Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2016 19:17 - 80% от рибата на пазара е вносна, ядем ГМО от САЩ? http://www.mignews.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 364 Коментари: 0 Гласове:
0



80% от рибата на пазара е вносна, ядем ГМО от САЩ?
Сивият сектор обаче расте главоломно, което означава, че на трапезата ни може да попаднат и опасни храни, /100% от храните са вредни Н.М./ предупреди д-р Тачо Пашов

image image        

Едва 20% от рибата по пазарите е българска. Останалата е внос най-вече от САЩ, Норвегия и Исландия, а в Америка използването на ГМО във фуражи е позволено. Разрешено е и отглеждането на ГМО-сьомга. Сивият сектор у нас пък расте главоломно, което означава, че на трапезата ни може да попаднат и опасни храни, каза пред камерата на бТВ д-р Тачо Пашов. Той е управител на най-голямото стопанство за отглеждане и развъждане на риба в България.

„Развъждането на риба става все по-скъп бизнес. Много стопани на язовири отглеждат риба, без да се регистрират и съответно не подлежат на контрол. В моя развъдник шаранът се храни с български фураж“, уверява д-р Пашов.

Производителите у нас твърдят, че не използват и фуражи, замърсени с ГМО. Рибата обаче е първото генномодифицирано животно, одобрено за консумация в САЩ. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата разрешава отглеждането и продажбата й. Именно щатите са най-големият вносител на риба у нас. На второ място е Норвегия – родната страна на най-калоричната червена риба – сьомгата. В скандинавската държава оцветителите във фуражите не са тема табу особено в развъдниците. Малко хора знаят, че при отглеждането на тази риба в изкуствени условия месото е бяло, а не розово-червено.

В българските стопанства използването на антибиотици е позволена практика, но под строгият контрол на ветеринарен лекар, който следи изтичането на т. нар. карантинен период. Не се знае обаче какво се случва в зарибените язовири, които не са регистрирани. По неофициални данни от тях идва около 30 % от рибата, която купуваме.
Според д-р Пашов, голяма част от проверките на Агенцията по храните са фиктивни. Често обектите, които ще бъдат проверявани, получават предварителна информация за инспекцията, а служителите на агенцията, които се опитват да си вършат работата, са уволнявани, твърди експертът. В „Тази сутрин“ по бТВ обаче Пепа Манева от Българска агенция по безопасност на храните, заяви, че имало задължение проверките да се извършват без предварително предупреждение. Ние проверяваме нашите инспектори, каза още тя.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19838829
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930