Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2017 18:46 - Отворено писмо: Нанесохте морални щети на АМТИИ и първи си „позволявате“ да „продадете“ званието „Доктор хонорис кауза“ за пари http://bgjournal.info
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 299 Коментари: 0 Гласове:
0



Отворено писмо: Нанесохте морални щети на АМТИИ и първи си „позволявате“ да „продадете“ званието „Доктор хонорис кауза“ за пари

12.12.2017
image     С това решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари, пишат недоволните. Възпитаници на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (АМТИИ) излязоха с гневно отворено писмо до ръководството заради удостояването на шефката на бюджетната комисия в Парламента Менда Стоянова със званието „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ. Те са инициирали и онлайн петиция.

Припомняме, че тържествена церемония по удостояването на Стоянова, която е депутат от Пловдив, се състоя вчера. Тя лобира активно за отпускането на 1,1 млн. лв. за ремонта на Жълтото училище в Пловдив, което е първата българска гимназия, създадена в града на тепетата през 1868 г.

След церемонията Менда Стоянова заяви, че държавата ще отпусне необходимите средства за реконструкцията на Концертна зала, но от Министерството на културата все още не са изготвили нужния проект. Народният представител от Пловдив каза още, че през 2018-та година Пловдив ще получи целево от държавата 8 млн. лв. за ЕСК 2019.

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

ИЗКУСТВОТО НЕ ТЪРПИ ПОЛИТИЧЕСКИ И ФИНАНСОВ СЛУГИНАЖ!

ДО РЕКТОРА НА АМТИИ
АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ НА АМТИИ

О Т В О Р Е Н О П И С М О

Господин Ректор,

Госпожи и господа членове на Академичния съвет,

От медийни съобщения разбрахме, че сте присъдили почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“ на български политик. С недоумение приемаме мотивите, с които присъждате званието – „за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ“.

Съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ имат проф. Асен Диамандиев, проф. Владимир Аврамов, проф. Александър Неински; проф. Неделчо Тодоров, проф. Георги Кънев, проф. Иван Спасов, проф. Анастас Славчев, проф. Трифон Силяновски. И всички хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, които повече от 50 години развиваха и развиват теоретичния и изпълнителския творчески потенциал на студентите в АМТИИ.

Теодоси Спасов и Кристиян Бояджиев, Митко Щерев и Юри Ступел, Стефка Оникян и Найден Андреев и много други възпитаници на АМТИИ са част от музикалната култура не само на България, но са признати музиканти и зад нейните предели. Те и много други от нас, възпитаниците на АМТИИ имаме „заслуги за устойчивото развитие на АМТИИ“.

Носители на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ са акад. Виктор Ванслов и проф. Владимир Аврамов; проф. Димитър Тъпков и Камен Кенов; Красимира Стоянова и проф. Кшиштоф Пендерецки; проф.Лазар Николов и акад.Марин Големинов; Милчо Левиев и член – кореспондент проф. Николай Кауфман; Теодосий Спасов и Юри Буков.
С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари! И с това ще останете в аналите на историята!

С какви очи и каква съвест, всички вие, които гласувахте това решение ще застанете утре пред вашите студенти и ще им обяснявате, че музиката, танцът и изобразителното изкуство са духовното начало на всяка нация, народ и етнос? Как?

Ние, завършилите АМТИИ от различни випуски, се разграничаваме от вашето решение, защото изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19701386
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031