Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2017 19:50 - Катастрофален коментар за България в швейцарския вестник Neue Zürcher Zeitung http://www.budnaera.com/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове:
0



Катастрофален коментар за България в швейцарския вестник Neue Zьrcher Zeitung   image

„Консервативният и влиятелен швейцарски вестник Neue Zьrcher Zeitung публикува в неделния си брой катастрофален коментар за България.
Авторът Герхард Шварц прави анализ на проблемите с корупция и липсата на реално правораздаване в страната ни.
Поредният звучен европейски шамар по 10-годишното управление на Борисов/Пеевски.
Ама, нищо де, важното е да сме здрави. Като дойдат следващите избори, а те ще са скоро, пак да идете да гласувате за тях. Че да има стабилност“.
Така е коментирал във Facebook Мирослав Иванов статията на швейцарската медия посветена на България.

Журналистът Герхард Шварц, който е и президент на Фондацията за напредъка,  разглежда икономическите и политически събития у нас, като акцентира на бедността в България, съпоставена на фона на луксозните автомобили по пътищата и огромната корупция.

   

Шварц разказва, че е пристигнал в България по поканата за сватба. Той описва страната ни като живописно красива и с богато културно наследство. Обиколката му в България е предоставила достатъчно възможности да се запознае с взаимодействието между публичния и частния сектор и връзката между бизнеса и правителството, споделя швейцарският журналист.

„През  9-ти век България е една от трите най-силни държави в Европа. Дала е на Русия азбуката – Кирилицата, а днес, измерена чрез паритета на покупателната способност и БВП на глава от населението, тя е най-бедната страна в ЕС. 
Португалците, например,  са по-богати с повече от 50 на сто от гражданите на ЕС и са два пъти повече от средното за страните в сюза, а швейцарците дори повече от три пъти по-богати.
Какъв би могъл да е проблемът?“, пише Герхард.

Той смята, че със сигурност един от проблемите на България е повече от 500-те години на упадък заради турското робство, като изтъква, че тогава е била относително ниска данъчна тежест и силна автономията на местната власт в този период. Разказва на читателите си, че малко повече от 60 години след Възраждането в България, то е последвано комунизма, а следи от тоталитарния режим могат да се видят на много места в страната, най-често изразени в грозните и неподдържани сглобяеми сгради /панелени блокове/.

В същото време той обръща внимание върху ролята на държавната и местната власт, които трябва да осигурят върховенството на закона, стабилна и справедлива съдебна система и да насърчават развитието на инфраструктурата.

Според него проблем в България е и монполизираната от властта „пазарната икономика“.

След завоя в тази страна, пише швейцарските вестник, от централно планирана икономика към пазарна икономика, е важна дискусията: Трябва ли да се контролира тази трансформация от държавата или да бъде оставена изцяло на спонтанността?

Герхард счита, че държавната трябва да осигури преди всичко стабилна и справедлива съдебна система и насърчаване на развитието на инфраструктурата, а държавните поръчки да бъдат най-ефективнте и най-малко корумпираните.

Но България е не само най-бедната, но и най-корумпираната страна в ЕС, с номер 75 в списъка на Transparency International, констатира  швейцарският вестник Neue Zьrcher Zeitung.

Много ясен индикатор за високата корупция и неспазването на правилата в България е хулиганство по пътищата, ширещата се бедност и необичайно големият брой на луксозни автомобили.

Сблъсквайки се с глад и ниските заплати, не е изненда, ако полицейските служители не следят за спазването на законите, а попълват семейните си бюджети с приемането на подкупи, какво сочи изследване от 2014 г.

Условията на живот в България, които се определят от над 2/3 от българите като непоносими, създават среда, в която никой не иска да прави дългосрочни инвестиции.

Малко са законите, които важат за всички еднакво, но които всъщност са влезли в сила.

Правната сигурност на хората и бизнеса е от съществено значение за здравословното развитие на икономиката и обществото – не само в България, завършва статията в швейцарската медия за страната ни.

Влад Нацепеш, Аvantage.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19707998
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031