Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2016 18:14 - Бунтовници преговарят тайно с Русия за прекратяване на сраженията в Алепо http://www.mediapool.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.12.2016 18:14


Бунтовници преговарят тайно с Русия за прекратяване на сраженията в Алепо Турция подобрила отношенията с Русия, за да започне сирийската си операция
 01 декември 2016
image



 Сирийски бунтовнически лидери водят тайни преговори с Русия за прекратяване на сраженията в Алепо, пише вестник "Файненшъл таймс", като се позовава на представители на сирийската опозиция.

Британският всекидневник отбелязва, че това показва как Съединените щати може да бъдат изолирани от решаването на един от най-ключовите конфликти в Близкия изток.

Посредник на преговорите, които се водят в Анкара, е Турция, заявиха четирима членове на сирийската опозиция, базирани в контролираната от бунтовници северна част на страната.

Основна цел на разговорите е да бъде сложен край на сраженията в Алепо, втория по големина град в Сирия.

"Руснаците и турците разговарят сега без САЩ. Съединените щати изобщо не са допуснати до тези разговори и дори не знаят какво става в Анкара", каза сирийски опозиционер, пожелал да запази анонимност.

Русия е основният поддръжник на сирийския президент Башар Асад, а Турция подкрепя бунтовниците, борещи се за отстраняването му от власт. Двете страни се опитват да намерят общ език по отношение на Сирия, откакто преди почти четири месеца подобриха връзките си.

Тайните преговори не са първият случай, когато се срещат представители на сирийските бунтовници и руските власти, посочва "Файненшъл таймс". Според добре осведомени източници обаче броят на участващите в преговорите сирийски опозиционери е безпрецедентно голям - признак за това, с кого те мислят, че трябва да постигнат сделка, отбелязва изданието.

"Преговорите се водят директно с руснаците, тъй като ние знаем на този етап, че Башар ал Асад не е нищо повече от провинциален губернатор, изпълняващ заповедите на Путин", каза високопоставен представител на сирийската опозиция.

Дискусиите изглежда постигат малък напредък, но самият факт, че се провеждат, без американско участие, подчертава променящата се политическа динамика в Близкия изток, коментира "Файненшъл таймс".

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп нееднократно изрази желание да подкрепи усилията на Путин в поддръжка на Асад в продължаващата повече от пет години гражданска война, с аргумента, че Русия иска да смаже ислямските екстремисти. Правителството на сегашния американски президент Барак Обама, чийто мандат изтича следващия месец, обучава и предоставя оръжия на бунтовниците и призовава Асад да се оттегли.

Путин и Ердоган обсъдили изявлението на турския президент за Сирия

Новината за тайните преговори в Анкара дойде, след като Кремъл потвърди, че руският президент Владимир Путин е разговарял вчера по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещна в четвъртък с турския си колега Мевлют Чавушоглу в турския средиземноморски град Алания, където каза, че Русия иска да работи с всички страни в конфликта в Сирия.

Путин и Ердоган са обсъдили изявлението на турския държавен глава за Сирия, съобщи по-рано помощникът на Путин Юрий Ушаков, цитиран от РИА Новости. Ушаков посочи, че Ердоган е дал съответни обяснения на Путин.

Тази седмица Ердоган заяви, че Турция е започнала операцията "Ефратски щит" в Сирия, за да сложи край на управлението на сирийския президент Башар ал Асад.

Мога само да кажа, че вчера се състоя телефонен разговор на нашия президент и Ердоган и тази тема бе засегната, посочи Ушаков пред журналисти. Да, той даде съответно обяснение, заяви помощникът на Путин, като отбеляза, че не може да коментира дали обяснението устройва Русия.

Анкара и Москва смятат, че в Сирия е необходимо да се постигне прекратяване на огъня. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в курорта Алания, където се състоя заседание на руско-турската Съвместна група за стратегическо планиране, в което участва и външният министър на Русия Сергей Лавров.

Общите усилия на Турция и Русия ще помогнат за постигането на прекратяване на огъня в Сирия, да се осигурят доставките на хуманитарна помощ в сирийските градове и на първо място в Алепо. С Русия имаме общ възглед относно необходимостта от политически преход в Сирия на базата на прекратяване на огъня и запазването на териториалната цялост на страната, каза Чавушоглу. Той изрази надежда, че тясното сътрудничество с Русия в скоро време ще даде резултати.

Естествено може да имаме разногласия по въпросите, свързани с Башар ал Асад, добави той. Относно операцията "Ефратски щит", която Турция започна на 24 август, Чавушоглу заяви, че "целите на операцията са съвършено ясни". Искаме напълно да прочистим Северна Сирия от групировката "Ислямска държава", както и от "Джебхат ан Нусра". Но без политически преход мястото им ще бъде заето от нови терористични организации, необходимо е политическо решение, подчерта турският външен министър.

Лавров на свой ред заяви, че Русия и Турция обменят информация за настроенията в средите на въоръжената опозиция в Сирия. Никога не сме избягвали контактите с всички опозиционни групи, каза Лавров.

Турция подобрила отношенията с Русия, за да започне сирийската си операция

Турция нямаше да може толкова лесно да извърши военното си настъпление в Сирия, ако нямаше "положително развитие" на отношенията й с Русия, каза в четвъртък турският заместник-премиер Нуретин Джаникли, цитиран от Ройтерс

Анкара и Москва подобриха отношенията си през август - същия месец, в който турски танкове и специални части бяха пратени в подкрепа на туркменските и арабски бунтовници в Сирия.

"Нямаше да можем толкова спокойно да пристъпим към операция "Ефратски щит", ако нямаше положително развитие в отношенията с Русия", каза Джаникли в ефира на телевизия ТГРТ.

Той допълни, че Турция не се е отклонила от "основните си политически цели" в Сирия, въпреки продуктивните преговори между президента Ердоган и руския му колега Путин, които разговаряха няколко пъти тази седмица.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698875
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031