Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2016 20:55 - Огнян Минчев: Паднат ли визите милиони кюрди ще бъдат изтласкани в Европа http://frognews.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 632 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2016 20:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Огнян Минчев: Паднат ли визите милиони кюрди ще бъдат изтласкани в Европа |26.08.2016 image Огнян Минчев

Ако си спомняте - този номер веднъж мина. Борисов подкрепи Ердоган в искането му за специална ”зона за сигурност” в северна Сирия. Основните европейски страни и САЩ отхвърлят и до днес подобна възможност, защото резултатът от такава зона ще бъде категорична турска разправа с националното кюрдско движение в Сирия и съединяване на турската територия с тази на ИДИЛ, коментира във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

Борисов очевидно знаеше, че основните международни фактори категорично отхвърлят тази възможност, затова пое ангажимента да лобира за нея - никой няма да приеме на сериозно мнението на София по този въпрос, каквото и да е то. В замяна Анкара обеща да сдържа мигрантската лавина срещу българската граница. Сега Борисов се опитва да повтори номера - със същата цел, но върху по-опасна тема. Снемането на визовите ограничения за турски граждани в Европа ще има силни, може би драматични последствия. Първо, днес между Турция и останалата част от Близкия изток ясна граница няма. Турски паспорт могат да получат - и получават стотици хиляди араби и други мигриращи общности.

Снемането на визите за Турция ще създаде на практика едно общо пространство на неограничено придвижване между Париж и Техеран, в което България е по средата. Второ, в Турция живеят над 20 млн. кюрди, чиито амбиции за автономизация нарастват, а контролът на официална Анкара върху кюрдското движение става все по-суров.

Изтласкването на няколко милиона кюрди в посока към Европа би намалило напрежението между турската държава и кюрдското национално движение. Някой би възразил - споразумението между ЕС и Анкара за визите би разрешило само до тримесечни пътувания. Само че и днес в Германия има най-малко стотици хиляди мигранти от Близкия изток, които не са регистрирани и местоположението им не е известно. Трето, под закрилата на турския паспорт едно подобно споразумение би позволило свободно придвижване на хора и групи със "специални интереси" като част от световното ислямистко движение. Сигурно затова - четвърто - Брюксел толкова много държи Турция да изпълни последните пет от общо 72 изисквания към Анкара за вдигане на визите. В частност - промяна на анти-терористичния закон, по чиито клаузи днес всеки журналист може да бъде вкаран в затвора и въвеждане на лични документи с биометрични данни. Въпреки, че дори и тези изисквания да бъдат изпълнени, първите три заплахи остават напълно реални и в сила.

Борисов поема ангажимента да лобира за турските визови претенции в Берлин и Брюксел, очевидно разчитайки на това, че ходатайството му няма как да бъде уважено. Само че за разлика от сирийската "зона за сигурност", вдигането на визите е тема, по която Турция разчита на по-широка подкрепа на Запад. Както сред европейските либерални среди, така и отвъд океана. Ако - недай Боже - визите за Турция наистина паднат, последствията за България ще бъдат драматични, дори катастрофални. Защото за Ердоган е безразлично дали Европа ще бъде наводнена от нелегални мигранти от зоните на конфликт южно и източно от Турция (която организирано ги транзитира на запад), или от носители на турски паспорти, които легално нахлуват на Стария континент и го променят драматично завинаги.

България е на входа на тази вълна - и в двата случая. Затова - освен полезната по принцип - дипломатическа активност на премиера към Анкара, достойното и с шансове за успех поведение на България е да изгради своята собствена система за защита от мигрантската лавина в сътрудничество с тези европейски страни, които споделят идентична или подобна на българската позиция в югоизтока на Европа - Австрия, Унгария, Сърбия и Македония.

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


1. dimat - Изглежда никой на Територията(бивша държава България),
27.08.2016 11:05
не чете и не осмисля изминалите исторически събития!Никой!

Никой не вижда,че сега,България се намира в същото положение,в което е била Чехословакия в навечерието на ВСВ,през 1938 - определена за жертвено агне от запада,за да задоволи апетитите на Турция.

Явно някъде на запад вече е взето тихомълком такова решение и нищо чудно и да е договорено - предаване на Територията,под някаква форма,като за начало като буферен васалитет на Турция,срещу евентуалното спиране на мигрантската маса към "Европа".

На същата тази Европа,територията на България вече не и трябва.Тя е окончателно оглозгана и по-скоро и тежи,достатъчно основание,да бъде хвърлена в устата на Ердоган,че да задоволи апетита му.

Ще "задоволи" този апетит,така,както е бил задоволен апетита на Хитлер - след Чехословакия е дошъл на ред аншлуса на Австрия.Така сега,след България ще дойде ред и на други балкански страни,особено,западните.

Как само се повтаря историята и как се повтаря човешкото безумие.

В случая,нашето.На запада нищо не му пука.Той си "мисли",че е далеч и ще му се размине.

Ще му се размине,точно,както на цяла западна европа,след "засищането" на Хитлер с Чехословакия.Само,че този път ще бъде превзета отвътре.Няма да има фронт,а религиозно-граждански войни.До дупка.Да му напомнят за 30 годишната война,преди да бъде претопен и изцяло ислямизиран.

Но тогава нас отдавна няма да ни има на картата на Европа и Света.Тук може да има само един паметник на "човешката" глупост и страх!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19800286
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930