Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2016 20:20 - И ЧЕЗ взе да изнудва България с арбитражни дела Съди страната ни за стотици милиони евро. Докога ще ги търпим? http://www.vestnikataka.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.08.2016 20:20


И ЧЕЗ взе да изнудва България с арбитражни дела

 

Съди страната ни за стотици милиони евро. Докога ще ги търпим?

Магдалена ТАШЕВА, депутат на ПП АТАКА  

image

Протест на АТАКА срещу поскъпването на тока и за изгонване на чуждите ЕРП-та, септември 2014 г.

Енергийната група ЧЕЗ – Прага е подала заявление за инвестиционен арбитраж срещу България в  Международния център за уреждане на инвестиционни спорове ( ICSID) на Световната банка, съобщи в сряда говорителката на компанията Барбара Пулпанова. Искът бил за „няколко стотици милиона евро”, информира кореспондентът на БНР в Прага. От ЧЕЗ-България обаче казаха, че искът не съдържа финансово измерение.  Чешката корпорация е наела консултант, който тепърва ще определя размера на иска.

По информация от Комисията за енергийно и водно регулиране  (КЕВР) управлението на българските дружества

не е било уведомено за този ход

на компанията-майка. Стана ясно, че искът не е свързан с последното искане на ЧЕЗ-България за увеличение на цената на тока в България с 20%, което КЕВР им отказа.

Групата била решила  да предприеме тази стъпка „след  редица интервенции на  българските  институции,  които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и  в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява“, се казва в съобщението до медиите.

През ноември 2015 г. от Прага са изпратили до българското правителство „Уведомление за диспут“  (Notice of Dispute), предхождаща жалбата, като е поискала решение на спора  по взаимно съгласие и запазвайки си правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна  не се е възползвала от тази възможност. Подготвени сме да защитим нашите инвестиции по всички възможни начини, а арбитражът е следващата  логична стъпка, пояснява Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулации.

ЧЕЗ стъпи в България заедно с Е.он и ЕВН през 2004 г, когато двойната коалиция Сакскобургготски-Доган разби единната електроснабдителна система на страната (бившето Енерго) и

подари по една трета от територията на страната на всяка от трите чужди фирми.

На 13 юли 2013 г. с подобни неясни мотиви арбитражно дело пред ICSID заведе австрийската ЕВН.  Последва я чешката частна компания Енерго –про. Нейният иск срещу България бе заведен пред същия арбитраж на 26 май 2015 г.

И в трите дела интересите на България са поверени на консултантската фирма „Уайт енд кейс“, а ответник е Министерството на финансите.

Три неща по този въпрос.

image

След разбиването на бившето Енерго България подари по една трета от територията на страната на всяка от трите чужди фирми

Първо, приватизационните договори с трите ЕРП-та са пример за безогледна корупция на тогавашното правителство. Гарантирана им е 16% печалба, нещо нечувано в държавите с развита пазарна икономика. От 2008 г. тя бе намалена на 12%.

През 2010 г. излезе първият одитен доклад на ЕВН, Е.он и ЧЕЗ, който оголи вероломни, макар и примитивни злоупотреби и грабежи чрез превъзлагане на лицензионни услуги (в нарушение на лицензионния им договор и на Закона за енергетиката) и фалшифициране на разходите им чрез фиктивни договори за външни услуги.

ЧЕЗ имаха сключен договор с компанията – майка за консултантски услуги, по който „консултантите“ са получавали по 1680 евро на ден  (и които ние, потребителите на ток сме плащали). Друг контракт касаеше наемането на стотици компютри за по 500-600 лв. на месец, след като покупката на компютър от същия клас струваше по-малко. Чехите отчитаха, че са давали по 9 млн. лв. на външни фирми да спират и пускат тока.

Одитът констатира още

- Рецидивиращи нарушения на Закона за енергетиката (ЗЕ), Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Търговския закон (ТЗ) на Република България.

- Формиране на клика – едни и същи хора участват в управителния и в надзорния съвет, при това работят без договори, за да не може никой да провери колко пари си разпределят.

- Занижавани са приходите от присъединяване на клиенти към мрежата, а разходи за възнаграждения са представени като разходи за материали, финансови разходи са представени като разходи за външни услуги.

- Въвеждане на безумия като величината „цена мрежа“, която няма физически и икономически смисъл.

- Фабрикуване на незаконни, фалшиви и неразбираеми фактури.

- Източване на ЕРП-тата чрез „изнасяне“ (аутсорсване) на лицензионни услуги към компании, регистрирани в Чехия, Австрия и Германия, за които българското законодателство, в т.ч. и регулациите на ДКЕВР не важат.  Такава е например регистрираната в Чехия „ЧЕЗ България ЕАД“, която има пълната свобода да нарушава българските закони, защото те за нея не важат – тя е чуждо юридическо лице.

„Създадени са всички условия за изкуствено, непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите“, заключават одиторите.

Второ, трите ЕРП-та не платиха един лев дивидент за 33-те процента държавен дял във всяко от тях.  Той беше продаден през 2012 г. на цена, надхвърляща десетина пъти цената, на която са били продадени 67-те процента през 2004 г.

Трето, през февруари 2013 г. в страната избухна първото в историята ни енергийно въстание. Над 300 хиляди българи в 47 града на страната протестираха един месец срещу безогледния грабеж на трите ЕРП-та. Правителството на Борисов падна, но техните лицензи – не.

През 2014 г. излезе втори одитен доклад за периода 2008-2012. Резултатите от него бяха още по-страшни. Тогавашният председател на КЕВР Боян Боев съобщи, че за 4 години трите ЕРП-та са източили най-малкото 818 милиона лв.

„Трите дружества са работили еднакво – чрез свързани лица, а от допълнителните си приходи и от икономия от технологични загуби са завишили разходите си неправомерно общо в размер на 818 млн. лв. над утвърдените от ДКЕВР”, каза Боев.

image

През годините АТАКА многократно излиза на протести срещу енергийните вампири

Боев започна и процедура за отнемане на лиценза на търговските дружества на трите монополиста. Уви, правителството а Орешарски, което имаше и воля и аргументи да прекрати енергийния грабеж на България, падна предсрочно. На власт дойде едно компрадорско служебно правителство. Шеф ан КЕВР стана Светла Тодорова, която анулира повече от половината на над 2000 нарушения, констатирани от одиторите, а останалите приравни с дребни глоби.

ПП АТАКА настоява от години за отнемане на лиценза на чуждите монополисти и сваляне на цената на тока до реалните й нива,

отговарящи на реалните разходи за дейността на електроразпределението и електроснабдяването.

Тази година в отговор на запитване от страна на депутати от АТАКА председателят на КЕВР Иван Иванов изпрати справка, от която става ясно, че от 01.01.2013 г. до 02. 06. 2016 г. регулаторът е издал наказателни постановления (НП) на трите монополиста както следва:

Срещу ЕВН – 157 НП

Срещу ЧEЗ – 58

Срещу Енерго про – 31

От тях са събрани около 9 милиона лв.

Сметката е ясна, нали? Източваш 818 милиона лв, плащаш глоба от 9 милиона, останалата сума е „изпрана“.

Това са „интервенциите на българската държава“, от които трите ЕРП-та се жалят пред Световната банка.

Арбитражните дела не са нищо повече от средство за натиск върху правителството да обслужва интересите на чуждите енергийни вампири в учърб на българските потребители. Те могат да помогнат на България да се освободи от енергийното робство, като им плати да с емахнат.

През октомври 2014 г., Албания изгони ЧЕЗ и й взе лиценза. Унгария пък си беше възстановила държавната собственост върху ЕРП-тата, сред които и Е.он. още през септември 2013 г. изгонените осъдиха правителствата пред арбитраж, от което не произлезе нищо особено. Днес   албанците и унгарците се радват на евтина, вседостъпна и качествена електроенергия.

България обаче все още се гърчи в енергийния хомот.

image

Факсимилета от Писмо на КЕВР за 245 наказателните производства , заведени срещу ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про за периода от 01.01.2013 до 02.06.2016 г.

image

Факсимилета от Писмо на КЕВР за 245 наказателните производства , заведени срещу ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про за периода от 01.01.2013 до 02.06.2016 г.

image

Факсимилета от Писмо на КЕВР за 245 наказателните производства , заведени срещу ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про за периода от 01.01.2013 до 02.06.2016 г.

image

Факсимилета от Писмо на КЕВР за 245 наказателните производства , заведени срещу ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про за периода от 01.01.2013 до 02.06.2016 г.

image

Факсимилета от Писмо на КЕВР за 245 наказателните производства , заведени срещу ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про за периода от 01.01.2013 до 02.06.2016 г.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19835577
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930