Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2016 19:24 - Край на новият световен ред? Кой срива империята? http://www.budnaera.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Край на новият световен ред? Кой срива империята?  

image

Збигнев Бжежински
Планът за новия световен ред на САЩ на път да се срине

Доскоро САЩ разчиташе на един от главните си архитекти за новия световен ред. Сега, именно този, който успя да го лансира като идея, е на път да го срине.

Един от идеолозите на теорията за новия световен ред – Збигнев Бжежински в статия за „The American Interest“ със заглавие „Към глобалното преразпределяне“, лансира тезата, че САЩ трябва да признае, че вече не е глобална сила и да предаде властта в ръцете на Китай и Русия.

По думите му, амбициите на САЩ да задържи световната власт в свои ръце и да наложи своята система на управление над останалия свят, вече са в миналото. Освен това, той твърди, че Америка е на път да се изправи срещу могъщ противник, в лицето на Китай и Русия.

„Тъй като тяхната ера на глобално господство свършва, САЩ трябва да поеме водеща роля в преструктурирането на световната власт.

   

Петте основни истини за започване на преразпределение на световната политическа власт, както и насилственото политическо пробуждане в Близкия изток, са сигнали за началото на ново глобално преразпределянето.“, пише Бжежински. По думите му Русия и Китай са начело на световното управление и това е индикация за промяна.

Бжежински доскоро бе главен архитект на новия световен ред и на идеята за хегемония над Русия и Китай. Освен това твърдеше, че САЩ трябва да наложат твърд контрол върху Евразия и Близкия изток, за да си гарантират спокойствието и властта. А също и да осъществят плановете си.

Последните му твърдения обаче са свързани със съвсем друга тенденция. Според Бжежински БРИКС е една от големите спънки на Америка и те вече не са в състояние да се справят с нея. Той лансира тезата, че ислямския свят се е пробудил и е готов да се бори с историческите несправедливости, които го съпътстват. И допълва, че при така създалата се ситуация, новия световен ред не може да се изгради. И всъщност той се срива, пише Майк Уитни за counterpunch.org.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706679
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031