Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2017 20:04 - Кой кой е в големия Вазов род -генерали, пълководци, министри, лекари, журналисти и един велик Поет! http://epicenter.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 746 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 09.07.2017 20:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 9 юли се навършват 167 години от рождението на Патриарха на българската литература

Кой кой е в големия Вазов род -генерали, пълководци, министриhttp://epicenter.bg, лекари, журналисти и един велик Поет! image






















Иван Вазов с майка си, братята и сестрите си, от ляво на дясно: прави - Владимир, Кирил, Въла, Георги, Борис; седнали - Анна, Иван Вазов, баба Съба, Никола, 1906 година.

По негласна уговорка, нито един потомък на прочутото семейство не се казва Иван.
Изключение прави само вторият син на генерал Владимир Вазов. Фамилията е обединена в свещената традиция да съхрани спомена за своя именит роднина Иван Вазов.

Тази година Вазовите тържества в чест на 167 години от рождението на Патриарха на българската литература са посветени на многолюдния Вазов род.

Малко са фамилиите в България с толкова изявени и надарени представители като тази на народния поет Иван Вазов. Огромното му наследство: лирика, повести, разкази, романи, драми, пътеписи, спомени, е отразило трагизма и възторзите на освободителните борби, социалните, управленските и нравствените проблеми в следосвобожденската ни действителност.

 Родословието на фамилията започва от Събина и Минчо Вазови и е живо и до днес в паметта на всеки българин благодарение на романа "Под игото" на Иван Вазов, както и със славните дела на останалите членове на семейството.

В многолюдното семейство на търговеца Минчо Вазов се раждат 9 деца, от които 7 са момчета, като първороден син е Иван Вазов. Баща му е жестоко заклан от турците, които нападат и опожаряват Сопот през 1877 г., по време на Освободителната Руско-турска война. Тогава е убит и брат му Михаил. "Половината ни род твърдо е стъпил на земята, другата се рее в облаците", разказва Бинка Вазова, една от най-възрастните представителки на рода, починала неотдавна. "Колкото Иван Вазов бил занесен, толкова вторият син Никола бил оправен в сметките и търговията", твърди Бинка Вазова. Бащата мечтаел да остави на първородния си син търговията, но вместо да изписва тефтерите с цифри, той ги запълвал със стихове. Затова семейната търговия поема Никола. Той закупува хотел в столицата, вдига мелница и живее заедно с майка си Съба, Иван Вазов и двете сестри в една къща. Никола Вазов поема върху себе си изхранването на многобройната рода. "Такива са Вазови. Солидни като дъбове, мълчаливи, но здраво се държат един за друг - казва възрастната жена. - Всички важни решения се вземаха на семеен съвет - кое дете какво ще запише да учи, каква позиция ще заемат Вазови по наболял политически въпрос..."

В семейството на Минчо и Съба Вазови се раждат седем момчета (Иван, Георги, Кирил, Владимир, Никола, Борис и Михаил) и две момичета - Въла и Ана.

Иван Вазов е най-големият от братята и доживява до преклонна възраст - 71 години. По време на Руско-турската война Сопот е опожарен, а чорбаджи Минчо е жестоко заклан от турците. Тогава е убит и един от седемте братя - Михаил Вазов.

Вторият брат - Никола Вазов (1852—1917), който до посичането на Минчо Вазов от турците през 1877 г., му помагал в търговията. Никола поел върху себе си изхранването на многобройната рода, а майка му Съба и сестритае Въла и Ана живели при него. След Освобождението се заел сам с тая професия и търгувал в Сопот и София с дървен материал;много добре се оправял със сметките и той поел бащината търговия - купил хотел в столицата, вдигнал и мелница.

Третият от братята, д-р Кирил Вазов (1854—1943), завършва медицинското висше училище в Цариград и става един от първите дипломирани наши лекари. Взема участие в Сръбско-българската война и развива широка дейност в Българския туристически съюз. След училището в Сопот завършил в 1877 г. в Цариград Медицинския лицей и бил дълго време управител на Българската болница в Цариград. През 1881 г. се върнал в България и се установил като медицински лекар в Стара Загора. С доброто си отношение и усърдна служба той спечелил уважението и симпатиите на населението от града и околните села;

Генерал Георги Вазов (1860—1934) се отдава на армията. Той организира проруския преврат през 1886 година. По време на Балканската война командва Източни сектор при обсадата на Одрин. Бил е и министър на войната Георги Вазов достигнал до чин генерал-лейтенант. След като завършил трикласното училище в Сопот, бил изпратен в 1874 г. в Габровската гимназия, от която бил изключен с 59 души по време на „бунта” в гимназията в навечерието на Априлското въстание и изпратен в Сопот. Баща му го изпратил в Олтеница при своя брат, за да го запази в размирните години. От 1878 до 1880 г. следвал Юнкерското училище в Одеса; в 1883 г. постъпил в Николаевската военно-инженерна академия в Русия. Участвувал е в Сръбско-българската война в 1885 г. Взел активно участие в преврата за свалянето на Александър Батенберг и подир контрапреврата на 11 юни емигрирал в Русия. Там завършил военна академия и бил изпратен да строи военни укрепления и съоръжения в Закасшшския край. През време на Балканската война ръководил успешно военните операции при обсадата на Одрин, след превземането на който град бил назначен за негов губернатор;

Михаил Вазов (1862—1886) бил известно време чиновник. По-късно постъпил в Париж в Иностранния легион и отишел в гр. Оран (Алжир). По-късно участвувал в Сръбско-българската война и бил награден с орден за храброст. По време на контрапреврата в 1886 г. бил убит в Софийския лагер;

Владимир Вазов (1868—1945) стигнал също до чин генерал-лейтенант и се проявява като пълководец в Балканската и Първата световна война. Бил е и кмет на София от 1926 до 1932 година. Има трима синове.Завършил Софийското военно училище и по-късно курса на Руската артилерийска школа в Царское село. През Балканската война бил командир на полк, през Първата империалистическа война — командир на Пета артилерийска бригада, на Първа пехотна бригада, на Пета Дунавска дивизия, на Девета пехотна дивизия. След войната бил назначен за кмет на София (от 1926 до 1931 г.);

Борис Вазов (1873—1957), най-малкият от братята е учил най-напред в Сопот, Стара Загора и Пловдив. Става политик и общественик. Бил известен адвокат и журналист. Не бил особено богат, изплащал къщата си до края на живота си, а след голяма любов, негова съпруга става известната портретистка Елисавета Консулова-Вазова. Има големи заслуги за публикуването на много от произведенията на Иван Вазов - той е ‘писарят’ записал по-голямата част от романа “Под игото” под диктовката на брат си, който по онова време имал проблем с очите и не можел да пише. В 1890 г. постъпил във Военното училище в София. По-късно напуснал военната служба и завършил право в Париж, като защитил докторска дисертация. Бил адвокат и журналист, избиран е многократно за председател на Славянска беседа. През време на Балканската война, при все че бил освободен като народен представител от задължението да участвува във войната, той единствен се явил в полка си и взел активно участие на различни сектори като командир на взвод и батарея. От 1927 до 1932 г. бил пълномощен министър в Прага. След като се върнал в България, се отдал на журналистическа дейност, бил един от редакторите на в. „Мир”.

Двете сестри на народния поет

- Ана Вазова (1858—1929) е живяла дълго време в Сопот, където се е омъжила в 1871 г. за хаджи Никола, син на сопотския търговец Мичо Караяза, а след неговата смърт встъпва във втори брак с Димо И. Пачев;

Вълка Вазова (1865—1945), завършила в Пловдив девическа гимназия. Била добра помощница на майка си в домакинската работа. През 1918 г. тя се премества при брат си, за да поеме домакинските грижи и му даде възможност за спокойна литературна дейност;

Ана и Въла имат голям принос за възстановяване на изгорялата къща на Вазови в Сопот. Въла Вазова-Фетваджиева помага със съвети на арх. Александър Рашенов да построи наново къщата и да я бособи като музей. Вътрешната уредба на дома пък е направена от директора на Етнографския мъзей, драматурга Ст.Л. Костов, въз основа на сведения на братята на Вазов и Въла.

По негласна уговорка, нито един потомък на прочутото семейство не се казва Иван. Изключение прави само вторият син на генерал Владимир Вазов.

Фамилията е обединена в свещената традиция да съхрани спомена за своя именит роднина Иван Вазов.






Гласувай:
1


Вълнообразно


1. barin - Здраве, Ник. Много добре си изяснил ...
10.07.2017 07:04
Здраве, Ник. Много добре си изяснил кой кой е от Вазовия род. Срещам много хора, които освен двамата генерали не знаят абсолютно нищо за останалите. Баба Съба е имала чудесни деца.
Поздрави!
цитирай
2. nikikm - 1. barin - Здраве, Ник.
10.07.2017 21:00
Здравей! Статията не е моя,но и аз я харесах,за това я пускам! Няма значение от кого е,историческата памет трябва да се пази!
А,двамата генерали и Вазов -поета и писателя,патриархът и геният е нормално да са повече познати на хората,лошо няма! поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19802477
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930