Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2016 18:23 - ТАКОВА ЧУДО НЕ Е БИЛО, ЗАДЕН ХОД НА ГАЗ! АНУЛИРАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ!? ХИЛЪРИ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ! http://bradva.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 414 Коментари: 0 Гласове:
0



ТАКОВА ЧУДО НЕ Е БИЛО, ЗАДЕН ХОД НА ГАЗ! АНУЛИРАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ!? ХИЛЪРИ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ! Dec 19, 2016 image

 

Заради сложната изборна система в САЩ, Доналд Тръмп все още може да загуби изборите

 

Докато Доналд Тръмп усилено формира кабинета си и планира президентската си програма, САЩ днес официално избира президент. За да бъде потвърдена победата на Тръмп обаче, 538 делегати от всички щати трябва да гласуват повторно. И макар досега те винаги да са гласували според резултатите в щата си, има вероятност да се постигне неочакван обрат – да гласуват по свое убеждение.

На изборите на 8 ноември, Хилари Клинтън надмина републиканския си опонент в общия брой гласове с цели два процентни пункта, но решаващо беше, че Тръмп победи в няколко ключови щата и така спечели 306 делегати срещу 232, което му донесе победата.

Въпреки това, нито един делегат няма конституционното задължение да следва волята на народа, който представлява в отделни американски щати, и така на днешните избори, така наречените „независими електорати“ биха могли да гласуват по свое убеждение. И Тръмп да не получи мандат, въпреки че шансовете за това са малки. Но такъв изход е възможен според закона, посочва CNN.

 

 Хилари срещу Тръмп – Второ действие

Според първия сценарий, който означава официална победа на Тръмп, въз основа на резултатите от президентските избори от 8 ноември, се предвижда, той да получи 306 гласа в избирателната колегия, съставена от делегати. На него са му нужни поне 270, за да може официално да бъде избран за президент

Вторият сценарий включва „независимия електорат“ да гласува по свое усмотрение. Т. е. за Хилари Клинтън. На изборите на 8 ноември тя получи 232 избирателни гласа, което е 38 по-малко от необходимите 270, за да бъде избрана за президент.

Такъв резултат е доста невероятен, отбелязва CNN. Най-вече заради начина, по който е съставена Избирателната колегия, а именно, делегатите се избират на щатско ниво. И то по два начина – на партийна конференция, или с решение на държавния партиен съвет.

Това означава, че делегатите най-често са партийно лоялни и активисти.  И ако днес вместо за Тръмп гласуват за Клинтън, ще изгубят правата си пред своите републикански приятели и колеги, пише разкрития.ком.

 

Според третия сценарий, републиканските избиратели биха изневерили на Доналд Тръмп.  Но от друга страна, нито един кандидат не би получил необходимите 270 гласа.

Тази опция е трудно постижима по ред причини. Дори конституцията да не ги ограничава, да гласуват за кандидата, спечелил изборите, то на щатско ниво има достатъчно сурови закони, които да „демотивират“ ренегатите.

Ако пък делегатите гласуват така, че нито Тръмп, нито Клинтън не съберат необходимите 270 гласа, и ако Конгресът не може да реши кой е победител, новият президент ще бъде заемащия в момента длъжността президент.

Хаос или ново начало

Електоратските гласове ще бъдат преброени и потвърдени от Конгреса на съвместно заседание на 3 януари. А всеки друг резултат, освен победа на Доналд Тръмп, би въвлякъл САЩ в хаос, какъвто не е бил наблюдаван през последните 140 години, заключава CNN.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19827358
Постинги: 45041
Коментари: 6163
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930