Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2017 19:34 - Борисов лъже за Китай и мълчи за Чехия, Сърбия, Полша... 我們更喜歡事實* https://frognew
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 724 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Борисов лъже за Китай и мълчи за Чехия, Сърбия, Полша... 我們更喜歡事實*   image Китайският премиер Ли Къцян, унгарският Виктор Орбан и Бойко Борисов Болестите влизат през устата, а от устата излизат лъжите и катастрофите. Китайска мъдрост. Поне един от съветниците на премиера Борисов трябваше да прочете нещо за Китай преди срещата му в Будапеща с държавници от Поднебесната империя. Мъдрецът Мин Тзъ пък казвал на своите ученици: Не може да излъже Небето и Земята, но лъже хората – това е най-голямата заблуда. Ако Борисов знаеш тези две мъдрости може би щеше да мисли малко повече преди да посегне към пропагандните неистини.  Ще цитирам, за да не бъда обвинен от ортодоксални герберисти, че съм изопачил думите на премиера.

 Борисов: „Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведат до реализирането на конкретни проекти. За България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и на жп линията Русе – Варна. Това каза Борисов в Будапеща след срещата си китайския премиер Ли Къцян и премиера на Унгария Виктор Орбан. Другите възможности за сътрудничество между България и Китай са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината, - посочи още Борисов и допълни: Проектите в тези области ще открият нови работни места, повишаване стандарта на живот и нов тласък на икономическия ратеж“.

 Всичко това е прекрасно, но ако беше истина и ако се правеше нещо добрите намерения да се случат в живота. Борисов с лекота заяви подкрепа на българското правителство за китайската инициатива „Един пояс, един път“, както и за Платформата за свързаност между ЕС и Китай. България ще е домакин на Седмата среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през 2018 г.

 Ето го и гвоздеят на Борисов. "Китай ще извади 2 млрд. долара за инвестиции в Европа. С тях сме се разбрали. Те си мислиха, че идват и почват да строят магистрала. Това няма как да стане в ЕС. Тук има ясни правила и всичко е разписано.

Сега нещата са много по-ясни и точни. Обсъждахме финансирането на коридор №8. Китайците са провели подобни разговори и с колегата Ципрас. Убеден съм, че коридор №8 ще промени историята на Балканите и от едно размирно място, те могат да се превърнат в едно мирно и проспериращо място. Само с общи усилия можем да постигнем резултати. Това зависи от всички партии в България.

Представете си всички тези проекти реализирани на картата. Винаги завършвам с да живее магистрала "Хемус". Тя е от изключителна важност", като един трибун завърши премиерът. А репортерките избърсаха напиращите сълзи…

 От цялата еуфория става ясно обаче само едно: ще изнасяме фураж за Китай. Страхотно. Но не е много сигурно. Същото твърдение е правено и през септември 2016 г. от тогавашния земеделски министър Десислава Танева. Година и два месеца по-късно все още дъвчем намеренията си. За тях всъщност се е говорило и през 2015 г…

 През 2016 г. Китай заявява, че ще инвестира в Централна и Източна Европа 10 милиарда евро. За целта се създава Китайско-Централно и Източно европейски фонд.

Той се обслужва от Sino-CEE Financial Holdings Ltd и Industrial and Commercial Bank of China. Също така и от China Life Insurance и Fosun Group. Целта на фонда е да привлече финансиране за проекти в Централна и Източна Европа на стойност не по-малко от 50 милиарда евро. Планът обхваща 16 страни, между които и България. В 15 от тях вече функционират офиси, но не е известно да има такъв в България.

 През 2017 г. високопоставени лица от Пекин са посетили Полша, Унгария, Чехия, Сърбия и Словакия с цел да се ускорят проектите. България остава някак встрани.

В Прага например в чест на китайските гости е проведен парад, а цялата чешка столица е украсена с китайски и чешки знамена. Подписани са 30 сделки на обща стойност 8,7 милиарда евро.

 (10 млрд евро са само по проекта 16+1 и не включва двустранните договори и проекти.)

 Стига се дотам, че чешкият президент Милош Земан назначава за свой съветник по икономическите въпроси Е Цзянмин, представител на CEFC.

 Да вземем и Сърбия. Белград и Пекин са подписали договор за сътрудничество и инвестиции в сръбската промишленост и инфраструктура. Един от главните проекти е железопътна високоскоротна железопътна линия между Белград и Будапеща - около 300 км. Китай прави признанието, че Сърбия е може би най-добрият партньор на Китай в Европа, отношенията са не просто партньорски, а приятелски и дори братски. Общо двустранните проекти възлизат на 5,5 млд евро. В плановете влизат мостове, разработване на мини, предприятия, инвестиции в аграрния сектор. Само в проекти в селското стопанство през 2018 г. ще влязат 432 млн евро.

Около 700 млн евро са заложени в енергетиката на страната. Всички тези данни са оповестени публично от агенция Рамблер Финанси.

 В строителството на пътища само за една година ще бъдат инвестирани около 500 млн евро. Целият проект предвижда 5 млрд евро от Китай в инфраструктурата на нашата съседка.

 Полша от своя страна подписва договор с Китай за модернизиране на няколко от големите пристанища като тези в Шчечинския залев и на Балтийско море.

 В Гливице се строи една от най-модерните товарителници в Европа. Вече се оборудват терминалите за въглища и други за контейнери. Модернизира се и „Силезийският логистичен център“, който е важна част от коридора Балтика – Адриатика. Започва и изграждането на коридора Дунав-Одер-Елба.

 Досега са инвестирани от китайска страна над 640 млн евро в тези проекти. Общо инвестициите са над 1 млрд евро.

 Срещите са уредени изключително трудно. По стечение на обстоятелствата имах скромен принос в организацията на тези посещения и срещи. Една вечер вице-президентът на фирмата, построила най-големият мост в света свързващ Макао с Хонконг Жиао Рунминг ми каза: Г-н Стефанов, в България видяхме млади, симпатични министри и зам.-минстри, но те сякаш не милеят за страната си. При прословутата източна деликатност, можете да си преведете какво означаваха тези думи. Присъстваше и посланикът на Китай в София, както и служители на посолството. Може да ви се стори дребнаво, но нито една българска институция не покани китайските инвеститори на вечеря и не им подари по една иконка или бутилка българско вино. Учудени ли сте?

 Познати ми разказаха, че веднъж премиерът Борисов приел в къщата си в Бояна крупен китайски инвеститор, вече участвал в построяването на завод у нас. Жената, известна в бизнес средите в Китай като „желязната дама“, го чакала 15 минути, заедно с водената от нея група специалисти. Борисов се появил по бермуди. Не съм присъствал, но нямам основание да се съмнявам в думите на тези, които ми го споделиха за случката.

По време на едно посещение на Соломн Паси в Китай като външен миистър той възклицаваше възторжено: Ще изнасяме бира в Китай! Само за една провинция да е, всичките ни пивоварни заводи ще имат работа за години напред. Не съм чул някъде в Китай да пият българска бира. Вие ако сте чули…

 Други предлагаха да залеем Китай с българско вино. Имаше и ентусиасти, които ни убеждаваха, че китайците искали киселото мляко на един близък и едър приятел на премиера. Знаете Кой…

 Било каквото било. След Балканите и Европа, Борисов очевидно ще се заеме сериозно и с Китай. Което означава, че за Китайската нова година, която започва на 15 февруари 2018 г. ще задоволим китайски народ с тикви и кратуни – нали сме шампиони по тяхното производство в Европа. Може и свине да изнесем – напоследък доста свине се навъдиха тъдява. А в китайската кухня има над 1000 рецепти за ястия със свинско…

 Свинско по Сечуански, например. Или по Пекински. Да си оближеш пръстите…

 Важният въпрос е: Защо Борисов лъже? Краткият отговор: Защото истината е срамна и убийствена.

 Освен това лъжата е заложена в модела на управление. Снимките и вождистките пози са част от примитивната пропаганда. Биографите Му вече се чудят, наистина ли е завършил за пожарникар в Школата в Симеоново или актьорско майсторство във ВИТИЗ?

 Огнян Стефанов

-------------------------------------------------------------------------------

我們更喜歡事實* - истината е за предпочитане, - кит.

 П.П. Напоследък се питам,  не прекалявам ли с критиките към управлението и Бойко Борисов? Следя политическия живот - такава ми е работата, чувам и гледам изявите на премиера, изявленията му пред съпровождащите го репортери - всичко описва като напредък, възход, успехи... Опитвам се емоциите от повдигнатите ми обвинения от прокуратурата, от преследването на НАП (истинско преследване е - вече три години...), от "заграждането" на сайта ни откъм финансиране да не въздействат на текстовете, които пиша. Но фактите просто отричат всяка дума на Борисов. Той просто лъже на всяка крачка. Недоумявам, как е възможно почтените хора в ГЕРБ да мълчат и да приемат безропотно това? Не виждат ли манипулациите, не се ли срещат с хора от родните си места и избирателни райони? Как бе, хора, търпите и мълчите?! Как гледате децата си в очите? Какво им казвате? Тия дето крадат и са част от мафиотските кръгове - те са ясни. Но другите? Наистина ли властта, малкият келепирец и чиновнически пост са замъглили мозъците ви? Наистина ли вярвате, че е напредък 10 години да сме на дъното в Европа, осем от които управлява Борисов? Мъртва ли е окончателно ценностната ви система? Не виждате ли, че шайката убива държавата и нацията?

Това е факт, дори само наполовина да съм прав. Но вие знаете, че съм прав поне на 90%. Знаете и отмествате гузно поглед... Жалко. Можеше да сме достоен народ и да изгоним мафиотите от властта. Можеше... Те са там с ваша помощ и съучастие. И това не е упрек, а проклятие, което ще ви тежи цял живот, колкото й да отхвърляте тази мисъл сега.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701741
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031