Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2017 19:14 - Saab за Gripen-ите: Грешна информация, много лъжи! http://www.dnes.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 196 Коментари: 0 Гласове:
-1



Saab за Gripen-ите: Грешна информация, много лъжи!
Шведската компания с официална позиция по спора

20 сеп 2017    Миглена Иванова
Saab за Gripen-ите: Грешна информация, много лъжи!

 image


Снимка: архив, Reuters

Шведската компания Saab, която произвежда изтребителите Gripen, изпрати до медиите официална позиция заради спора между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за доставката на самолети за военновъздушните сили на България.

В позицията се посочва, че и Saab, и Швеция следят публичния дебат в България "с голям интерес, внимание, уважение и търпение".
Още по темата
Нови изтребители? Руснаците идват за ремонт на МиГ-овете
Радев към Борисов: Сигурност със смяна на позициите? Не става!

Радев настоява правителството бързо да сключи договор с шведската компания за закупуването на изтребители Gripen, които бяха избрани от служебното правителство, за да не се стигне до приземяването на българската бойна авиация.

Борисов обаче намеква, че парите, които ще бъдат платени за изтребителите, вероятно ще бъдат пренасочени към увеличението на заплатите на учителите и за други разходи. Освен това той настоява, че има по-голяма нужда от превъоръжаване на сухопътните войски. За изтребителите премиерът намекна, че може да се изчакат съвместните проекти, които ще се финансират от Европейския съюз (ЕС) по линия на бъдещия отбранителен съюз.

Днес временната парламентарна комисия, която проверява процедурата по избор на изпълнител за доставка на изтребителите, трябва да гласува финалния си доклад. Очакванията са процедурата да бъде частично подновена и да се препоръча събиране на оферти за самолети наново.

Saab посочва, че през последните седмици са се тиражирали много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения.

В позицията на компанията се посочва, че схемата за плащане на самолетите е одобрена от парламента и те са се съобразили с всички искания.

Компанията подчертава, че времето за доставка на самолетите е едно от конкурентните ѝ предимства заедно с гъвкавата схема за плащане и ниските разходи за поддръжка на изтребителите.

Според Saab България би имала ползи от присъединяването към семейството на Gripen в Централна и Източна Европа, тъй като ще се насърчи сътрудничеството в региона по отношение на авиационната инфраструктура, обучението на пилотите и наземния персонал, поддръжката, логистиката и споделянето на ноу-хау, посочва се в заключение в позицията на компанията.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19803974
Постинги: 44988
Коментари: 6162
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930