Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2017 17:40 - Ето как палачът от Батак и башибозуците му бяха изгорени от възмездие, за дето са изколили хиляди! http://spodeli.eu/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ето как палачът от Батак и башибозуците му бяха изгорени от възмездие, за дето са изколили хиляди! image

Ахмед ага Барутанлията и неговата зверска група са хората, които са удавили в реки от кръв село Батак. На 27 юни 1895 година обаче идва време за възмездие.

"...Навсякъде се виждаха човешки кости, черепи, ребра и дори цели скелети, глави на момичета, по които все още висяха дълги плитки, кости на деца, скелети, по които все още имаше дрехи... Видяхме мястото, където селският първенец Трендафил е бил набучен на копие, а след това опечен... Видяхме една отвратителна яма, пълна с разлагащи се трупове... Видяхме училищна постройка, където укритите двеста жени и деца впоследствие били изгорени живи. Видяхме църква и църковен двор, където все още бяха на показ полуразложените тела на хиляда души... Из цялото пространство се носеше ужасна смрад...“, описва зловещата обстановка в Батак Юджийн Скайлър, учен, писател и дипломат.

За деянието си като водач на башибозуците, Ахмед ага е награден. Повишават го в звание юзбаши. Освобождението идва, сега борбата е за независима Македония. Дипломацията не може да постигне това нещо сама по себе си и за това започват да се организират чети от македонските организации, покровителствани от държава.

През 1895 година се сформира и една такава в Сливен. Участват основно родени в поробената Македония. В нея се записва и Кръстю Асенов, който е племенник на Хаджи Димитър. Роднините му в Македония страдат. По някакво стечение на обстоятелствата, когато стига в Сливен, го взимат за чирак на Христо Хитов – брат на Панайот Хитов, който често посещава кръчмата.

Когато в Сливен започват да набират кандидати а срещата, Асенов е един от първите желаещи, но е на 16 години, заради което не го взимат. Той тича 19 километра след файтоните, които отвеждат четниците до кара Кермен. Там се смиляват над упоритостта му и му купуват билет. На гара Пловдив стражари се опитват да ги свалят. Един от тях се провикнал!

"Братя! Отиваме да си дадем живота за свободата! Дали ще умрем в Македония или тук, за нас няма значение!..."

Изхвърлят стражарите през прозорците и дават команда на влака да потегли. На софийската гара ги посреща военна музика, стотици хора, готови да се присъединят към тяхната кауза.

Стоят два дена в София, след което всички заедно тръгват към Рилския манастир. Получават пушки, минават през 10-дневно обучение. След тържествената клетва те вече са ІІІ Серска въстаническа дружина. Войвода е Стою Скрижовски, а командването е в ръцете на проучим Тома Давидов.

"Ние сами не можем да съборим турската власт. Ние отиваме да умрем за Македония!" "За нарушаване на четническата клетва има само едно наказание - смърт! Ако някой се колебае или има някакви други причини да не се закълне, нека да отстъпи крачка назад!", пламенно говорил войводата.

За добро или лошо, няколко отстъпили с наведени глави. Главната цел на дружината е била да се присъединят към Първа и Втора, които вече действали. Границата преминават при село Якоруда. Там веднага започнали сражения с армия и башибозуци. Не могли да стигнат до Пирин, свърнали се към Родопите.

Там се озовали в Доспат, селото на Ахмед ага Барутанлията и башибозуците. Изедниците, които са убили хиляди хора в Батак през 1876. Заграждат Доспат и го подпалват с бомби, които са „много ефикасни, с формата на половин кирпич“. Чамовите къщи се подпалват веднага. Войводата нарежда жените и децата да се пропускат, да се стреля само по мъжете, нищо, че в Батак башибозуците са избивали наред.

За броени минути всичко изгаря. Само тухлената джамия остава да стърчи. Двама калугери от дружината, поискали разрешение да я разрушат. Бомбардират я до прах.

И така на 27 юни 1895 година, изродите, които извършили зверствата в Батак са наказани. Всичко това е разказано от внука на Кръстю Асенов, по разказите и автобиографията на четника. Мемоарите са с дата 12.VІ.1958 г. Съхраняват се в Окръжния музей в Сливен. Асенов я написва, когато кандидатства за поборническа пенсия.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702519
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031