Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2016 01:15 - Защо България трябва да е ксенофобска страна? http://www.lentata.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо България трябва да е ксенофобска страна?

20 August 2016   

Автор Ева Истаткова

image Заради новини като тази:

Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет обяви обществена поръчка за доставка на арабски питки, които ще се предоставят на мигрантите, настанени в центровете в Харманли и Военна рампка в София.

Общата стойност на поръчката е 70 000 лв., без ДДС, съобщи БГНЕС.

Договорът ще е за една година, като доставки ще се извършват три пъти седмично. ДАБ изисква арабските питки да бъдат с диаметър от 210 мм, без странични миризми, по десет в плик, който да е с тегло от 520 гр. Прогнозното количество, което ще трябва да се достави, е 700 000 бройки. Това прави около 1,20 лв., с ДДС, на пакет. Цената на дребно в търговската мрежа за подобно количество арабски хляб в София е 1,5 лв.”.

ДАБ, разбира се, не е обяснила защо се налага толкова специално кулинарно и културологично отношение към хора, бягащи от война и дошли временно у нас да търсят убежище.

Естествено, социалните мрежи се възмутиха.

Що годе всеки все още трезво разсъждаващ човек ще забележи жестокия социален дисбаланс и подлия двоен стандарт, който извира от една подобна постъпка на българска институция.

И заваляха коментари.

За това, че се харчат нелогични пари за арабски питки на мигранти, но подобна институционална грижа от години не е забелязвана за най-закъсалите в нашата държава – пенсионерите и децата без родители.

Няма нищо по-нормално да полудееш от гняв и безпомощност. Защото това е несправедливо. Да, не е най-голямата несправедливост. Но е като трън в петата, от който не можеш да спиш. Постоянно ти напомня, че ТИ в своята родина имаш основно и най-вече задължения, особено, ако живееш по правилата. Ако работиш, плащаш си данъците, спазваш си законите и държавата просто те обрулва, като плодовит орех. Докато не те остави безплоден.

И после, след като българите, възмутили се от този жест на излишна „хуманност” от страна на Агенцията към бежанците (особено в контекста на кървящата заради мигрантския проблем Европа), внезапно биват обвинени от разни коментатори. Колко сме били безчовечни, какви сме примитиви, че не съчувстваме на горките бедстващи бежанци.

Но здравият разум на отрудения и непрекъснато затрупван от изискванията на държавата и живота тук човек, му напомня – а за теб кой се грижи?

Кой казва колко милиметра да са филиите, които ти ядеш? И ти сам си плащаш? Ако утре отидеш все тая къде – Бейрут, Берлин, Брюксел, някъде в Саудитска Арабия – там кой ще се грижи за доставките на български хляб, за да не страдаш от местните кулинарни особености?

И, разбира се, отговорите на здравия разум следват – НИКОЙ.

Голяма част от българите усещат, че при проблема с бежанците няма реципрочност. Че в модерния „неолиберален дискурс” няма равенство на права и задължения между субектите.

И това се отнася и за мигранти, и за всякакви малцинства – било то по сексуален, етнически или друг признак.

С две думи – няма равенство на шансовете.

Глуповатата идеология за толерантността като мантра постигна само едно – жестока социална несправедливост. Онези, които уж бяха проблемните станаха привилегировани. Защитавани – от модерни лобисти, НПО-та, невежи публични коментатори и интересчии. Това е.

И затова е нормално, именно тия българи, които съзнават, че носят на плещите си, освен личните си несгоди и всички тия гореизброените – издържат ги, отглеждат ги и на всичкото отгоре накрая са обвинени. Втъкава им се вината, че не е достатъчно и, че нямат право на недоволство.

Дори разни медийно изявени хора имат наглостта да цитират изследвания от евро-фондацийки, според които „България е ксенофобска страна”.

Ами така и трябва да е. Вие не ни оставяте друг избор. Защото, за да има изобщо – страната България, тя очевидно трябва да е ксенофобска. Това й оставихте като единствена алтернатива за национална защита.

Толкова нахално стъпкахте всяко листче национална идентичност и толкова безпощадно размазахте идеята за национален интерес, традиция, български ценности и разбирания, толкова лесно убихте свободата да говориш дори за това, че единствената съпротива срещу този натиск може да излезе през поведение, което пак вие (защитниците на чуждото) определяте като ксенофобско.

А можеше да не е така.

Ама ей на.

Превърнахте нормалността в рядкост и неудобство. Затова получавате агресия.

И да, България трябва да е ксенофобска страна. За да я има.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19703744
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031