Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2016 19:22 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА ВЛАДИМИР, РАСАТЕ, ВИНЕХ И ВОКИЛ Автор: shtaparov
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.12.2016 19:26


ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА ВЛАДИМИР, РАСАТЕ, ВИНЕХ И ВОКИЛ
ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕНАТА ВЛАДИМИР, РАСАТЕ, ВИНЕХ И ВОКИЛ



   Някои древно-Български имена като Расате,Винех и Вокил днес звучат странно за нашето ухо,но други като Владимир и Борис се употребяват ежедневно и имат такава популярност,че Българския им произход е силно размит между нечестните претенции на някои други народи. Те се заблуждават най-вече от това,че днес са по-силни от нас и си мислят,че това винаги е било така. Историята обаче сочи,че 99% от съвременните силни народи не са съществували в древността,а нашия народ е съществувал и е дал на европейците царски и кралски династии с най-"синята" и благородна кръв на света- Българската.

  Последния факт е унизителен за повечето германци,руснаци,италианци,
испанци,гърци,сърби,"румънци",турци,британци и французи,затова доказателства по него ще привеждаме друг път,а сега ще разкрием "пра"-Българския произход на споменатите в заглавието владетелски имена.

1. Владимир. Това двусъставно име е споменато за пръв път през IX век,когато е носено от известен Български княз,а неговите руски и скандинавски аналози са далеч по-нови. Значението му се открива лесно когато знаем,че нашите древни владетели са носели имена на езически богове:

Владимир= Влади мир (Вади мил): с отпадане на добавеното "Л" и преход Р-Л както в думите Кръцни-Клъцни и Дар-Дал. "Вади мил" означава Веда мил (На Ведическия бог мил) сиреч- "На Марс мил" а в преносен смисъл- "Марсов син,Потомък на Арей". Наставката "Мир" има още едно значение- Михр (Шахр,Шар) т.е. Слънце (в преносен смисъл- Господар),и тогава цялото име добива формата "Господарят Марс".

   Марс-Арей не е никак случаен: този бог на Ведическите племена е Веда но и Вода (Вожда),Ведин (Един) и Сама бога а третата година в Българския календар,носеща неговото име е наричана Сомор (Сам ар). На него са кръстени водата (Вода= Веда,Повеждам) и числото Едно (Ведно,Ведино) а самият той е Дионис,понеже богът на Ведическите племена е самият Арей (Арес,Марс).

  Странните разновидности на името Владимир в древността са чисто Българско изобретение: Валдимер= Валдимир,Лаодомер= Ладьомер (Владьомер,Владьомир),Ландомир= Ландимир (Вландимир,Владимир- без носовката) и пр.,а негови съкратени разновидности днес са имената Владо,Владко,Видо,Видьо,Виден,Видин и пр.

  Близко до него е името Владислав,което означава Вади- Слав (Славният Марс),а също Веда слав (Славата на Марс,Прославящ бога Марс). Най-старото Българско християнство не било като православието и католицизма,а било по-особено и толерирало небиблейските имена. То шествало сред Българите от векове,когато им било наложено византийското православие (след 1025 г.),затова много езически имена не е можело да бъдат изкоренени и останали у нас,а други с по-регионално приложение напуснали страната заедно с преселническите "богомилски" вълни,които се отправили на север и на запад след византийското "завоевание" на България.

2. Расате. Познато като второ име на Българския княз Владимир,то дълго време озадачаваше учените и ги караше да съчиняват какви ли не причудливи теории за неговия произход. "Анализът" обаче с лекота открива неговото значение,понеже Расате= Ръзате (Хръзате,Хръзата) а богът,на когото е кръстен се наричал Хръз,Хърз и Хорс- Слънчевия бог. Запазени до днес варианти на това име са Руси,Руска,Русанка,Росанка,Росен и пр. а връзката му с Дионис е несъмнена понеже древни историци като Макробий пишат,че Слънцето е негово дневно проявление.

image
  Има и друг начин за разтълкуване на това име,според който Расате= Русате (Покорител на руснаците) или Рашате (Покорител на рашките т.е. на сърбите)- тогава името Расате ще е било придружителен епитет към името Владимир,
обясняващ постиженията на неговия носител. Съществуващата прилика с Хръза (Ръса) в този случай се дължи на простия факт че племенното,а днес вече и народностно име на тези племенни групи произлиза от името на същия Български бог.

  Пропускането на първата съгласна в такива имена и названия е обичайно за Българския език: елементарен пример в това отношение е името на село Хърсово,наричано от народа ни и Ръсово (Слънчево село,Село на Слънчеви жреци). Същото е станало и с името на днешния Разград,който някога се наричал Хръзград (Градът на Слънчевия бог).

3. Винех. Това "странно" име се среща и в Микенските таблички което сочи,че дедите ни са обитавали Балканите далеч преди първите гърци. В него няма нищо,което да затрудни тълкуванието: то означава чисто и просто Винек (от думата Вино т.е. Войно- свещена напитка на Дионис и на неговите воини),а също Войнек (Богът-Воин сиреч Марс). Както знаем от Арийските нашествия в Индия,Марс-Арей и Дионис са напълно идентични помежду си,от което още веднъж изпъква силната привързаност на "пра"-Българите към Дионисовия култ. Съкратен негов вариант днес е името Воин,от което иде фамилията Войнови. Друг негов аналог днес е името Войняг (= Войнех,Винех),от което иде фамилията Войнягови. Една местност в Югозападна България носи името Бинек (= Винек),което е много близък аналог на указаното име и обозначава места,където някога се отглеждали хубави винодайни лозя.

  В тясна връзка с това Марсово име е добре познатата дума Вина,означаваща Война а под "Вменяване на вина" дедите ни разбирали "Вменяване на война",понеже вината за тях била задължителен повод за обявяване война на виновника,който при подозрение бил затварян но при доказване на вината не оставал под домашен арест,а бил принасян в жертва на Марс. Така са убити от жреците наши князе като Телец и Умар само заради това,че Българската армия е разбита от "византийците" по тяхна вина.

4. Вокил. Това име също присъства в Микенските таблички и не e по-малко знаково от предишното,понеже Вокилъ (Вокиле)= Укил (диалектна форма на името),Акил (Акиле,Ахиле),ще рече Ахил. Негови днешни варианти са Векил (виж фам. Векилски) и Ваклин (Вокилин). Други наши имена,родеещи се с него са Вълко (оттам- фам. Вълкови),Вълчан,Вълчин,Влък (в Сърбия) и пр. То дава феноменални сходства с имената на три от основните Български богове- Зевс,Марс и Хермес,което те са схващали като някакъв вид магия и пряко доближаване до Дионис:

1. Укил= Акил (Ахил),назализираната форма на което е звучала като Анхел (Ангел) а в диалектен вариант Янгел (Янкул),което е древно наше име на Зевс-Юпитер. Тази съпоставка се потвърждава от сравнителния анализ на древните имена,които носел днешния град Поморие: Анхиало,Ахело (Анхело),Ахело,Ахелой (Ахилий) и пр.

2. Вокил= Восил (с прех. К-С) т.е. Васил (Войсил). Това без съмнение е името на Марс-Арей,понеже Васил= Въсел (Навъсения бог) а Васко= Въско. От думата Вок (Вос,Въс) произлиза названието на хищника Вълк (Вук,Вок)- свещено животно на Марс-Арей,употребявано в келтоевропейските варианти на Българския календар на мястото на тигъра и прието за "тотемно" от тюрките по същата причина.

3. Акил (Укил)= Атил (Татил,Татул т.е. Татиния): алтернативно име на бог Хермес,на когото е кръстен нашият прославен княз Атила (Атилъ),царувал през V век. От него днес са останали личните имена Тильо (Атильо),Тиле (=Атиле) и фамилията Тилеви,а преходът Х-Т (Ахила-Атила) се осъществявал чрез веригата Х-Г,Г-Д и Д-Т. Епитетът "Татин" означава "Зевсов" (На Бога Баща) и се отнася за всичко,произлизащо от Юпитер- в случая неговата гръмотевица,наричана от дедите ни Гърмеж (Гермеж,Гермес) а от гърците- Хермес.

  Поразяващата древност и святост на старите Български имена е изключително дълбока и въздействаща,затова оказала невероятно силно влияние върху всички околни племена- гърци,латини,германи,араби,тюрки,унгарци и пр. Образуваните от Българска национална материя народи като "славяни",руси,арменци,албанци и власи запазили част от Българската слава за себе си,но не успели да излезнат от културно-историческата сянка на Великата Българска империя,която ги обособила и създала. Затова те са длъжни да се прекланят пред величието и неотразимата етнокултурна сила на народа,който им даде самостойна идентичност.






Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19705782
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031