Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2017 17:59 - ВМРО предупреди: Синодът в Гърция пали църковни войни! "Македонските епархии винаги са били в Българската екзархия" https://www.dnes.bg/
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 318 Коментари: 0 Гласове:
0



ВМРО предупреди: Синодът в Гърция пали църковни войни!

"Македонските епархии винаги са били в Българската екзархия"

18 дек 2017 К. Александрова
 image

ВМРО предупреди: Синодът в Гърция пали църковни войни!

Снимка: архив "Булфото" 

ВМРО обвини Светия Синод на Гърция, че прави опити да възроди нови църковни войни. Повод за реакцията на партията е позицията на църквата в Гърция, че Българската православна църква "се намесва в юрисдикцията на Сръбската православна църква" с решението на Светия синод на БПЦ да приеме молбата на "схизматичната Македонска православна църква" да поеме ролята на църква-майка.

"За нас тази позиция е ултимативна, невярна и опасна за отношенията в православния свят. Твърденията, че Македонската църква исторически е под шапката на Сръбската, насаждат нови църковни интриги, които могат да върнат църковните отношения столетия назад", обявиха от ВМРО, цитирани от БТА.

Още по темата

Гръцки вестник: България разширява влияние чрез Църквата

Решението на Синода ни за МПЦ разбуни духовете в Белград

Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!

В позицията на воеводите се припомня, че Охридската архиепископия според своята история е недвусмислено и доказано българска.

"Опитът на гръцкия клир да я причисли към сръбската духовна територия възражда старото гръцко-сръбско съглашателство против интересите на народа в Македония. Народ, който само до преди половин век се определяше като български, а днес постепенно отново получава свободата на самоопределение", допълват от ВМРО.

Воеводите са категорични, че Българската православна църква черпи своите права да бъде църква-майка на македонската от историческия факт, че македонските епархии са епархии на Българската екзархия.

"Те са присъединени чрез Референдум. През мракобесния период на Коминтернов диктат са откъснати напълно неправомерно с чисто политически действия. Сега, в разгара на нова ера по отношение на политиката спрямо Македония и Западните Балкани като цяло, историческата справедливост трябва да бъде възстановена", смятат от партията.

От формацията отчитат автономността на църквата и отделянето на църковния от политическия живот и допъват,че единствено историческите факти към настоящия момент трябва да са водещи и да бъдат взети под внимание при бъдещите разговори за статута на Македонската православна църква.

По публикацията работи: Вера К. Александрова




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19794575
Постинги: 44977
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930