Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2016 20:01 - Унгария готви 3 години забрана за бежанци – „Сигурността е по-важна от европейската солидарност!“ http://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
1



Унгария готви 3 години забрана за бежанци – „Сигурността е по-важна от европейската солидарност!“ Публикувано на 11.08.2016 в Свят image

image

Унгария ще въведе законова забрана за приемате на бежанци от други европейски държави, ако гражданите й гласуват за това на референдума на 2 октомври. Ограниченията ще са поне за 3-годишен период, съобщи държавният секретар на правосъдното министерство Пал Волтер пред вестник „Маджар идьок“.

Парламентът на страната ще приеме изричен закон, спиращ действието на споразумението между европейските лидери за преразпределяне на бежанците, пристигащи по външните граници на Съюза към вътрешността му, известни като бежански квоти, предаде dnes.bg.

Главният съветник по сигурността на премиера Виктор Орбан Гьорги Баконди заяви пред обществената телевизия „М1“, че не солидарността, а сигурността е от първостепенна важност. Коментарът му беше предизвикан от интервюто на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред германския вестник „Тагесшпигел“ в понеделник, че квотите са основани на принципа на солидарността със средиземноморските държави, които не бива да бъдат оставяни сами да се справят с „миграционната драма“.

Според Баконди не е изключено през есента европейската позиция да претърпи промяна, тъй като много страни вече полагат допълнителни усилия за засилване на контрола по границите си.

По инициатива на премиера Виктор Орбан на 2!октомври унгарците ще бъдат призовани да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса „Съгласни ли сте да дадете мандат на Европейския съюз да преразпределя неунгарски граждани в Унгария, без съгласието на унгарския парламент?“.

image

Според Пал Волнер гласуване с „да“ на референдума ще означава да се позволи на Брюксел по всяко време да вкарва всекиго в Унгария. Докато отрицателният вот ще оставиха унгарските власти решението да допускат чужденците според местните правила.

Социологическите проучвания показват мнозинство зад мнението за независимост от Брюксел.

Европейската комисия многократно отказва да се включи в кампанията за референдума в Унгария, тъй като смята това за суверенен въпрос. От Брюксел само настояват, че решението за квотите е взето от европейските лидери и има задължително действие във всички държави членки.

Миналата година ЕС реши да преразпредели 160 000 души, имащи право на законна закрила като бежанци от Гърция и Италия в останалите страни членки. До момента от тях са прехвърлени малко над 2100 души. 6-ма от тях са пристигнали в България от Гърция.

Освен в Унгария, където бежанските квоти ще бъдат подложени на референдум, решението на Брюксел се оспорва и от Словакия, която го обжалва пред европейския съд. / БЛИЦ




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19793125
Постинги: 44961
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930