Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2017 19:47 - Скандално! Лишават обикновения гражданин от правосъдие! Тайно вдигат до 90 пъти (⚠️) съдебните такси (допълнена) http://bultimes.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 280 Коментари: 0 Гласове:
0



Скандално! Лишават обикновения гражданин от правосъдие! Тайно вдигат до 90 пъти (image съдебните такси (допълнена) Публикувано на 20.07.2017 в България  

image  

 

Публикувано на: 29.06.2017

„Промушен без обсъждане законопроект АПК – Административнопроцесуалният  кодекс, накърнява правата на гражданите”, алармира адвокат Александър Кашъмов в Дефакто.бг.

 

Защитникът, който е майстор на печеленето на дела в Европейски съд за правата на човека, пояснява, че на 1 юни 2017 депутати от ГЕРБ са внесли в НС проект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Обществено обсъждане не е провеждано.

Текстът е бил скоростно изстрелян през 5 парламентарни комисии, които са разгледали документа в обем от 97 страници в късия период от 7-ми до 21-ви юни 2017.

На 22 юни вече е приет на първо четене в пленарно заседание, както и новия и не по-тънък, а също и много скандален ДОПК.

Смущаващо е бързането на управляващите да „промушат” своите предложения в къси срокове, неясно е закъде са се разбързали.

Припомняме, 19 минути писа, че на същата дата, 22 юни, на първо четене в НС мина и Поетапното понижение на прага за плащанията в брой – промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК), а идеята е таванът за кешови разплащания да падне от 10 хил. лв. в момента до 1000 лв. през 2019 г.
Предложението предизвика остри и нестихващи до днес спорове.

Ревизиите на АПК, набързо скалъпени и скоростно придвижени от ГЕРБ без обществено обсъждане, са още по-смущаващи и директно засягащи интересите и правата на гражданите. Ето част от тълкуването на норматива, направено от адвокат Кашъмов:

 

„Водещи в проекта за изменение на АПК са две линии – драстичното повишаване на таксите и разходите за административно правосъдие във вреда на жалбоподателите и митичното електронно правосъдие. Относно държавните такси се предлага „съвсем умерено увеличаване на размера”.

 

Имат предвид увеличаването на таксата по касационно обжалване и отмяна на влезли в сила решения за гражданите 18 пъти (т.е. от 5 лв. на 90 лв.), за НПО – 90 пъти (от 5 лв. на 450 лв.), а за търговските дружества – 9 пъти (от 50 лв. на 450 лв.).

 

 

При дела с интерес държавната такса става максимум 3400 лв. при интерес до 10 млн. лв. и максимум 9 000 лв. при интерес над 10 млн. лв..

 

Под благовидния предлог за въвеждане на електронно правосъдие, вносителите предлагат да се въведе уведомяване по електронна поща, където гражданите, които имат такава, да получават съобщения за решения, които засягат съдбата им.

В текста на проекта изрично се подчертава, че засегнатият ще се смята за получил съобщението „независимо дали същото е било прочетено от получателя”?! / 19MIN.BG

 

 

ДОПЪЛНЕНИЕ:
Публикувано на: 20.07.2017
  

Промени в Административнопроцесуалният кодекс /АПК/ , приети тихомълком на първо четене

 

 

 

ГЕРБ готви яка балтия! Спира хората да се жалват от произвола на държавата.
Управляващите в лицето на ГЕРБ готвят тотална балтия на народа си. С промени в Административнопроцесуалният кодекс /АПК/ , приет тихомълком на първо четене, на практика се спира възможността обикновените хора да се жалват от произвола на държавата и нейните институции. „Кой каквото има да ограби, вече ще може спокойно да го направи”, призна пред Фрог нюз уважаван в обществото магистрат.

Промените накратко са следните: Първо- многократно се увеличават таксите за водене на такива дела. За гражданите скока в цените е 19 пъти, за неправителствени организации- 90 пъти, а за фирми-10 пъти. Припомняме, че преди изборите ГЕРБ обещаха, че ще облекчат съдебните такси за хората, за да може правораздаването да е достъпно до всеки, независимо от това дали е беден или богат. На практика, обаче нищо подобно не се случва.

Абсурдите не свършват до тук. В промените е заложен и още един капан. Става дума за това, че се въвежда така нареченото преподписване на жалбите от адвокат. На прост език това означава, че мераклията, тръгнал да се бори с вятърните мелници за някаква справедливост, ще трябва да се бръкне още по-дълбоко в джоба да пореден адвокатски хонорар. Ако имате възможност, дерзайте, в прав текст ни казват от ГЕРБ. Ако ли не, не ви остава нищо друго, освен да пиете една студена вода.

Пътят към истината, е постлан с още препятствия. Уж под претекст, че ще се ускори съдебният процес, се предлага всички административни дела да се гледат в закрито заседание, на тъмно, зад гърба на страните и обществото. Припомняме, че правото на публичен процес е прогласено в Конституцията – чл. 121 ал. 3. Целта на изискването за публичност е да се защитят гражданите от тайно правораздаване без обществен контрол.

Любопитното е, че въпросните промени са гласувани на първо четене без обществено обсъждане. Не става ясно и кой всъщност е работил по проекта за изменение, което само по себе си също е скандално. От мотивите към проекта е видно, че промените се обосновават с мнението на трима съдии, един съдебен помощник, както и с двама професори. Единият от тях е известен адвокат, участващ по дела във ВАС с мощна адвокатска кантора. Става дума за Иван Тодоров, нашумял покрай информацията, че е бил акционер в офшорно дружество, регистрирано на Сейшелите.

Логично е да се запитаме защо основен докладчик на предлаганите промени в правната комисия към НС, е адвокат Иван Тодоров. Не е ли същият заинтересован да се направи подобна промяна, която ощетява всички хора, дръзнали да търсят справедливост, питат възмутени юристи?  Предложените скандални промени в АПК са внесени от председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, партийната му съратничка Десислава Атанасова и други депутати от същата формация.

Във Върховният административен съд се решават делата, които са от изключително  значение за интересите на народа. Става дума за всички обществени поръчки, за безобразията в енергетиката и данъчните производства. В този съд се оспорват актовете на министрите и всички други държавни и общински ведомства. Пак в него се разглеждат неправомерните уволнения и наказания. През последните месеци през въпросният съд минаха делата, свързани с референдума, винетките, пръстовите отпечатъци, цената на билетчето за градския транспорт и т. н. / Екип на Фрог нюз




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19796066
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7180
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930