Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2016 20:34 - АЕЦ "Кадиеви": Честита Новата 2018-та година, роби! Автор: gikotev
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0



АЕЦ "Кадиеви": Честита Новата 2018-та година, роби!

Преди малко повече от месец политическото крило на клана Кадиеви извърши преврат във върховете на ръководството на АЕЦ "Козлодуй". Вчера стана ясна целта и резултата от проведената чистка, с активното съдействие на премиера Борисов. Вчера АЕЦ "Козлодуй" пусна на т.н. "свободен" пазар на електроенергия, който тя самата си провежда абсолютно на тъмно, нови продукти, без прецедент в практиката на фирмата до сега. Всъщност продукта си е един и същ - електроенергия, но това което отличава последните оферти "продавам" с всички предишни са сроковете. За първи път в търговската история на АЕЦ-а бяха предложени дългосрочни сделки, които достигат до цяла година и половина напред!!! Каква е причината за безпрецедентното дългосрочно презапасяване???
Ще отговорим на този въпрос, но преди това нека видим последните оферти, които изглеждат ето така (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху долната снимка):

image

Две от офертите, в долния край на таблицата са за периоди приключващи на 1-ви януари 2018-та г. Защо АЕЦ-а бърза да сключи толкова дълги и далечни договори с "честните" частники, като клана Кадиеви?

Вместо да ви го обяснявам аз ще ви предложа един материал на вестник "Капитал", от края на март 2016-та г., в който се казва следното:

"
Търговията с дългосрочни договори посредством борсата трябва да започне от средата на годината, както беше съобщено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференцията на "Капитал" "Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора". От министерството обаче не отговориха на въпросите на "Капитал" дали смятат борсата да се превърне в единствената платформа за сключване на дългосрочни договори. В момент тримата основни производителя в страната - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и Националната електрическа компания, имат собствени платфfрми, през които обявяват търгове за продажба на електроенергия. На конференцията на "Капитал", постоянният представител на Световната банка у нас Тони Томпсън, на която е възложено да изготви доклад за либерализацията на енергийния пазар в страната, посочи, че една от идеите е цялата произведена енергия да се търгува именно през борсата."

Досетихте ли се? Съвсем скоро държавните производители ще трябва да престанат да търгуват с нашата стока на тъмно и да излязат на борсата. За това сега АЕЦ "Кадиеви" бърза да си напазарува колкото се може повече, за колкото се може по-далечно бъдеще. А робите нека чакат евтин ток от борсата!

Броени дни след като Кадиев проведе преврата в АЕЦ-а той даде интервю, в което се издаде, че сделките с ток от атомната центрабла не се сключват на нивата на подадената оферта и по-нагоре, а всъщност цената пада. (Припомнете си от "
Другарю Кадиев, къде отиваш, може би?".)

Ако погледнете под горната таблица, в долния ляв ъгъл има опция "Прозрачност на пазара" (можете да видите оригинала ТУК). Ъ-ъ! Забравете! Там няма да намерите никаква прозрачност. АЕЦ-а никога не публикува резултатите от проведените търгове, макар да е длъжна да го прави.

И съвсем накрая. Преди два дни в "
Лъчева болест" ви показах сравнителна графика отразяваща среднодневните цени на тока на енергийната борса с офертите "продавам" от началото до края на настоящата 2016-та г. Поради НЕпрозрачност на сключените сделки не можем да твърдим, че цената е такава, каквато съм показал на графиката, базирана единствено и само на офертите "продавам". Ако ви се струва сложно за разбиране, значи политико-енерГЕПИйната мафия си върши мръсните дела перфектно.

Очаквам в близките дни инови оферти до 2019-та и 2020-та години?

Георги Котев



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702103
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031