Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2017 22:05 - България на бунт срещу циганите http://www.mignews.info/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

България на бунт срещу циганите
  Напрежение след инциденти има от този уикенд и в Смолян и Бяла
  image image        

На фона на продължаващите протести в Асеновград нови инциденти с участието на цигани разпалиха напрежение в още два града през почивните дни – Смолян и Бяла. Днес в Бяла хората се организираха за мирен протест заради пребито от роми 18-годишно момче, което все още е с опасност за живота, предадоха агенциите.

В събота в ранните часове Александър се прибирал след дискотека, когато той и приятелите му били пресрещнати от група от 12 цигани. Единият от тях поискал цигара, но тъй като момчето нямало в себе си, отказало да даде. Последвал скандал, който прераснал в побой. Единият от циганите ударил Александър в главата с бутилка от уиски, при което младежът паднал на земята окървавен. Циганите се разбягали, а компанията извикала помощ. Младежът е откаран с линейка в болницата в Русе, където е настанен в интензивното отделение в кома, с опасност за живота. Полицията е задържала 32-годишния циганин, нанесъл удара с бутилка. Той е имал криминални прояви като непълнолетен. Започнало е досъдебно производство по чл. 129 от Наказателния кодекс – за нанасяне на средна телесна повреда. В същото време състоянието на пребития Александър остава критично. От болницата в Русе съобщиха, че момчето е в кома, с много тежка черепно-мозъчна травма и множество кръвоизливи в мозъка.

Над 200 души пък протестираха в събота вечерта в Смолян в бдение „Да спрем циганския терор!“. Там напрежението беше предизвикано от жесток побой над 27-годишен мъж. Георги Кадиев е с опасност за живота в болница. В четвъртък по обед той бил пребит от двама мъже – на 21 и 23 г., от Хасковска област. Кадиев бил със свои приятели в района на ученическия пансион над строителния техникум. Наблизо били и двамата роми. Един от тях спънал момиче от компанията на Георги. Георги реагирал остро и му нанесъл няколко удара с юмрук. „Ние тука си пазим момичетата“, казал им 27-годишният младеж, цитиран от местното издание „Отзвук“. Двамата роми избягали, но скоро се върнали въоръжени с дървени колове и се нахвърлили върху Кадиев. Никой от присъстващите не се намесил да спре побоя. Районният прокурор на Смолян съобщи, че нападателите ще бъдат привлечени като обвиняеми за хулиганство с изключителна дързост и причиняване на средни телесни повреди. Те ще бъдат задържани за 72 часа.

За снощи беше планиран пореден протест и в Асеновград заради нападението над млади спортисти. Жителите на града настояват за строги наказания на участвалите в побоя, за изселване на незаконно пребиваващите цигани, за събаряне на незаконните постройки и за създаване на общинска полиция, която да гарантира сигурност.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19700119
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031