Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2018 18:22 - Една България изчезва в Предбалкана: Угасват хора, къщи, минало... Старо Стефаново е културен резерват, но бавно се руши без помощ от държавата https://www.d
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Една България изчезва в Предбалкана: Угасват хора, къщи, минало... Старо Стефаново е културен резерват, но бавно се руши без помощ от държавата

30 яну 2018

image


image

image
Кадър: Bulgaria ON AIR

Едно село в сърцето на България постепенно изчезва от картата и от националната памет. Къщите му са паметници на културата, а то е национален резерват. Но всичко бавно се руши, а хората стават все по-малко и по-малко.
Старо Стефаново се намира в центъра на Предбалкана, на 23 км от Ловеч и на 27 км от Троян. То е със същия статут като перлите Лещен и Мелник, но в него рядко се инвестира.
Хората като 80-годишната баба Тодоринка вече са рядкост. Тя и днес живее в къщата, в която се е родила. Грижи се за няколко кокошки, кози и прибрано от улицата куче.
Въпреки че животът ѝ отдавна я е накарал да стъпи здраво на земята, възрастната жена посреща с усмивка и готовност да разкаже за миналото, когато селото кипяло от живот, разказва Bulgaria ON AIR.
За Старо Стефаново се чуло още през 1515 г. Тогава то е споменато за първи път в турските регистри. През 1982 е обявено за архитектурен резерват с местно значение заради автентичния вид, който местните искали да запазят.
Днес голяма част от къщите, обявени за паметници на културата, се рушат, а пари за ремонт няма. Нито от страна на държавата, нито от хората, които ги стопанисват.
Старо Стефаново носи духа на миналото – улиците му са от трошен камък, покривите от каменни плочи, а църквата е запазила историята на вековете. Дали ще издържи следващата зима обаче не се знае, защото къщите се рушат, собствениците нямат пари, а държавата не инвестира.


imageОт общината признават, че са наясно със състоянието на всички сгради и в същото време това, което могат да направят, не е много, тъй като имотите са частни, а за паметниците на културата общините не носят отговорност.
В продължение на няколко седмици Bulgaria ON AIR търси Министерството на културата с молба да бъде изпратен събеседник в студиото на "България сутрин", за да стане ясно как хората от Стефаново и други архитектурни резервати могат да кандидатстват по проекти, за да възстановят рушащата се национална памет.
От ведомството отговориха с писмо, в което се припомня, че старата част на село Стефаново е обявена за архитектурен паметник с разпореждане на бюрото на Министерския съвет от 1982 година.
"Собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване", се казва в отговора.
/Дрънканици на безродници!Н.М./
В него се допълва и че министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършването на консервационно реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма №1.
А отпускането на безлихвени заеми за собствениците на имоти, паметници на културата и за извършването на ремонтни дейности към този момент е на етап обсъждане.


 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19702001
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031