Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2017 19:22 - Хеликоптери, жертви, цени http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 319 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Хеликоптери, жертви, цени Публикувано на 06.07.2017 в България  
image  

На 10.06.2017 премиер-министърът Бойко Методиев Борисов каза, че падналият хеликоптер “Пантер” бил изял (или струвал) колкото коледните добавки за пенсионерите (50 млн лв = 25 млн евро). Колко струва човешкият живот на командира, който загина, Бойко Методиев Борисов не коментира.

Всъщност, точният му коментар е: „В случая сме купили възможно най-добрия хеликоптер в света, най-добрия хеликоптер. И понеже застраховките не важат за военната техника, само се застрахова живота, сме загубили 50 млн. вчера, освен безценния човешки живот на един прекрасен летец. Но и 50 милиона, колкото коледните надбавки на пенсионерите. Когато говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важно”.

Възникват няколко важни според мен въпроса:

1. Каква е причината за инцидента? Цял месец никой не коментира.

2. Дали това е най-добрият хеликоптер, щом пада при учения?

3. Защо загина (само) командира, докато другите са се отървали относително леко?

4. Защо е толкова скъп, при положение, че по съотношението “цена-качество” има далеч по-добри… за нещастие – руски?

Нарочно изчаках почти месец след инцидента, при който падна патрулиращ български боен вертолет при съвместни учения.

Почвам наред.

1. Причината за инцидента има 2 версии: официалната, и истинската. Официалната е… май даже няма такава… Нещо техническа неизправност (на най-добрия вертолет?!), или човешка грешка (на кого?), или… друга причина (защо не се обсъжда?).

2. Дали е най-добрият хеликоптер, е въпрос на гледна точка, но и на точна гледка. От гледна точка на комисионера и рушветчията с политически правомощия (премиер, министър, защо не и президент на колония) “най-добрият” е “най-скъпият”, защото комисионите са процент от сумата. От гледна точка на националния интерес обаче най-добрият е този, който струва най-малко, и е с най-добри технически характеристики. Специално се потрудих да направя кратък сравнителен анализ и по характеристики, и по цени.

Пълният (или най-близкият) аналог на Eurocopter AS565 Panther (€25 млн според Бойко Борисов) са казанските вертолети Ка-27А (около €10 млн) и Ка-52 (€15-16 млн). Цената миналата година беше от €2.5 – 6 млн.

 

image

Loading...

 

Има и други… пак руски: хеликоптерите Ансат при аналогични на “Пантера” характеристики струва €7 млн (уточнено преди броени дни лично с директора на Казанский вертолётный завод). Който не вярва, може да провери и в Рособоронэкспорт – там също ги помолих за свежи данни, дадоха хората. Проверете, и си направете сами изводите.

3. Защо загина (само) командира? Въпросът е продиктуван не от нездрава кръвожадност, а от обичайната логика. Хеликоптерът, когато пада поради техническа неизправност, за разлика от самолета, където пилотите се катапултират, няма такива възможности. Обикновено всички стават на салата. Или са силно натрошени, даже и да паднат от малка височина. В случая обаче имаме странен контраст – командирът загива, а екипажът е с леки натъртвания, и наранявания, но нищо страшно. Когато се правят учения на НАТО, или на други противници на Русия, нормалната реакция на руснаците е да включат всичките средства за внимателно и подробно наблюдение на тези учения, включително и от сателит. Нямам право да укажа на източник, но като преразказ-хипотеза (пиша го хипотеза само за да избегнем излишни въпроси, на които няма да дам отговор) една от вероятностите за това внезапно падане със странен от технологическа гледна точка резултат е… да, познахте – friendly fire.
Политкоректността, разбира се, ни задължава да го укажем само като хипотеза. Хипотеза, която обяснява тежките ранения на един член на екипажа (командира), и относително леките натъртвания и наранявания на останалите. Ударен е командира, хеликоптера пада от малка височина в морето, останалите се спасяват с плуване, но командирът загива. От огнестрелните ранения, не от техногенните причини на падането на хеликоптера в морето до устието на Камчия. Повтарям, потретвам, и подчертавам: това е ХИПОТЕЗА, а не твърдение! И ако тази хипотеза има поне право на обсъждане, логически съм принуден да призная, че тя обяснява доста неща:

  • липсата на публикации за обстоятелствата на “инцидента”;
  • раняването и смъртта само на един член от екипажа;
  • липсата на фотографии и каквито и да е фотодокументи от инцидента (с изключение на сателитните снимки на руснаците, които са само неофициално косвено… добре, не е доказателство… и то е хипотеза, или хибридна война, ако искате;
  • липсата на логика най-скъпия в света модел боен хеликоптер да се срути в морето от малка височина на под 1 км от брега без никакви технически, климатически, или други обективни или субективни причини за това;

Потретвам – ХИ-ПО-ТЕ-ЗА! Не твърдение! Предположение, бе, хора!
Имам ли право все още да предполагам, и да упражнявам конституционните си права?

4. Защо е толкова скъп? Има ли значение? И има ли смисъл да питам, когато е очевидно?

Чудя се, ако това е най-добрия начин, по който “НАТО ни пази”, и това е най-доброто, което може да направи “най-добрия” (и най-скъпия в света) хеликоптер (на НАТО/САЩ), за какво ни е това НАТО?

Автор: публицистът д-р Пламен Пасков



Тагове:   жертви,   цени,   хеликоптери,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704875
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031