Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2017 21:26 - Мафията взе сигурността, здравето и смъртта ни – II част http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Мафията взе сигурността, здравето и смъртта ни – II част Публикувано на 31.01.2017 в България
image image image

И най-големият мафиот е по-безопасен за обществото от корумпирания и зависим човек във властта. Няма изненада – казал го е Едгар Хувър. Той е разбирал от тези неща. У нас обаче в милиционерските среди, които се опитват да дърпат конците и досега, по-популярен е Феликс Едмундович.

На пръсти се броят обаче ченгетата от задкулисието, които са прочели това-онова за своя кумир. От десетилетия повтарят едно и също за хладния ум и горещото сърце. Едмундович обаче е казал и други неща. Например: Ако погледнете целият ни апарат, цялата система за управление на вътрешните работи, омесена в невиждан бюрократизъм и постоянни съгласувания на кадрите с този или онзи партиен кръг, ще изпадните в ужас. Аз изпадам в ужас! С кадри, спуснати отгоре, не се работи. Вече няколко пъти ходя при председателя на Совнаркома и му връчвам своята оставка, но той отказва да я приеме. Този пасаж е част от речта на Железния малко преди да почине през юли 1926 г. А ние си мислим, че проблемът е само български… Не, взаимствали сме го от старшия брат, както сме взаимствали и мафиотския модел на постсъветската доктрина.

Престъпност

06.06.2016 г., статистика на МВР

Извършителите на над 75 хил. престъпления през миналата година са неизвестни. В същото време полицията отчита ръст в разкриваемостта на престъпления и я фиксира на 40.1%. Въпреки сравнително високия общ ръст на разкрити престъпления нивото при най-масовите – кражбите – остава 28.1 %, т.е. по-малко от 1/3 от взломните, домови, джебчийски кражби и грабежи се разкриват.

Статистиката сочи, че от общо 61 203 престъпления против собствеността са разкрити 17 191. От данните става ясно, че на всеки 100 хил. души население се вършат 849 кражби. Най-много са взломните кражби (12 305), следвани от домовите (10628).

Джебчийските кражби пък са 2213. Над 4000 са посегателствата срещу автомобили. Най-много престъпления се вършат от хора без образование, написа в отчета си МВР. Над 17 хил. престъпления са извършени от неграмотни. Близък е броят на хората с начално и основно образование, извършили престъпления – съответно 3281 и 3915. В близо 6000 случая пък за автор на престъплението се сочи човек със средно образование. Висшистите, заподозрени в престъпление, са 639, а тези с полувисше – 115. Традиционно най-много престъпления се вършат в София – над 8500.

Следват Бургас с 3618, Варна (3106), Пловдив (3209), Стара Загора (2081), Благоевград (2073) и Велико Търново – (1768). С изключително висока разкриваемост пък може да се похвали Гранична полиция, която е регистрирала близо 1500 незаконни преминавания на границата и близо 300 превеждания на чужденци. Тяхната разкриваемост е 87%. Срещу 63 организирани престъпни групи пък е работила ГДБОП през миналата година. Разкрити са 19 от тях. Ниската разкриваемост в МВР от години е проблем.

Ситуацията става още по-сериозна, тъй като над 90% от разследванията се водят от полицията. Ниската ефективност на МВР многократно е била обект на сериозна критика от страна на прокуратурата. В последния си годишен доклад от държавното обвинение посочиха, че е време да се въведе изискване за юридическо образование на разследващите полицаи. Освен това от прокуратурата отбелязаха, че в МВР има и сериозен недостиг на експерти.

19.10.2016, Фрог нюз

Разкриваемостта на престъпленията у нас е 38,9% – според официалната статистика на МВР. Само че това се отнася единствено за регистрираните престъпления, повечето от които се водят за „разкрити” без да се отчита, че дори не стигат до съдебна зала, камо ли до присъди. Манипулация, която се практикува от години и на която отдавна никой не вярва. Прави се за да се отчете „голям напредък”. Всъщност е чиста измама.

Пенсионерите се оказаха най-големите бандити в държавата. Това става ясно от статистиката на МВР. През последните месеци 80-90-годишни старци масово се регистрират като криминално проявени лица заради „кражба” на кибрит, вафла или батерия от големите супермаркети. Всъщност става дума за схема, чрез която МВР  си помпа статистиката на разкритите престъпления. Един възрастен човек плаща сметка от 40- 60 лв . за купените продукти, например, но забравя да извади от торбата нещо дребно, което струва стотинки. Охраната е инструктирана предварително да действа по един и същи начин – викат светкавично ченгетата. Те пък от своя страна вписват „престъпника” в регистъра  на задържаните за 24 часа лица и го регистрират като криминално проявен.

След това изпращат материалите на прокуратурата, като установен извършител на престъпление, с искане да му се наложи акт от 100 до 500 лв . Десетки възрастни хора са изгорели по този модел. Така на стари години дядовци и баби се превръщат в бандити. Същевременно МВР  отчита още едно разкрито престъпление. Друг е въпросът, че обичайно държавното обвинение прекратява действията срещу „задържания” старец поради маловажност. Това, обаче не променя успеваемостта на вътрешното ведомство. Криминалната регистрация пък се заличава само, ако самият потърпевш поиска това да стане. Иначе МВР  и прокуратурата нямат връзка, за да направят корекцията. Това означава, че петното се носи до гроб. Старците-разбойници  в болшинството случаи се оказват с деменция, склероза и други сериозни заболявания. Много често в магазините  си носят  чанти от вкъщи, защото нямат  пари дори за торбички. Често пъти „крадената” стока се оказва на дъното на чантата, забравена от възрастния човек.

В същото време за доста по-сериозните  случаи МВР  също си е изработило механизъм, така че да не ги отчита в статистиката. Кражбите на пари, телефони, ценности, дори уличните грабежи вече минават в графата „маловажен случай”. С този етикет престъпленията стигат до прокуратурата с искане да бъдат прекратени. Така те изобщо не попадат в статистиката. В противен случай, ако се действаше по правилата, подобен инцидент би трябвало  да се счита за „неразкрито престъпление”, но това пък би ударило по имиджа на ведомството. Оказва се, че при грабежите, много често ченгетата карат потърпевшия да напише, че не са го ударили апашите, а че сам е паднал от притеснение или пък му е станало лошо.

Данни на Евростат:

България води класацията в Европа (ЕС-28) по проявления на престъпност, насилие и вандализъм с ниво от 26,8% за 2014 г. при средно за ЕС 14%, за Румъния – 14,9% и Гърция – 16,1%. Под средноевропейските равнища на престъпност са държави като Латвия (13%), Естония (12,13%), Кипър (11,9%), Словения (10,1%), Полша (6,4%) и Хърватска (2,5%). През 2015 и 2016 г. показателите се запазват и дори има известно покачване.

Сред 28-те държави членки на ЕС България е страната, в която частните услуги за сигурност заемат най-голям дял в нефинансовия сектор на икономиката, а заетостта в сектора през 2016 г. нараства с темпо от 2,9% годишно, при средното ниво за ЕС -0,2%.

Общият размер на годишните разходи за сигурност и охрана в периода 2010-2016 г. са нараснали с над 33 на сто – от 1,872 млрд. лв. през 2010 г. на 2,7 млрд. лв. през 2015 г., което се равнява на 2.5% от БВП през 2010 г. и 3,1% от БВП през 2015 г.

Успоредно с ръста на бюджетните разходи за вътрешен ред и сигурност, нарастват и разходите за частна охранителна дейност (ЧОД), като последните растат с по-големи темпове.

Закон и справедливост

6 ноември 2016, доклад на „Световен проект за справедливост“ (World Justice Project или WJP)

image image

България е държавата от ЕС, в която най-малко се спазва върховенството на закона, се казва в годишния доклад на неправителствената организация „Световен проект за справедливост“. В доклада фигурират 113 държави, а България е на 53-то място. В класацията участват 21 от общо 28 страни членки на ЕС. Индексът се формира на базата на различни фактори, сред които ред и сигурност, гражданско правосъдие, наказателно правосъдие, отсъствие на корупция и др. Остро критикуваната в последните месеци Полша заради неспазване на върховенството на закона заема 22-ро място, веднага след Франция. На първо място в индекса е Дания, следвана от Норвегия, Финландия, Швеция и Финландия. България е последна в ЕС.

Класацията е направена според Индекс за правовия ред, който авторите определят като обхващащ най-широк набор данни от този тип и единственият, основаващ се на първични данни, събрани от интервюта с над 110 000 домакинства и 2700 експерти от включените държави. Индексът е инициатива от преди 10 години на Американската асоциация на адвокатите.

Здравеопазване

България е сред страните с най-лоши показатели по отношение на здравето, показа доклад на Европейската комисия за здравеопазването в Европа през 2016 г.

Българите са сред европейците с най-ниска продължителност на живота, висока смъртност, заболеваемост и с много нездравословни навици.

Нареждаме се на трето място по дял на пушачите, на второ по брой пациенти в болниците и на първо по дял на починалите от сърдчен удар, също и на предпоследно място по консумация на плодове.

Очакваната продължителност на живота на българите е 74.4 години, като изпреварва само Литва и Латвия с по три месеца и е под стойностите за Сърбия и Македония.

Най-голяма е продължителността на живота в слънчевите южни страни Испания и Италия, съответно 82.5 и 82.4 години и смъртността при тях е под 900 на 100 хиляди, докато у нас е над 1500!

Най-много смъртни случаи заради сърдечен удар като дял от общата смъртност за страната са отчетени в България.

За сметка на това смъртността от ракови заболявания у нас е по-ниска от средната за ЕС.

За последните 10 години у нас, а също и в Австрия, Германия, Румъния и Гърция расте броят на хоспитализираните хора през годината. Тенденцията е на тези места също и да се увеличава броят на болничните легла на глава от населението, както е и тук.

В България приетите за болнично лечение са се увеличили от 150 на 1000 души през 2000 г. на над 250 на 1000 през 2012 г.

В останалите страни броят на хората, лекувани в болници или спада, или се запазва в близки граници.

Детската смъртност у нас е двойна над средната за Европа, показва още докладът. Осем от 1000 новородени тук не оцеляват.

В Румъния показателят е 9 на 1000, но в някои страни като Скандинавските, Словения, Люксембург, Чехия, Италия и Гърция е сведен до под или около 3 на 1000. Заедно с това сме и сред страните с най-много бебета родени с тегло под нормата (8%).

Според статистиката на Евростат една трета от българите пушат. Процентът ни се надхвърля единствено от Гърция и Хърватия с дял на пушачите от съответно 35% и 38% от населението над 15 г.

Най-малко пушат в Швеция и Дания съответно 13 и 17% от населението.

По отношение на алкохола България е точно на ръба на средната стойност за Европа с 10.4 литра алкохол на глава от населението, изпити през 2015 г. Водачи по този показател са отново Балтийските страни – Естония и Литва с по над 12 л. на човек.

Добри са показателите ни за потребяването на нелегални вещества. Според официалната статистика за 2015 г. едва 8.5% са употребявали канабис, при средна стойност за ЕС от 9.5%, и рекордни 18.5% в Чехия. За кокаин пък сме сред страните с най-малко потребление – 0.4%, при средна стойност 1.2% за ЕС. Само във Финландия ядат по-малко плодове, отколкото у нас. Според статистиката по-малко от половината българи поемат здравословна порция плодове на ден, а сред финландците – едва около една трета.

Смъртност

Ноември, 2016 г., доклад на ЦРУ

България е втора по смъртност в света, изпреварвана само от южноафриканското Кралство Лесото. Това сочат данните на ЦРУ за 2015 и първото шестмесечие на 2016 г. Страната ни продължава стабилно да се движи към върха на отрицателната класация, като се изкачва с още едно място след миналата година, когато бе обявена за трета в света по този показател. Според обновената американска статистиката за 272 държави у нас на 1000 души умират 14,6. Година назад цифрата е била 14,44. При първенеца Лесото също има ръст – от 14,89 за 2015 до 14,9 за 2016-а. Третото място е за Литва, а четвъртото е за Украйна.

Ние сме даже на първо място. 15,3 промила е смъртността за 2015 г., дадена от НСИ. Така ние изпреварваме всички. Според НСИ смъртността е около 110-112 хиляди души на година, а раждаемостта е 62 000. България има най-големия отрицателен естествен прираст в света, което е дори по-страшно от високата смъртност. Според учените причините за това положение са няколко. Сред тях е ограниченият достъп до здравни услуги за редица части от населението на страната. Високата смъртност е свързана и с доходите, качеството и навиците, свързани със здравето и неговото поддържане.

В челните места по изчезващи нации в Европа ни постави и последният здравен доклад на ЕК. Според него смъртността у нас е 50% по-висока от тази в страните с ниска смъртност. През 2014 г. сме били четвърти, пак по данни на ЦРУ.

(бел.ред. всъщност истината е, че България вече е на първо място в света по смъртност на населението. Според последната книга на фактите на ЦРУ ние сме на второ място именно след Лесото – с 14,5 смъртност на 1000 души население. Но според нашия Национален статистически институт България е на първо място на цялата планета с 15,3 промила през 2015 г., като смъртността е около 112 000 души на година, а раждаемостта е 62 000. Това означава, че България е и с най-големия отрицателен естествен прираст в света, което е дори по-страшно и от най-високата ни световна смъртност)

 

Ако обобщим накратко, ще се получи следното. Правителството на ГЕРБ и Борисов постоянно изтъкват големите си резултати в борбата с престъпността. Лъжа и измама. За двете години във властта МВР, Службите и ДАНС проведоха известен брой акции. Повечето чист ПР. Резултатът: нито едно дело влязло в съда, за присъди да не говорим. Това е единственият критерий за ефективна работа и той е нулев.

Колкото до здравеопазването – всички са свидетели на хаоса, който сътвори приятелят на Борисов – д-р Москов. Батак, който ще трябва да се неутрализира през следващите години. През това време ще продължаваме да бъдем най-болни и най-умиращи. Такава е неумолимата статистика. Така че не слушайте какво ни говорят, а гледайте резултатите. Те са страшни и отричат всички хвалби и внушения от страна на върхушката на ГЕРБ.

Как мафията окупира държавата – факти и цифри – I част

 В Третата част очаквайте статистиката да разкрие истинската картина за финансите и икономиката на България. Те също са белязани от крадливата ръка на мафията и подкупните политици, прегърнали се с нея.

От Екипа на  FROG NEWS




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19695988
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031