Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2017 20:31 - Чавдар Найденов: СЕТА е корпоративен преврат срещу Европа https://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 421 Коментари: 0 Гласове:
0



Чавдар Найденов: СЕТА е корпоративен преврат срещу Европа Публикувано на 22.09.2017 в България/Свят   image



Икономическият аспект от споразумението с Канада е незначителен, заяви в предаването “12+3” социологът Чавдар Найденов:

imageЧавдар Найденов

Продължавам да имам опасения, тъй като наистина търговско-икономическият аспект на споразумението е почти незначителен и това само по себе си е подозрително като се имат предвид огромните политически ресурси, които бяха хвърлени. В неговото приемане, защото отзад стои една радикална ревизия на правния ред в ЕС.

Търговски бариери почти няма, затова е незначителен ефектът от тяхното премахване. Като правило митата между ЕС и Канада са от порядъка на 1, 2, 3, 4%. Това са много дребни мита с някои изключения в отделни сектори, Това нещо можеше да се уреди прости с едноседмични преговори с най-обикновено споразумение. Въпросът е, че в хода на преговорите на втората година бяха вкарани тези арбитражни съдилища, които дават привилегии на чуждестранните инвеститори над местния бизнес и на едните граждани над другите и разрушават основните принцип на правото, както на националните държави, така и целият европейски правен ред. Затова именно тези арбитражи, които са доста ревизирани, модифицирани, но не са нормален съд, са всъщност причината, поради която се налага ратификация от националните парламенти и е доста спорно дали тя ще мине.

Найденов обясни какво е бъдещето на споразумението:

Има няколко варианта. Единият, който според мен е най-благоприятен, е нещата да останат така. Сега е влязло предварително в сила, е влязла търговската част, а макар и малък търговски ефект ще има. Но ако се протака ратификацията, а повечето страни са склонни да протакат, може за неопределено време положението да остане такова, каквото е.

Социологът коментира и дали всъщност не става дума за политика:

Има политика, в смисъл че става дума за опит за корпоративен преврат, ако се изразим по най-силния начин, защото всъщност се дава нов списък от права на една фирма или на един богат човек, в случай, че е инвеститор в дадена страна. Т. е. същите права, които му гарантират националните законодателства и съдилища, още един път му се защитават в специален привилегирован арбитражен съд, към който само той може да се обръща. Държавата не може да се обръща към този съд и това е един огромен скандал в арбитражната практика в последните 17 години.

 

Чавдар Найденов обясни и какъв според него ще е ефектът за България:

То е много лесно да се прецени и може би затова всички решения на нашето правителства бяха взети без експертен анализ, тъй като резултатът е предварително ясен. Става дума по последните официални сведения от Европейската комисия за увеличение на БВП на седмата година с една стотна от процента.

Интервю на Людмила Железова, БНР




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19708069
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031