Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2016 20:05 - Ако мандатът на Роско изтече, а парламентът не събере кворум за Радев, Бойко остава на власт форевър http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 342 Коментари: 0 Гласове:
0



Ако мандатът на Роско изтече, а парламентът не събере кворум за Радев, Бойко остава на власт форевър Публикувано на 22.12.2016 в България image image

Отказът на Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство може да породи абсолютен конституционен абсурд, който от определена гледна точка може да се превърне и в държавен преврат. А именно – след като изтече мандатът на действащия президент, ако новият не е положил клетва, то няма кой вече да назначи служебното правителство.

В конституцията не се предвижда удължаване на правомощията на стар президент до встъпването на нов. Такова удължаване има само за правителството. т.е. на 22 януари, Роско става обикновен гражданин.

За да бъде заменен от новия президент, трябва той да е положил клетва. Но клетвата се полага пред Народното събрание. Ако хипотетично то не събере кворум, няма как да има клетва. Между другото, подобен казус вече е налице. Президентът Плевнелиев напусна клетвата на Венета Марковска и така осуети тя да стане конституционен съдия. Не беше законно, но стана. Какво пречи ГЕРБ, Реформатори, Патриоти и Барековци да не се явят на клетвата на Радев? Нищо. Няма да има заседание, няма клетва. Няма президент.

image

При това не е нужно винаги да не се явяват и да блокират парламента. Нужно е да ги няма само когато е насрочено заклеването в дневния ред. Ако в друг ден има друго заседание с друг дневен ред, те могат да си се явят. Теоретично, всичких депутати, които няма да са в следващия парламент, имат интерес от подобен сценарий. Ще продължат да си получават заплатите, а дори при неявяване ще получават 1/3 от тях. По-добре от нищо. Ще вървят и партийните субсидии, както и допълнителни режийни.

По този парадоксален начин, фактически властта в оставка може да блокира смяната си и дори самите избори. Бойко ще си управлява, Роско го няма, няма и нов президент.

Според Конституцията, в такъв случай временно правомощията на президента минават към Цецка Цачева. От нея едва ли можем да очакваме да саботира началника си.

Колкото е майтап всичко това, толкова е и реално. Герберите са освирепели, че си отиват от историята, и са готови на всичко. Включително и на конституционна криза и анулиране на избора на избрания с огромно мнозинство президент. / ГН




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19807755
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930