Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2016 22:14 - ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"? Автор: didanov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 421 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?

„Това, което няма „име, то не съществува! Затова, на всичко видимо в природата, трябва да му се даде име.”

 

Според редица историци думата «трак» е екзоним. Екзонимът е дума, отнасяща се до група хора, която не съвпада с думата, с която тя нарича себе си. От друга страна думата, с която тази група от хора се назовава сама, се обозначава с термина ендоним, или също автоним. Думата екзоним произлиза от гръцките ексо (отвън) и онома (име). Произходът на ендоним и автоним отново е от гръцки - ендон - "отвътре" и съответно авто - "само-", и онома, т.е. "име". Буквално - самоназвание. Например в славянските езици често хората от Германия биват наричани немци, тъй като германските племена не разбирали славянските езици, от където идва и екзонимът, който означава неми.

Възможно е екзонимите да произлизат от различни корени, както при Deutschland, Germany и Allemagne. Друг вариант е наименованията в различните езици да са родствени думи, които са се изменили в произношението или правописа. Например, наименованието на London на френски, испански и португалски е Londres, Londen е на холандски, Londra на италиански, румънски и турски, Londэn на чешки и словашки, Londyn на полски, Lundъnir на исландски, Lontoo на фински, а на български то се произнася и записва на кирилица в оригиналия вариант на еднонима си. Някои езици използват правописа на ендонима, но изменят произношението му, с което го превръщат в екзоним. Английското и немското произношение на Paris (Париж), например, е различно от френското, където „s” е нямо, но правописът им е идентичен.

В тази статия, ще се опитаме да разберем екзоним ли е думата «трак» и ако да какъв вид е. Първата аналогия с тази дума разбира се е  «Тракия». Топонимите са собствените имена на всеки географски/топографски обект и се делят на няколко вида, еди от които е • етноними (имена свързани с етническия произход на населението), например: Мизия(равнина), Тракия (низина), или селата: „с.Кумани”, „с.Татарци”, „с.Българево” и т.н. Вижда се че името на географска област Тракия е производно на името траки.

Ако названието «трак» беше чужда за траките дума, то би трябвало и Тракия да бъде такава. Нека да сравним имената на съседните области - в Мизия живеят предимно мизи, във Витиня - витини, в Дардания - дардани, Македония - македони, Илирия - илири, Астика – асти, Дакия - даки и т.н. Тези имена определено не са екзоними, защото отговарят напълно на името на племето, което ги населява. Всички тези племена са съвременници на племената населяващи Тракия и е логично жителите на Тракия да са се наричали траки. Разбира се не всички тракийски племена дават име на големи области, само значимите от тях, които са господствали през достатъчно дълъг исторически период от време над останалите. Исторически погледнато областите Мизия, Македония, Тракия носят неизменно тези  си имена поне 3000 години.

 

Първият източник споменаващ траките като такива е Омир в своята Илиада. Досега приемахме безрезервно, че участниците поне на страната на троянци са траки, но един по-задълбочен прочит, говори друго:

(„Илиада II, 840-877):

"„..Вожд на троянците бе шлемовеецът славният Хектор,

син на Приама; мнозина най-смели се готвеха вече

заедно с него да влязат с копия остри в боя.

Вожд на дарданците беше известният син на Анхиза,"

Водеше цар Хипотий племе с копие силно пеласги,

тези, които живееха сред плодородна Лариса,

тях ги предвождаха в бой Хипотий с Пилей войнолюбец,

двамата сина на Лет пеласгийски, потомък Тевтамов.

А пък Пейрой с Акаманта предвождаха всички тракийци,

мирно живеещи близо покрай Хелеспонт бързотечен.

Вождът на копиеборци кикони бе смелият Евфем...»

 

От пръв поглед става ясно,че в скучая се изброяват вождовете на всички съюзни племена – троянци, дардани, пеласги, кикони....и тракийци! В случая ако доверим на превода, се оказва, че Омир прави разлика между троянци и останалите съюзници и Пейрой и Акамант са вождове на племето на траките! Не може да се говори за събирателно понятие на името траки. Омир споменава също и Тракия като област – нарича я «тлъстопочвената Тракия“, което доказва, че тази област е съществувала поне по време на Троянската война (ок 1230 г. Пр.н.е.) и е свързана (поне) с едно племе на име траки. За да се установи все пак директна връзка Тракия-траки нека погледнем какво знаем за вождовете Акамант и Пейрой от митологията.                                          

 

Кой е Акамант?

Акамант или Aкамас –  заедно с Пейрой предводител на всички траки, които мощно течащият Хелеспонт обгражда и по-точно от областта на долното течение на р. Хеброс (Марица) и източно от нея. Син на Евсор - съюзник на трояните, най-храбрият измежду траките [Ноm. Il. II, 844; V, 642]. Убит е от Аякс, син на Теламон, който го удря по покрития с конска грива гребен на шлема [Ноm. Il. VI, 5-8]. А. е епически образ, който принадлежи към най-ранния пласт от данни за тракийските царе и за държавни организации от края на II и нач. на I хил. пр. Хр.Енос (на турски: Enez, Енез, на гръцки: Αίνος, Енос) е град, околийски и общински център в Източна Тракия, Северозападна Турция, вилает Одрин (Едирне) на югоизток от устието на река Марица. Между устието на Марица и града се намира националният парк Далян. Тоест съществува директна връзка между Тракия и земите на Акамант.

Акамант (или Акамас) е името на още два героя от Древногръцката митология. Акамант, син на Антенор, сражаващ се на страната на Троя.  Акамант, син на Тезей, е споменат от Вергилий като един от ахейците, скрити в Троянския кон.

С частицата мант се изразява притежание в санскрит ( пашумант означава имаш животни, паша ).Мант отговаря на старобългарският глагол имати- имам, чиято насализирана форма е иманти. Например Радамант означава имащ радост, радостен. С подобен строеж са тракийските имена Акамант и Йфидамант ( съюзници на трояните).

Кой е Пейрой? Името ПЕЙРОЙ-  е едно от митичните имена на тракийския Херос.

Омир го назовава предводител на всички траки, чиито земи обгражда „мощно течащият Хелеспонт” и го представя като херой (божествен герой). Вождът на етолийците убива Пейрой под стените на Троя, но не успява да отнесе неговите доспехи, „разтреперан от ужас”, поради прииждащите траки, които с дълги копия защитават тялото на вожда си. В древността Хелеспонт наричали днешните Дарданели (проливите между Егейско и Мраморно море.)

Любопитно:  Когато разказва за смърта на Пейрой Омир казва нещо интересно за неговите другари. За тях е употребен епитета ακροκομοι – имащи коса на темето...т.е. главата е била обръсната, като е оставен един кичур да расте свободно. За същата тази прическа Плутарх казва, че е типична за мизите (наречени в по-късни времена българи). Векове след Плутарх, един друг автор - Прокопий Цезарийски нарича тази прическа хунска мода... ”

. В епоса траките излизат от анонимност, те са описани като съюзници на трояните, като равни по храброст, доблест и богатство на ахеите и на сцената излизат легендарните тракийски царе-жреци Резос , Марон , Пейрой, Акаманд др.Омир нарича трак също митичния цар Резос, царя на едоните , които владеят югозападна Тракия по долното течение на р. Струма с център планината Пангей , богата със златни и сребърни залежи.

С името на Пейрой се свързва Пиерия – име на древно племе и на древна държава. В Пиерия има много градове, представляващи археологически интерес, като Дион, Пидна и Платамонас. Според легендите Пиерия е също "царството" на Орфей и на музите. Най-високата планина в Гърция - Олимп, която също се намира тук, е дома на древногръцките богове.

Имена на тракийски владетели и племена съдържащи съгласните Т, Р,К, С или З като словообразуващи: засвидетелствани са тракийските владетели, Terej,  Терес и Трак, според библейските източници траките произхождат от Тирас – син на Ной. В известията на Диодор и на Корнелий Непот царете Медок и Севт са уточнени ту като „тракон басилеос” , ту като „регибус Трацис”, но и като „рекс Тракум” (царе на Тракия).

 

Племена, обитаващи земите на Тракия с възможна връзка с етнонима „траки“

теризи (терици): (Североизточна Тракия, на изток от мизите)

тиризи (земите около н.Калиакра)

травси: (в областта между долното течение на Хебър и Източните Родопи)

трери: (Западна Тракия, край река Ескус( Искър) , край Сердика

трилатаи: (Западна Тракия, река Ескус )

троглодити

дерони: (Югозападна Тракия, известни с красивите си монети с колесница) може да произнасят и като терони, тирони.

 

Можем да заключим, че името «трак, траки» не е екзоним, чужда дума, а е ендоним(автоним), име  на поне едно тракийско племе, живяло поне по време на Троянската война. Също така «трак»  не е било събирателно име на всички сродни племена, населяващи Балканския полуостров и Мала Азия в края на бронзовата епоха. Това става вероятно едва векове по-късно.

 

 Гърците не си измислят сами името, а го приемат постепенно като екзоним за всички неелински племена, с които влизат в контакт. Самата дума с времето придобива и отрицателно значение на гръцки език. В интерес на истината  и  името гърци също е имало отрицателно значение идващо греки, граки, грак, грачене (на непознат, чужд за траките език), както и символично свързано с грабителския им нрав  като неканени пришълци на Балканите.

свързани статии
didanov.blog.bg/history/2016/08/04/t-r-k-ili-s-pyrviiat-vladetel-na-plemeto-quot-traki-quot.1468748

didanov.blog.bg/history/2016/08/09/o-nerazumnii-zashto-se-sramish-da-se-narechesh-miziec.1469700


Използвана литература и източници:

https://cartograf.wordpress.com

https://antichniavtori.wordpress.com

https://bg.wikipedia.org

http://www.thracians.net

www.sparotok.blog.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19794843
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930