Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2016 18:59 - Загубиха ли националистите в Австрия или победиха местните кметове? https://news.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2016 19:00


Загубиха ли националистите в Австрия или победиха местните кметове? image

Автор:Мирослава Димитрова-Козлеков, Виена

06.12.2016

image

Източник: ЕПА

 

На 4 декември Австрия избра своя нов президент и изборният резултат няма да бъде оспорван от Партията на свободата, която призна своята загуба и поздрави новоизбрания президент на републиката Александер Ван дер Белен с победата.

Шест месеца след като Конституционният съд на страната обяви резултатите от втория тур на проведените през май президентски избори за невалидни, разликата в гласовете в полза на подкрепяния от Партията на зелените кандидат, нарасна десетократно - от 30.000 на 300.000 гласа.

Кои са причините за значителното увеличаване на подкрепата за Ван дер Белен, кои са причините за промяна на мнението на 70.000 избиратели гласували на първия балотаж за Норберт Хофер и подкрепили неговия конкурент на повторението на вота през декември, са въпроси, за които има стандартни отговори. Евроскептицизмът на Партията на свободата повлия отрицателно на нейния кандидат - Австрия не е готова да избере за президент националист, австрийското население не възприема модела за бъдеща синя република, официалните медии застанаха на страната на Ван дер Белен, австрийци не желаят президент, който изразява желание активно да контролира правителството, населението е обезпокоено за международния имидж на страната - аргументите са многобройни и всеки един от тях отразява настроението в държавата.

Засилената ангажираност на местните кметове в Австрия през последния месец на предизборната кампания обаче изигра своята съществена роля в мобилизирането на 2% от населението, негласувало на първия балотаж, като избирателната активност бе повишена от 72% през май на 74% през декември.

Минималната разлика между двамата кандидати отбелязана при първото провеждане на втория тур, изненада австрийското политическо статукво, което все пак беше доволно от макар и крехката си победа. След касирането на изборния резултат на 1 юли бе насрочена дата за повторение на балотажа за 25 септември, като двете страни се договориха да не се водят предизборни кампании през летния период. Отменянето на така насрочената дата за повторение на втория тур, поради технически проблеми в производството на пликове за гласуване по пощата, и обявяването на нова дата за повторното гласуване за 4 декември бе неочаквано.
Изненадващо и за това, че въпреки готовността на няколко фирми, които гарантираха изготвянето на нови пликове в срок, даващ възможност за провеждане на изборите още през септември, по настояване на Министерството на вътрешните работи и срещу желанието на лидера на Партията на свободата Ханц Кристиян Щрахе, новият балотаж бе официално отложен за декември.

Допълнителните три месеца на предизборна кампания спомогнаха за победата на Александер Ван дер Белен и то със значителна преднина пред неговия конкурент. През тези месеци кампанията придоби нов фокус - мобилизиране на гласоподавателите, негласувалите през май. Темите на предизборната борба останаха същите - бъдещето на ЕС, мигрантската криза, проблемът с безработицата, ТТИП и СЕТА, отношенията с Русия и Турция. Забеляза се промяна на позицията на Ван дер Белен по тези теми и както в началото на годината, позицията на австрийското правителство след непопулярната политика на бившия австрийски канцлер Вернер Файман, довела до неговата оставка, така и кандидатът на Партията на зелените обърна позициите по тези въпроси на 180 градуса.
Убеденият либерал и защитник на политиката на Ангела Меркел се обяви срещу договорите ТТИП и СЕТА, съгласи се с необходимостта от въвеждане на горна граница за бежанците, Турция на Ердоган за него вече не беше достатъчно демократична, а икономическите санкции спрямо Русия - вредни за австрийската икономика. Единствено позицията му за централизиране на структурите на ЕС и развитието му в посока Обединени европейски щати остана непоколебима.

Но Александър Ван дер Белен изненада австрийското население с нещо съвсем друго - той откри любовта си към австрийските традиции и природа (изготвени бяха и нови предизборни плакати, където той позира сред алпийската природа), започна да посещава местни фестивали, присъедини се към ловни дружинки в провинцията, заинтересува се и от австрийската войска, която до преди година смяташе за излишна.

Предизборните плакати и социална ангажираност в провинциалните райони обаче, едва ли би довела до съществени резултати при мобилизиране на населението им без безценната помощ, оказана от местните кметове. В провинциите, управлявани от общински съвети на коалиционната Австрийската народна партия, започна интензивна предизборна кампания.

Организирането и ангажирането на местните партийни структури стана изключително очевидно след публично изразената подкрепа за кандидатурата на Ван дер Белен от страна на коалиционния партньор в правителството - заместник-канцлерът на Австрия Райнхолд Миттерленер. Десетки кметове в провинцията получиха възможност да изразят в официалните медии подкрепата си и да призоват своите съграждани да гласуват за избраника на Партията на зелените. Плакатите сами по себе естетически добре оформени едва ли биха допринесли за значителни размествания в резултатите от гласуването без задействането на партийните структури по места.

Докато Норберт Хофер спечели в почти всички австрийски провинции през май, на 4 декември верни му остават само Коринтия и Бургенланд. Думите на загубилия надпреварата кандидат-президент , след обявяването на изборните резултати, оставят място за размисъл и свобода на тълкуване: "Миттерленер извърши политическо самоубийство." Дали след България и Италия, Австрия ще е следващата страна, която ще проведе предсрочни парламентарни избори догодина, е тема, извън компетенцията на новоизбрания президент.

Мирослава Димитрова-Козлеков, Виена

Родена е в София, живее във Виена.

Магистратура Финанси и Международни Отношения, Уебстър Юнивърсити, Сейнт Луис, САЩ. Кандидат-докторант в Катедрата по Политика във Виенския Университет.Финансист, икономист, научен сътрудник в редица австрийски икономически институти. Научни трудове в сферата на макроикономиката и структурните промени в България в условията на Прехода.Член на Австрийското Гражданско Движение за Идентичност и на Народно Социално Движение в БългарияПубликации в интернет сайтове на българите в чужбина по теми свързани с политическите и социални развития в съвременнта българската действителност.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705782
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031