Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2016 22:36 - Западът умира заедно със своите богове http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.08.2016 22:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Западът умира заедно със своите богове Публикувано на 13.08.2016 в Свят
image image Западът умира заедно със своите богове *

В един от коментарите си  Денис Прагер (Dennis Prager) прави много проницателна забележка: „По-голямата част от водещите консервативни журналисти имат секуларна гледна точка към  света … Те нямат представа за катастрофата,  която предизвика  безбожието на Запада.“

Според тези секуларни консерватори „Америка може да преживее смъртта на Бог и религията“, – отбелязва Прагер, но те не са прави. И наистина,  последният половин век, изглежда, потвърждава мнението му. Религията на  народите, техните вярвания създават тяхната култура,  а тяхната култура създава тяхната  цивилизация. А когато вярата умира, умира и културата, умира и цивилизацията,  и народите започват да измират. Нима това не е най-новата история на Запада?

Днес нито една  западна нация няма такъв  коефициент на раждаемост, който би могъл да  предотврати изчезването на коренното население. До края на този век други народи и други култури до голяма степен ще заселят Стария континент.

Европейският човек  вероятно го  очаква същата съдба, която сполетява  10 изгубени племена на Израел, които са победени, асимилирани, и след това изчезват. И докато редица европейски народи – руски, германски, английски, балтийски, български – намаляват, населението на Африка, според оценки на ООН, през следващите 34 години ще се  удвои и значително ще надвиши 2 милиарда.

Какво се случи със Запада? По думите на Гилбърт Честъртън , когато хората спрат да вярват в Бога, те не спират да вярват въобще, но те вярват в каквото им е угодно.

Когато представителите на европейските елити престанаха  да вярват в християнството, те започнаха да се обръщат към тези идеологии, които д-р Ръсел Кърк нарича „светски религии“. За известно време тези светски религии – марксизъм-ленинизъм, фашизъм, нацизъм – плениха  сърцата и умовете на милиони.

Макар че всички те се оказаха  сред боговете, които загинаха в  20-ти век. Сега западният човек се обръща към нови религии – егалитаризъм, демокрация, капитализъм, феминизъм, One Worldism, environmentalism. Тези нови религии също дават смисъл на живота на милиони, но те са недостатъчни заместители на онази вяра, с която бе създаден  Запада.

Тъй като те не дават на човека това, което му е давало  християнството –  причини не само за живота и смъртта, но и морален кодекс на живота, с обещанието, че  живот, живян в  съответствие с него,  ще се превърне във вечен живот. Ислямът също съдържа такъв  вид обещание. Докато секуларизмът не може да предложи нищо, което би могло да съответства на подобна надежда.

image

С поглед към миналото столетие, можем да видим какво е означавала вярата. Когато, след падането на Римската империя,  Западът  приема християнството като вяра, превъзхождаща  всички други, като вяра, чийто основател е Божият Син, Западът започва изграждането на съвременната цивилизация, а след това излиза извън своите граници и превзема по-голямата част от познатия свят.

Тази истина, която Америка поднесе на света,  истината за човешкото достойнство и ценност, както и неприкосновеността на правата на човека – всичко това може да се намери в християнството,  учението на  което говори за това, че всички хора са деца на Бога. Но днес, когато християнството е почти мъртво в Европа и бавно умира в Америка, западната култура е унизена и разлагаща се, а  западната цивилизация се намира в период на значителен упадък.

Ръдиард Киплинг прогнозира всичко това в своята поема „Последният химн“:

„Нашата флота загива далече;
На дюните и в полетата догаря огън
Погледнете – цялата ни  вчерашна  гордост
Е подобна на Ниневия и Тир! „

Всички западни империи престават да съществуват, а  децата на някога подчинените им народи пресичат Средиземно море, за да   заселят метрополисите, където местното население започва да старее, да намалява и да измира.

От 1975 г. насам само две европейски страни – мюсюлманска Албания и Исландия – имат достатъчен коефициент на раждаемост за да поддържат  своите народи в живо  състояние. Като се има предвид намаляването на населението в Европа и миграционните вълни, нахлуващи от Африка и Близкия и Среден Изток, ислямска Европа, изглежда ще се превърне в  реалност още преди края на този век.

image

А какво става с Америка, „страната на Бога“?

Християнството в Америка  отлъчено от училището и социалния живот през последните две поколения, докато учението на Стария и Новия завет се отхвърля като основа на закона, в резултат на което сме свидетели на поразително рязък  социален упадък.

Секуларизмът изглежда  няма отговори на тези въпроси. „И защо той няма отговор?“ „Колко ли незначителна е тази част от понасяните от човешките сърца страдания, които закони или крале  могат да причинят или да облекчат“ – пише  Самюъл Джонсън. Секуларните консерватори, вероятно,  имат на свое разположение някои лекарства срещу американските болести. Но, както забелязва Джонсън, никаква светска политика не е в състояние да излекува душевното заболяване на Запада – загубата на вяра, която, както изглежда, е незаменима с нищо друго. / НЕПОЗНАТО

* Патрик Бюканън (Patrick J. Buchanan)

Патрик Бюканън е основател и редактор на The American Conservative и автор на The Greatest Comeback: How Richard Nixon Rose From Defeat to Create the New Majority




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19836100
Постинги: 45056
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930