диков коментира целесъобразността на ваксината така: „Това е ваксина срещу човешкия папилома вирус (ЧПВ), а не точно срещу рака на маточната шийка. Не може да се каже, че е навредила някому. Но мисля, че избързаха с нейното фантастично действие. Това беше един търговски трик. Трябва да минат години, за да се види дали има ефект. Самият човешки папилома вирус не винаги води до рак на маточната шийка. Но винаги, когато има карцином, фигурира и той. Така че наличието на ЧПВ не значи карцином. Всеки от нас ще има ЧПВ, всеки от нас по няколко пъти се заразява и се самоизлекува. Не е толкова черен дяволът.“

В становище на Европейската комисия във връзка с ваксините срещу рака на маточната шийка е отбелязано: „HPV ваксините не осигуряват 100 % защита от рак. Видовете на вируса, с които ваксината се бори, причиняват около 70 % от случаите на рак на матката по света. Освен това никоя ваксина не е 100 % ефективна. Ваксинирането против човешкия папиломен вирус не замества рутинните контролни прегледи

ЕС препоръчва на националните органи да проведат масови контролни прегледи за рак на матката чрез ПАП тест, преди да въведат ваксинация против HPV. Контролните прегледи трябва да вземат предвид европейските насоки за гарантиране качеството на скрининга и диагнозата на рака на маточната шийка.

Редактор: Евгения Гигова
Източник: Аctualno.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19835167
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930